BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 15:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] 1.8is Oryginalne częsci BMW - gdzie kupować ?
PostNapisane: 17 lipca 2008, 18:43 
Pierwsze kroki

Witam

Mam BME e30 1.8is w nasprawde niezłym stanie. Moim celem jest ciągłe ulepszanie i waymiana zużytych częsci na oryginalne. Ostatnio zauważyłem, ze tłumik końcowy pooli się kończy i chcałbym wymienić na oryginalny. Gdzie jednak taki dostać? Jakiej marki są to produkty? Chce miec 100% oryginalny samochód. Cz są jakies firmy, które produkują oruginalne zęsci do BMW? Np jakiej firmy kupić tłumik, zbym mógł powiedziec , ze jest oryginalny?

Cytuj:
[model???] Oryginalne częsci BMW - gdzie kupować ????

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 27 lipca 2008, 19:17 przez nidhogg, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2008, 18:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
użytkownik bmwm ma oryginalne części w sprzedaży

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2008, 19:37 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolega Stones1 prowadzi sklep z częściami

Tytuł: Re: Oryginalne częsci BMW - gdzie kupować ????
PostNapisane: 17 lipca 2008, 20:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
nidhogg napisał(a):
Witam

Mam BME e30 1.8is w nasprawde niezłym stanie. Moim celem jest ciągłe ulepszanie i waymiana zużytych częsci na oryginalne. Ostatnio zauważyłem, ze tłumik końcowy pooli się kończy i chcałbym wymienić na oryginalny. Gdzie jednak taki dostać? Jakiej marki są to produkty? Chce miec 100% oryginalny samochód. Cz są jakies firmy, które produkują oruginalne zęsci do BMW? Np jakiej firmy kupić tłumik, zbym mógł powiedziec , ze jest oryginalny?

Dostac tłumik do IS`a nie jest łatwo niestety. Tłumiki dla BMW robi Eberspracher i jeszcze jakaś inna firma której nazwy nie pamiętam...

Tytuł:
PostNapisane: 17 lipca 2008, 20:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
ryszard55 napisał(a):
Kolega Stones1 prowadzi sklep z częściami

nidhogg napisał(a):
Moim celem jest ciągłe ulepszanie i waymiana zużytych częsci na oryginalne

a stones1 ma zamienniki

Tytuł: Re: Oryginalne częsci BMW - gdzie kupować ????
PostNapisane: 17 lipca 2008, 21:05 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
nidhogg napisał(a):
Witam

Witam,

jeśli chcesz mieć tłumik oryginalny, to masz dwa wyjścia, albo ASO BMW i kupno tłumika wyprodukowanego przez Walkera ze znaczkiem BMW, albo kupno tłumika Walker bez znaczka BMW poza ASO - taniej, lub innego renomowanego producenta, np. Bosal. Pytanie tylko czy ten tłumik w ogóle znajdziesz poza oryginałem BMW z ASO. Dla przykładu Bosal kosztuje 600 zł, ale nie jest dostępny.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2008, 05:45 
Pierwsze kroki

no dobra o tłunkiku już coś wiem... a jak jest z innymi czesciami? O jakiego producenta pytac chcac wymienic wisko? Czy sklepy motoryzacyjne maja oryginalne czescie, ty tylko zamienniki? Czy wisko firmy Sachs bedzie oryginalne? Czy BMW stosowało elementy tego produceta?

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2008, 08:13 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Jeśli chodzi o wisko, to moje stare jest firmy BEHR (z logo BMW), nowe kupiłem też BEHR, ale bez znaczka BMW. Powiem Ci kolego, że miałem takie same plany, jak Ty, ale szybko się z nich wyleczyłem. Nie uśmiecha mi się za błotnik nowy płacić 1700 zł.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2008, 09:26 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
nidhogg napisał(a):
no dobra o tłunkiku już coś wiem... a jak jest z innymi czesciami? O jakiego producenta pytac chcac wymienic wisko? Czy sklepy motoryzacyjne maja oryginalne czescie, ty tylko zamienniki? Czy wisko firmy Sachs bedzie oryginalne? Czy BMW stosowało elementy tego produceta?

dla mnie "zamiennik" to dziwne słowo dla produktów np. Bosch, Siemens VDO, Sachs, Lemforder, TRW, Textar, ATE, Jurid, Behr, Hella... to są firmy które produkowały i produkują części dla BMW. W ASO BMW częsci mają logo BMW i przeważnie logo producenta, na aftermarket muszą mieć usunięte znaczki BMW (często widać ślady po usunięciu logo BMW). Czym się różnią? Ceną.

W skrócie dla mnie sprawa wygląda tak, poza ASO BMW możesz kupić tandete, ktoś może po prostu Ci wcisnąć produkt niskiej jakości, kiepskiego producenta, ale możesz też kupić części najwyższej jakości, najlepszych firm ale taniej niż w ASO BMW. W ASO BMW za to nigdy nie masz ryzyka że sprzedawca wciśnie Ci coś firmy Krzak twierdząc że to wspaniała jakość w dobrej cenie.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lipca 2008, 09:59 
stones1 napisał(a):
dla mnie "zamiennik" to dziwne słowo dla produktów np. Bosch, Siemens VDO, Sachs, Lemforder, TRW, Textar, ATE, Jurid, Behr, Hella...

zgadza się, co innego części, które zostały wytworzone przez firmę produkującą osprzęt dla bmw oryginalnie, co innego kupione w aso, co innego znana i lubiana firma Krzak :ok:

znana i lubiana, gdyż na allegro można często dostać ori części firmy Krzak!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1