BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 22:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] SWAP na jaki silnik ?
PostNapisane: 28 listopada 2015, 23:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50b20
Witam wszystkich fanow marki , pisze tu na forum ponieważ mam okragły dylemat.
Moja historia zaczela sie od kupna ładnej E36 Helrood z dokładanym M Pakiecie , 2 lata temu z silnikiem 2.0 150km.
Jezdzilem tym autem ponad rok , i bylem zadowolony z osiagow ale potem zaczelo juz brakowac mocy i zalowałem ze nie kupilem 2.5 , nie ukrywam ze byl troche katowany ( upalanie itp ) ale wiadomo człowiek młody , tylni napęd. Nastepnie trafila mi sie okazja wyjechania za granice , skorzystałem i zarobilem pare grosze przez 6 miesiecy i teraz mam przerwe 1,5 miesiaca i ogolnie rzecz biorac to chiałem sprzedac E36 i kupic piekna , zadbana E46 328 , ale E36 nie jest taka plastikowa jak E46 i ma to cos w sobie.
Zdecydowałem ze zrobie porządnego swapa , tylko nie wiem na jaki silnik , dodam ze wszystkim zajmie sie firma swap-garage , PUZ lub ktos inny. Silnik na jaki chce zeswapować E36 to :
- M52b28 TU ( podwojny vanos ) 193KM.
- M54b30 231KM.
Z tego co sie dowiedzialem to cena za M52 komletnego swapu ( odstawiam auto , płace i mam wszystko na gotowe ) wynosi około 8500zł -/+.
Zas za M54 mozna powiedziec ze kolo 11-12k na cacy.

Chcialbym sie dowiedziec ktory silnik mi polecacie , jak sprawuje sie E36 z silnikiem M54b30 i M52b28 , ten drugi ma bardzo dobre opinie , zywotny , mocny itp , zas ten pierwszy jest zlagodzony troche , bierze troche oleju ale za to 230km i rewelacyjna kultura pracy. Auto potrzebne mi glownie do szybkiej jazdy , czasami latania bokiem itp. Glownie ma to byc dobry zapierdalacz. Czy mial okazje jezdzic E36 z takimi silnikami i co mozna o nich powiedziec ? Ciezko pracowałem na te pieniadze i chce je wydac madrze. Dodam ze jezdzilem E36 z silnikiem 2.5 170km i ogolnie rzecz biorac to nawet szlo ładnie :hyhy: , ale oczekuje jeszcze wiekszego odlotu. Prosze o opinie i porady.

Pozdrawiam szybki_123

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] SWAP na jaki silnik ?
PostNapisane: 29 listopada 2015, 00:50 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
A M52B28 z pojedyńczym vanosem? Prawie to samo co TU, jednak bedzie taniej i jeden mniej vanos do zepsucia się :super:

Tytuł: Re: [E36] SWAP na jaki silnik ?
PostNapisane: 29 listopada 2015, 01:00 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50b20
Raczej stawialbym na 2x vanos bo jest lepszy dol i ogolnie auto sprytniejsze i spalanie w trasie mniejsze , ale na nie nie patrze. Jak patrze na te filmiki to E36 z M54b30 to jest zabojca..:D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1