BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] epizod na autostradzie, problem z mocą
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 00:50 
Pierwsze kroki

Witam.
Oto opis "ciekawej" przygody. W roli główniej e34 oraz ja.
Któraś z zimowych sobót,ale taka ciepła, wieczór. Byłem w trasie - za sobą miałem ponad 1000km. Auto jechało jak marzenie, co tu kryć, polubiłem je jeszcze bardziej a i tak lubiłem bardzo. Rwie asfalt aż miło, oczywiście full kultura no i ten gang pod maską... nie opiszesz tego słowami. Na autostradzie a2 za Poznaniem zjechałem na Orlen zatankować, do pełna, a w baku było jeszcze 30. Grzecznie nalewam 50l eurosuper 95, idę płacić. Płacę, wyjeżdżam, kulturalnie się rozpędzam w oczekiwaniu na wrzucenie czwórki a tu nagle autem zaczyna coś szarpać wozem, rzucać, za chwilę gaśnie silnik /a na liczniku 100/. Awaryjne, zjazd na bok.
Nie chce zapalić. Po 10 minutach zapala ale gaśnie. Po kolejnych zapala, trochę chodzi, gaśnie. Za pół godziny zapala, wchodzi na wys. obroty, potem gaśnie. Silnik pracuje nierówno, trzęsie budą, potem jakoś wchodzi na wys. obroty. Jakoś dojeżdżam na jedynce na jakiś parking z tirami. Przez jakiś czas "rozjeżdżam" go na tym parkingu, jakoś jedzie, potem jakby normalnie. No to jadę - i przejechałem 500km bez żadnych problemów, silnik pracował równo w pełnym zakresie obrotów, wszystko super.
Auto do mechanika, robi przegląd po przedstawieniu sprawy i co ? Nic, profilaktyczna wymiana świec, nie ma się do czego przeczepić.
I tu rodzi się pytanie, o co chodzi ? Może ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się stało?

Ostatnio edytowano 30 stycznia 2008, 01:09 przez augustyn, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 02:07 
Częsty bywalec

Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=79102
może trafiłeś na jakieś trefne paliwo :?:
ja jak raz dolałem 10L na trasie, dojechałem do domu, rano odpalam i gaśnie aż po 5 razach zapaliło ale czasem aż strzelało pod maską :cenzura:
dobrze że mało wlałem, pojechałem na shell`a i dolałem 20L V-power racing 99+ i do tego jeszcze taki shell`owski dodatek do paliwa i za 5 minut jak sie wymieszało to już było :ok:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 10:23 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 320d
Kod silnika: M47N
Jak na moje oko zalałeś jakiegoś syfu i stąd ta przygoda na autostradzie. Wymień sobie filtr paliwa, ja po każdym zakupie auta pierwsze co to wymiane filtrów robie.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 11:38 
Pierwsze kroki

Moim zdaniem sprawa jest trochę dziwna - tankowanie nie na jakieś tam stacji tylko na Orlenie - jakości broni orzeł podobno. Więc powinno być ok. To nie była jakaś mała stacyjka w lesie. Chociaż było tam dziwnie - ubikacja nie działa, bo malowanie /sobota wieczór/, hotdogów też nie ma bo się skończyły i paliwo było droższe o ok 30gr na litrze niż w mieście.
A filtr paliwa niedawno zmieniany był. Myślałem też żeby dolać wtedy, w trasie, 98 oktanowej benzyny, ale były same Orleny na a2 więc minimalizując ryzyko olałem ten pomysł.
Może na przyszłość nie ma co lać do pełna... ale tego chyba nie da się uniknąć.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 11:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
augustyn napisał(a):
Może na przyszłość nie ma co lać do pełna
Nie jest inne wyjscie nie LAC NA ORLENIE ! :P :hyhy: powiem szczeze ze jak mialem moja bmke :zalamany: to raz mi sie zdarzylo zatankowac na orlenie !! Zawsze shell albo Jet czasami Bp wszystko tylko nie ORLEN nie wiem dlaczego nie przekonuje mnie ta stacja i juz !! :P Zalej tak samo do pelna na innej stacji tylko nie orlen i zobaczymy ?? czy bedzie sie dziac tak samo ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 12:13 
Orlen to zadna rewelacja. W Nowy Rok zatankowalem gazu pod Przemyslem to samochod sie dusil, nie chcial jechac, przerywal itd.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 12:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
rybik napisał(a):
Orlen to zadna rewelacja
Zgadzam sie w 100% z kolega ja osobiscie wole wszystko oprocz Orlena Nawet JETA !!

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, 12:26 
Pierwsze kroki

Po przemyśleniu tematu /w sumie co tu myśleć, sprawny samochód po tankowaniu "wyłączył się"/ staram się tankować na innych dużych stacjach i problem się nie powtórzył. Więc macham Orlenowi ręką z daleka.

[ Dodano: 9 Luty 2008, 11:47 ]
C D czyli ciąg dalszy!
Sprawa wygląda tak, że problem się powtórzył. Chciałem pojechać w trasę więc wlałem do pełna - full, ponad 62l. I historyjka się powtarza - rzucanie na początku, potem gaśnie na amen, nie odpala. Zholowałem go do domu i stoi. Jak odpala to zaraz gaśnie. Jest weekend, z wyjadu nic, warsztat pewnie na początku tygodnia.
Wcześniej bez problemów - sprawa się ujawnia, jak się tankuje do pełna - co to za zależność, macie jakiś pomysł ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1