BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 03:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e24] Automat jaki jest każdy wie że się w końcu popsuje :)
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 09:13 
Uzależniony od forum :)

Witka.

No i się stało co stać się w końcu musiało.

Ale od początku. Jestem przeciwnikiem automatów, chociaż uwielbiam nimi smigać. Nie lubię za to mieć przymusowych przestojów.

A więc zacznę od początku, może kogoś zanudzę i nie przeczyta do końca. :rotfl:
Znalazłem moje 635csiA w ogłoszeniu u Szwaba, jak zobaczyłem automata to sobie pomyślałem, na wiosnę odkładam na przeróbkę na manuala bo skrzynia i tak się rozleci. ;)

W międzyczasie kolega obejżał mój olej i powąchał - dobry (Arkus to chyba Ty byłeś? a może kto inny nie pamiętam już). Potem pojechałem na Shella, czujnikiem sprawdzili jakość oleju - PRIMA SORT.

Zrobiłem lakier i itp co widać w moim podpisie a ten automat nadal dziala, chociaż oczywiście moje skrzywienie psychiczne wywołane kiedyś przez E34 520iA kazało mi za każdą zmianą biegu, za każdym dodanie gazu zastanawiać się czy jest ok. Przejechałem się kolegi Looju szóchą (w podpisie ta czarna) i jego działała tak samo z tym że dynamiczniej zmieniała biegi - 4hp22 + sterowanie komputerem. No więc się troszkę uspokoiłem, BA nawet stwierdziłem że sobie taką skrzynkę sprawie :) - ma fajoski tryb MANUAL :D

Pojechałem do Pragi do Vysoke Myto na zlot szóstek, w sumie 1100zł na paliwo poszło, więc trochę km zrobiliśmy. Wracając pobawiłem się trybem 3, 2 - fajosko chodzi!.

Wrócilismy do domu. Rozładowaliśmy auto, wjeżdżam w dół tyłem do garażu, na końcu pochyłu jest próg. Dojechałem do niego, puszczam hamulec... o! nie przeskoczył sam :kwasny: no to lekko gaz i wjechałem.

Minęło trochę dni oszczędzania aż w końcu w sobotę szucha ma wyjeachać na wieczorny LANS. Odpalam, wrzucam D i nic. Hmm gorzej odpaliła, akumulator się lekko rozładował bo bagar był otwarty -lampka, może to to? Jakieś ciśnienie przez chwile oleju czy coś? Dodałem lekko gazu i jedzie pięknie. Jak zawsze na 1-ce wyjechałem z garażu.

Wyjechałem na ulicę, przy ok 70ciu skoczyl obrotomierz 3-5tys, i szarpnelo leciutko a raczej pobujało. Hmm dodałem lekko gazu - pięknie. Pojechalem do knajpy.

Wychodze z kanjpy odpalam, wrzucam D i... zmienia do dwójki. Rozgrzało się auto i nadal do dwójki. W międzyczasie postoje robiłem na powachlowanie moze wybierak... ale nic... Po jakimś czasie wrzucił do 4ki ale się na niej ślizga. Zatrzymanie szybkie ruszenie - szarpie...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 10:14 
Specjalista

A sprawdzałeś dla pewności poziom oleju, tak już przed ostatecznym podjęciem wiadomej mi już, gdyż wynikającej z Twojego wątka, decyzji. :D

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 11:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E32 735iA E39 523iT
Kod silnika: M30B35 M52B25
A jaki przebieg wytrzymują skrzynie automatyczne 4hp22 czy jest może ktoś kto na takiej skrzyni ma nalatane ok 300 tyś km i wszystko gra czy może to jest reguła że te skrzynie robią jakiś tam przebieg i kończą swoją żywotność
P.S Co do skrzyń 4hp22 to ktoś w serwisie mi powiedział że te skrzynie nie lubieją ręcznej zmiany trybów np. z 2 na 3 nie wiem ile jest w tym prawdy w każdym bądz razie ja tego u siebie nie stosuje a jedynie jak chce szybciej pośmigać to tylko przęłanczam program z ekonomicznego na sportowy

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 12:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
Radku, zmieniałeś biegi w czasie jazdy dla lepszej dynamiki :zly: ? przecież te biegi (3 i 2) śłużą do stromych zjazdów i podjazdów a nie do dynamicznej jazdy :niepewny:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 12:54 

Hmm... do dokończe pisac - musiałem pilnie zmykać, w końcu w pracy jestem :zakrecony:

A więc mam drugą skrzynię automat też 4hp22 ale jest ze sterowaniem elektronicznym tzn program SPORT EKO i 3-2-1. Ale jest małe ale :( Ta skrzynia nie występowała jak był KATALIZATOR. Coś się gryzło chyba :kwasny:

Mam drugi silnik, bez kata (M30 KAT i M30 bez KAT to dwa różne silniki) ALE jest ale. Chce w nim zrobić głowice FOR SAFETY przed wymianą. Tłumik też mam zamiast kata. Brakuje mi w sumie portek. Ale kurcze nie planuje wymiany wsilnika na szybko, chciałem go zrobić tak żeby wyglądał jakby wczoraj z fabryki wyjechał.

Biegów użyłem w trasie jadąc pod góre 160km/h ale do 5tys obr :rotfl: Ale to za... iwania :hurra:

no dobra zaiwaniało...

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 12:59 

rorafalki napisał(a):
Radku, zmieniałeś biegi w czasie jazdy dla lepszej dynamiki :zly: ? przecież te biegi (3 i 2) śłużą do stromych zjazdów i podjazdów a nie do dynamicznej jazdy :niepewny:

Takie gówniane te skrzynie właśnie że oj. W Dodge z 92 roku czytałem że jak sie zakopiesz to R-N-D i bujasz w końcu D i dynamicznie gaz. Wyobrażacie to sobie w BMW? Skrzynia by poszła do domu po jednym razie :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 14:01 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
A np Mercedesa W124 230CE automatik mozna zapalac na " zapych" mimo automatycznej skrzyni :) jest to dokładnie opisane w instrukcji obsługi = rozpedzic auto do ok 50 km/h po czym D i jazda :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 14:02 
Przyjaciel forum

Frank napisał(a):
A np Mercedesa W124 230CE automatik mozna zapalac na " zapych" mimo automatycznej skrzyni :) jest to dokładnie opisane w instrukcji obsługi = rozpedzic auto do ok 50 km/h po czym D i jazda :rotfl:

:zdziwko:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 18:34 
Pierwsze kroki

rorafalki napisał(a):

Nie zgodzę się z kolegą - na stronie "automat.pl" jest świetny artykuł o jeździe na zblokowanych biegach 1, 2, lub trzy i technice jazdy przy wykorzystaniu blokowania biegów.
W skrócie to wygląda tak, że jazda na zablokowanych biegach nie wpływa na żywotność skrzyni o ile redukcja np z pozycji D na 3 odbędzie się nie przekraczając maksymalnej prędkości dla danego biegu. W praktyce jest to trudne bo dla skrzyni 4hp22 (oczywiście zależnie od silnika i od dyfra) na 3 biegu można śmigać max. 160km/h więc raczej szalone byłoby wcisnąć 3 jadąc np 190km/h :hyhy: .
Inna sprawa to szybka redukcja - jedziemy np 160 i redukujemy z D na 3 i od razu na 2 - to może zamordować skrzynie :zalamany: .
Jeśli naszym zamiarem jest gwałtowne przyspieszanie - to nawet powinno się stosować blokowanie skrzyni i w miarę wzrostu prędkości przechodzenie na wyższe biegi.
Dlaczego jest to wskazane - gwałtowne przyspieszanie w pozycji D powoduje, że w skrzyni pracują wszystkie elementy i są one poddawane ogromnym siłom. Zablokowanie skrzyni na jednym z trybów powoduje, że tylko pewne elementy pracują mocniej ale niektóre nie pracują wcale (lub minimalnie)
Ja osobiście w mieście więcej niż częściej korzystam z blokowania biegów i skrzynia pracuje cały czas elegancko.
Najlepsza frajda to przejechać cały Poznań wszerz na zablokowanym drugim biegu (na dwójce maszynka wyciąga 140km/h a silnik rozkręca się do 6500 obr/min (śliczny ryk silnika w wąskich uliczkach centrum) :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 20:48 
Przyjaciel forum

z tego co się orientuję to przecież Alpina B12 (E32 750 ) była wyposażona w skrzynie 4hp a tam miała dużo większe przeciążenia niż w zwykłej 750-tce, czy może to była zupełnie inna skrzynia ale nie sądzę

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, 22:52 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Arkus napisał(a):
z tego co się orientuję to przecież Alpina B12 (E32 750 ) była wyposażona w skrzynie 4hp a tam miała dużo większe przeciążenia niż w zwykłej 750-tce, czy może to była zupełnie inna skrzynia ale nie sądzę

w 750 była 4Hp24 a nie 4hp22 - słabsza skrzynka...w Alpinie B12 przeciazenia nie były wiele wieksze, gdyz miała ona 470 zamiast 450 Nm. Ale zmieniony został konwerter na taki, ktory wytrzynuje nawet 2000Nm

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2007, 06:18 

Frank napisał(a):

:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:

Przeglądałem forum automat.pl bardzo pobieżnie, ciekawostka: wyniki szukania 4hp22 duuuużo, wyniki szukania 5hp18, sporo ale dużo, wyniki szukania 3hp* - zero :zdziwko:

Ja nie wbijałem z D na 2 szybko jak juz to D , 3 i potem 2.... :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2007, 06:48 
Przyjaciel forum

Frank napisał(a):
Ale zmieniony został konwerter na taki, ktory wytrzynuje nawet 2000Nm

jestem pod wrażeniem :zdziwko:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2007, 06:49 
Przyjaciel forum

KotSylwester napisał(a):
Ja nie wbijałem z D na 2 szybko jak juz to D , 3 i potem 2.... :)

tłumaczy się winny... :niepewny:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2007, 22:32 
Przyjaciel forum

jak jesteśmy przy skrzyniach 4hp22 to mam pytanie do znawców czy w taką skrzynkę była wyposażona E23 745

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2007, 22:35 
Specjalista

Cytuj:
jak jesteśmy przy skrzyniach 4hp22 to mam pytanie do znawców czy w taką skrzynkę była wyposażona E23 745

TAK
W skrzynie 3HP były wyposażone mniejszej pojemności silniki jak 1,8M10 :zakrecony:

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2007, 11:27 
Pierwsze kroki

Witam kolegow

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2007, 11:35 
Pierwsze kroki

Mam podobny problem jak kolega .Wrociłem z zakopanego jakies tam 430 Km Betka (E32 730 iA 1992r) jechala normalnie plynnie zmieniala biegi.Nagle po jakis 300 km na swiatelkach stanolem czekam zielone -ja gazu a ona stoi.Zepchnolem na pobocze(ale obciach) poczekal;em 30 min odpalam i kurde jedzie .Dojechalem do domku .Za dwa dni wsiadam odpalam zapinam D i nic stoi,R stoi .1.2.3 tez stoi.Pomozcie co moze byc przyczyna tego zjawiska?

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2007, 13:07 
Przyjaciel forum

czy wszystkie e32 750 miały skrzynie 4hp24?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1