BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] problem z chlodzeniem
PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 17:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316 Compi
Kod silnika: M43B16
Silnik 1.6 dzis wstyd sie przyznac dalem jej troche do pieca chcialem poprobowac pare baczkow (swieto puste parkingi pod marketami :D ) trwalo to nie dluzej niz 2min wystrzelil mi gorny waz od chlodnicy... :przestraszony: plyn chlodniczy rozpryskany po komorze silnika :looka: pojechalem tak pod garaz ok 1km tam zauwazylem ze plastik na ktory nachodzi gorny waz jest pekniety troszke nie na tyle zeby waz sie zeslizgal, wiec nalozylem go dokrecilem opaske nalalem wody(sklepy zamkniete) postanowilem sie przejechac temp po poaru minutach na max na wskazniku :mad: na nawiewie caly czas zimne powietrze waz znow zeskoczyl pewnie dlatego ze ten plastik na ktory sie naklada jest za krotki :( czy z powodu tego musze kupic nowa chlodnice? Czy poprostu wystrzela ponownie bo nie odpowierzylem ukladu?

Czy po takim krotkim kacie mogla strzelic uszczelka pod glowica? :dontgetit:

Dodam auto z 96 roku 250tys na liczniku niedawno bylem nim w gorach ladnie pokonal trase temperatura w nim nigdy nie przekraczala polowy, auto nie kopci spaliny nie smierdza ladnie pachnie katalizatorem :super:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] problem z chlodzeniem
PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 17:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 318i 96r.
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=88829
Tak się kończy szpanowanie :P :rotfl: :rotfl:

Na poważnie jak nie odpowietrzyłeś układu to masz efekty.

Obrazek

PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 17:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316 Compi
Kod silnika: M43B16
Sadzisz ze te powietrze nieodpowietrzone wysadza ponownie ten waz? To dlaczego za pierwszym razem wystrzelil :hyhy:

PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 18:48 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36 320i
miałem podobny problem ze swoim 320i ;) puścił mi oring pod zbiornikiem wyrównawczym i też zgubiłem płyn ;)
wymieniłem oring, zalałem płynu i po przejechaniu ok 3-4 km temperatura skoczyła na maks...
Musisz odpowietrzyć układ i będzie po problemie ;) Przy chłodnicy obok wlewu zbiorniczka wyrównawczego masz taki kapselek... Odkręć go i odpal silnik, poczekaj aż przestaną wydobywać się stamtąd bańki powietrza, zakręć i układ odpowietrzony ;)

PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 22:20 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: TESLA
Kod silnika: ELEKTRYCZNY
Garaż: TESLA MODEL 3 Performance | BMW e92 328iA ALPINWEISS III | DODGE CHALLENGER R/T | Opel vivaro XD | G30 518d+ RWD 8HP
Strzelił wcześniej ze starość np...miałem to samo jakieś 2lata temu w 320i...najpierw rozszczelnił mi się sam radiator w chłodnicy, więc kupiłem ori używkę, w niej strzelił króciec tak jak Tobie własnie...potem zakupiłem nowy zamiennik i wtedy było dobrze:p

E46 M3 Alpinweiss III viewtopic.php?f=89&t=171180
BYŁO:
E92 335i Schwarz 2 IC turboworks + Charge Pipe Turboworks
367KM/541NM http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167595

e39 540iA SEDAN CANYONROT ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147863

e36 318is Coupe HELLROT MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145412

e36 328i Coupe ALPINWEISS III
->> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141651[/color]

PostNapisane: 15 sierpnia 2013, 23:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318i
Kod silnika: m43b18
Witam wszystkich!
mam podobny problem ze swoim 318i,tyle że historia jest troszkę inna...
otóż u mnie po bardzo dynamicznej jeździe... strzelił ze starości króciec. Wymieniłem, zalałem układ i odpowietrzyłem i po jakimś czasie (ok miesiąc po tym) pękł dolny wąż od króćca. Wymieniłem, zalałem układ i odpowietrzyłem i dzisiaj (po pary dniach - wieczorem) znowu pękł jakiś wąż bo mam komorę silnika w płynie chłodniczym i wskazówka temp. była na max po przejechaniu ok 8 km "emerycią" jazdą do domu z żoną i dziećmi... :(

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1