BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 23:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Brak świateł przeciwmgłowych i pozycyjnych po zwarciu
PostNapisane: 15 marca 2012, 10:37 
Częsty bywalec

Wywalało mi bezpiecznik chyba nr 33 od przełącznika świateł czy jakoś tak. Że tak powiem założyłem za mocny bezpiecznik i nastąpiło zwarcie i z kilku kabli stopiła się izolacja. Przebicie znalazłem pod fotelem i wymieniłem kable ale tylne pozycyjne wciąż nie świecą jak również halogeny, prawa przednia lampa ok ale w lewej działają już tylko długie.

Bezpieczniki wszystkie ok. Podmieniłem przekaźnik od świateł przeciwmgłowych z tym od mijania, nic się nie zmieniło, wychodziło by że są dobre. Po drodze jest jeszcze takie czarne płaskie pudełko moduł komfortu? Za co on odpowiada? Ma coś do świateł? Jeden spalony kabel wchodził do niego to raczej tak. Czy może coś innego jeszcze jest co mogło ulec awarii?
A jeśli już miał by być to ten moduł popsuty, bo jego obstawiam... Trzeba dopasowywać jakoś z wyposażeniem? :zakrecony: Czy wszystkie takie same bez względu na wyposażenie?
W sumie mam go oddać do speca z okolicy ale w tym tyg raczej będzie o to ciężko a samochód by się przydał...

I jeszcze jedno przy okazji... Starałem się podmienić kable o takich samych grubościach ale idealnie to z żadnym pewnie nie ucelowałem. Nie będzie jakichś zakłóceń czy coś w tym stylu jak są wstawiane w środek ciut grubsze(węższe)?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Brak świateł przeciwmgłowych i pozycyjnych po zwarciu
PostNapisane: 15 marca 2012, 11:33 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Moduł który ma coś wspólnego z światłami to moduł CM on testuje czy wszystkie lampy świecą i w razie awari wyswietla komunikat na OBC. Moduł znajduje się nad nogami kierowcy.
Adddam napisał(a):
Trzeba dopasowywać jakoś z wyposażeniem?

Nie tylko żeby NR puszki był taki sam.
Adddam napisał(a):
w środek ciut grubsze(węższe)?

Grubsze OK cieńsze nie bo się przepalą.

PostNapisane: 15 marca 2012, 13:46 
Częsty bywalec

Nawet nie wiedziałem że taki moduł jest... Właśnie pokazuje się komunikat na obc Low beam failure i Tail light failure...
Spróbuje się jeszcze tam dokopać.
EDIT.
Yyy... Coś pomieszałem. Mówiąc moduł komfortu chyba miałem właśnie na myśli ten moduł CM. U mnie to coś jest nad nogami po lewej stronie, wchodzą tam dwie duże wtyczki, biała i czarna...

PostNapisane: 15 marca 2012, 20:52 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Światła mijania i postojowe. Na rejestracje powinno się wyświetlić LTC Place light fail. Na rejestrację sprawdź żarówki. bezpiecznik 11 i 12 jest od świateł mijania i idzie do modułu a następnie z modułu idzie do lampy. postojowe tak samo tylko nie pamiętam pinów.

PostNapisane: 15 marca 2012, 21:07 
Częsty bywalec

Dzięki za pomoc :) Już dałem sobie radę, moduł jednak ok, przełącznik świateł do wymiany/naprawy, dodatkowo wszystko polutować i gra!
Aby aku naładuje który zdechł po całym dniu migania światłami i dizlowcy bójcie się! Wracam na drogi :rotfl:
Jak dla mnie można zamknąć.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1