nidhogg napisał(a):
no dobra o tłunkiku już coś wiem... a jak jest z innymi czesciami? O jakiego producenta pytac chcac wymienic wisko? Czy sklepy motoryzacyjne maja oryginalne czescie, ty tylko zamienniki? Czy wisko firmy Sachs bedzie oryginalne? Czy BMW stosowało elementy tego produceta?
dla mnie "zamiennik" to dziwne słowo dla produktów np. Bosch, Siemens VDO, Sachs, Lemforder, TRW, Textar, ATE, Jurid, Behr, Hella... to są firmy które produkowały i produkują części dla BMW. W ASO BMW częsci mają logo BMW i przeważnie logo producenta, na aftermarket muszą mieć usunięte znaczki BMW (często widać ślady po usunięciu logo BMW). Czym się różnią? Ceną.
W skrócie dla mnie sprawa wygląda tak, poza ASO BMW możesz kupić tandete, ktoś może po prostu Ci wcisnąć produkt niskiej jakości, kiepskiego producenta, ale możesz też kupić części najwyższej jakości, najlepszych firm ale taniej niż w ASO BMW. W ASO BMW za to nigdy nie masz ryzyka że sprzedawca wciśnie Ci coś firmy Krzak twierdząc że to wspaniała jakość w dobrej cenie.