BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 11:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] zimne powietrze z nawiewu
PostNapisane: 19 listopada 2008, 18:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
Witam serdecznie. Mam mały problem ze swoim BMW e36 318is 94rocznik. Otóż posiadam wersję bez klimy i jak mam ustawiony nawiaew na szybę to dmucha ciepłe powietrze, ale jak zmienię na pasażera albo na nogi to TYLKO ZIMNE!! Mam tak od początku posiadania autka (autko sprowadzone z Niemiec w stanie idealnym). Poza tym dmuchawa dmucha na 4rtymm biegu bardzo bardzo słabo. I chciałem się Was zapytać co z tym fantem zrobić? Co może być przyczyną tego? Ostatnio to ciepło to tylko z foteli podgrzewanych czuć ;)

Ludzie zima się zbliża POMÓŻCIE!!

(panel nawiewu taki jak tu: http://moto.allegro.pl/item477085412_pa ... w_e36.html )

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2008, 19:06 
Pierwsze kroki

Powietrze ciepłe jest czyli wychodzi,że zawory są OK

Jeżeli puszcza na szybę, a dalej nie to chyba nagrzewnica.
Co do nawiewu 4 biegu to już napewno coś nie tak z dmuchawą,a ona siedzi w nagrzewnicy

Może być jeszcze panel sterowania czyli te pokrętła bo w sumie one regulują

Jak już dojdziesz co to daj znać mam te rzeczy do ciebie

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 12:13 
Pierwsze kroki

Jeżeli masz ustawione na szybę przekręc pokrętłol 5 mm w prawo i będzi lecieć ciepłe powietrze do wnętrza. Standardowo jest tak, że jak dasz na nawiew wewnętrzny leci zimne powietrze, co pokazują niebieskie linie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 12:21 
Forumowicz

no tak ale kolega napisal ze na nogi tez mu zimne leci a w trybie tym nie ma takiej opcji :] czyli musi byc cos uszkodzone.

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 12:27 
Pierwsze kroki

Jak kolega ustawi pokrętło pomiędzy szybę a nogi i będzie lecieć w obydwu kierunkach ciepłe powietrze to powinno być OK.

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 19:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
czyli że w moim przypadku (przypadek takiego panel sterowania) to zawsze leci zimne powietrze na "kierowce"? Tosz w zime to masakra bo jak mam się ogrzać? :zalamany: Nie dość że dmuchawa ledwo dmucha (słychać że pracuje jak pralka ustawiona na 1600 obrotów, czyli niby powinno wiać wichurą :hyhy: ale bardzo delikatnie mi dmucha na szybę również tak jak by filtry pozapychane :/ Co może być tego przyczyną? Gdzie wogóle w isie bez klimy jest filtr kabinowy?

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 21:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
Filtry są:
bez klimy - podszybie, dostep od komory silnika
klima - w desce, dostep po zdemontowaniu schowka

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 21:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: W poszukiwaniu :]
BMW ma system:zimna głowa ciepłe nogi, szyba.

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 22:38 
Pierwsze kroki

beciak napisał(a):
czyli że w moim przypadku (przypadek takiego panel sterowania) to zawsze leci zimne powietrze na "kierowce"? Tosz w zime to masakra bo jak mam się ogrzać? :zalamany:

Tak jest we wszystkich e36. Jak pisałem post wyżej lekkie przekręcenie pokrętła z "na szybe" w kierunku ikony z pasażerem powoduje nawiew ciepłego powietrza. U mnie bardzo szybko jest ciepło przy takim ustawieniu, pod warunkiem że temperatura silnika osiągnęła optymalne warunki (wskazówka w pionie). Po to jest pokrętło, żeby korzystać z każdej możliwości ustawienia, a nie tylko z trzech położen z obrazkami. Jak sprawdzisz sobie działanie nawiewu w każdym położeniu pokrętła to wybierzesz dla siebie najlepsze opcje...
Jak ściągniesz kratkę umieszczoną w podszybiu pod maską to zobaczysz zabudowany silnik nawiewu. Po jego obydwu stronach powinny być półokrągłe obudowy w których znajdują się filtry. NIESTETY nie wkażdym modelu są filtry, co nie pszeszkadza, żeby je zainstalować samemu. Koszt około 200zł.
To, że dmuchawa nie działa prawidłowo może być spowodowane zbyt krótkimi szczotkami w silniku, uszkodzonymi rezystorami lub innymi rzeczami, o których nie będę się wypowiadać, bo jeszcze nie rozbierałem dmuchawy. Może wypowiedzą się w tym temacie osoby z doświadczeniem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1