BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 22:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Nowe cewki zapłonowe BERU błyskają... może tak być? :/
PostNapisane: 22 listopada 2013, 16:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
ustawic Ci te swiece czy bedziesz kombinowal z k20tt lub bkr6ek? ja wiem jaka jest przyczyna kulania Twojego silnka

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 listopada 2013, 21:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M50B25 NV
Jeszcze trochę pokombinuję ;) Na razie ustaliłem ze znajomym, że przepływka jest do wymiany. Dlatego się dusi na gazie, jak się przepustnice szybko otworzy na biegu jałowym. Po odłączeniu przepływki trochę falują obroty jałowe, ale wkręca się od razu jak wściekły :evil: Oprócz tego mam odmę do przeczyszczenia ;) Poza tym, jeszcze przeczyszczę świece druciakiem, bo jak była słaba masa na silniku i nie przepalało zawsze wszystkiego, bo się gubiła iskra, to mógł się trochę nagar zrobić na elektrodach świec i mogą teraz przez niego ciężej palić. No i dopóki NA BENZYNIE nie doprowadzę, że będzie wszystko dobrze na świecach, które są w książce, to nie zmienię świec ;) Na benzynie ma być dobrze na tych świecach i koniec ;) A jeśli nie jest, to trzeba znaleźć przyczynę dlaczego tak się dzieje i ją usunąć ;) Świece zmienię dopiero jak tylko na gazie coś będzie nie tak ;) Jak to wszystko zrobię, to auto będzie znowu mały wariat :super: :evil:

Oprócz tego mam uszkodzoną komunikację z komputerem poprzez złącze diagnostyczne i muszę sprawdzić wiązki w aucie... :suchy: Trochę mnie to przeraża, bo ponoć w skrajnych przypadkach trzeba przejrzeć całą elektrykę w aucie :P Ale to oddzielny temat jest ;)

Wzbogacony nową wiedzą, doświadczeniem i mocno zmotywowany do dalszych działań, w poniedziałek ruszam dalej do walki :D Jak to wszystko zrobię, to auto będzie znowu mały wariat :super: :evil:

W każdym razie cieszę się, ze coś się wyjaśnia :) Jak będę wiedział coś więcej, to będę pisać :) Może komuś się przyda :)

PostNapisane: 25 listopada 2013, 08:58 
Przyjaciel forum

nie czysc swiec szczotka druciana, bo wcierasz w ten sposob wegiel w izolator swiecy, wegiel jest przewodnikiem przy tak slabej cewce masz potem spadki napiecia z cewki przez takie czyszczenie swiec. tego sie nie robi dziś. to sie robilo przy mocnych klasycznych cewkach jak nie bylo w sklepach swiec. czysci sie elektrody niklowe. nigdy izolatorów świec! kup sobie świece te co mowilem i silnik zacznie Ci chodzic lepiej niz na fabrycznych, mamy 21 wiek. Trzeba sobie umieć pomoc i z tego korzystać.

PostNapisane: 1 grudnia 2015, 22:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M62B44
pawelos666, hej. mam problem z cewkami zapłonowymi. po wszystkich zaczynają mi skakać iskry jak troszkę pokatuje auto. wymieniłem 3 cewki i po takiej jeździe auto szarpie na wolnych obrotach i skaczą iskry po wszystkich cewkach. dodam że wymieniałem wszystkie świece jakiś miesiąc temu na NGK. z góry dzięki za pomoc.

PostNapisane: 2 grudnia 2015, 13:02 
Przyjaciel forum

pw to omowimy przygotuj vin i numery lub symbole czesci, ktore montowales chodzi o swiece i cewki. w wiadomosci dopisz czy jest gaz. kazdy przypadek jest inny... napisz czy montowane czesci byly nowe

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1