BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 07:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ E36] Czy ten zawias się nadaje?
PostNapisane: 21 lutego 2007, 08:44 
Zacna persona forum

Chcę sobie kupić gwinta i znalazłem coś takiego czy ktoś takie coś zakładał i czy to się nadaje.

http://moto.allegro.pl/item165982184_bm ... nowe_.html

Lub ewentualnie co polecacie żeby obniżyć zawias o 60mm z przodu i 40mm z tyłu. Jaki zestawik się nadaje? Czy same sprężyny wystarczą?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2007, 13:24 
Gwintowany zawias za 1500 zł :niepewny: coś tanio jak dla mnie.
Standardowe amortyzatory napewno mogą zostać przy obniżeniu -40mm/-40mm.
Ale są też tacy co mieli na -60mm/-40mm i mówili że jest OK.
To już Twoja decyzjia jak nisko chcesz mieć auto. Np Kujon by Ci doradził -80/-60 :rotfl: Do obniżenia musisz też wziąć jakie masz fele. na 18" ciężko bedzie Ci obniżyć o -80mm, mogą być problemy. Na 16" dobrze wygląda -60mm/-20mm. Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2007, 15:47 
Uzależniony od forum :)

yeahman napisał(a):
Do obniżenia musisz też wziąć jakie masz fele. na 18" ciężko bedzie Ci obniżyć o -80mm, mogą być problemy
:zdziwko: przeciez czy felga 18' czy 14' to koło ma taką sama średnice.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2007, 22:30 
Ukasz napisał(a):

Od kiedy 14" = 18" hmm ?? Mnie w szkole uczyli inaczej :rotfl:

1 cal angielski = 25,3995 mm

To 4 cale różnicy czyli 100mm.
Na 14' masz oponę 65mm
Na 18' masz oponę 40mm
65mm - 40mm = 25mm
Oponę masz niższą tylko o 25mm
100mm - 25mm = 75mm
Wycjodzi 7.5 cm różnicy prześwitu między oponą a nadkolem kolego.. na 14' vs 18' a to dużo, nawet bardzo dużo. Najpierw policz potem pisz!

Innym sposobem:
14 x 25mm = 350mm felga + 65mm opona = 415mm <--- średnica koła (opona + felga)
18 x 25mm = 450mm felga + 40mm opona = 490mm <--- średnica koła (opona + felga)

490 - 415 = 75mm = 7,5 cm inaczej wyjść nie chce..

Nie wiem z jakich Ty wiliczeń ustanowiłes że
Ukasz napisał(a):
felga 18' czy 14' to koło ma taką sama średnice.

:rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2007, 00:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: 330Ci/535D/M3/M3/X5
yeahman, : z jednego forum juz cie wyrzucili - teraz musisz na innym wprowadzac w blad inne osoby piszac cos o czym nie masz zielonego pojecia ??

jezdziles kiedys na 18" w E36 ?? miales kiedys zawias -80 ?? nie ?? to po co sie odzywasz i takie cos piszesz ...

a poza tym to Ukasz mial racje - przy zachowaniu fabrycznych profili opon kolo pozostaje takie same jesli chodzi o wielkosc ..

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2007, 00:23 
Częsty bywalec

yeahman napisał(a):
Na 14' masz oponę 65mm
Na 18' masz oponę 40mm

skad wziales taki fantazyjny profil dla 14" ??
od kiedy profil opony jest wyrazony w mm ??
czlowieku ty wiesz o czym ty wogule piszesz ??

co do glownego pytania tego tematu - ja bym ten gwint odpuscil - nie slyszalem jeszcze ani jednego pozytywnego komentarza odnosnie jego .. jesli masz kogos znajomego w niemczech i masz ponad 2 tysie do wydania to kupilbym na niemieckim ebauy FK, jesli nie to szukaj sprezyn - ja mam H&R -60/30 i jedno co moge powiedziec to to ze sa twarde ..

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2007, 02:03 
kiloff, sorry zaponiałem że w 14' seryjnie jest opona na profilu 35 :rotfl:
weź ty się zastanów co piszesz lepiej.. :mur:
Cofnij się do podstawówki czytać naucz.
Ja napisałem:
yeahman napisał(a):
Np Kujon by Ci doradził -80/-60 Do obniżenia musisz też wziąć jakie masz fele. na 18" ciężko bedzie Ci obniżyć o -80mm, mogą być problemy.

Na takie moje zdanie ty odpowiadasz:
kiloff napisał(a):
jezdziles kiedys na 18" w E36 ?? miales kiedys zawias -80 ?? nie ?? to po co sie odzywasz i takie cos piszesz ...

Naprawdę z ciebie KILOF :rotfl: Gdzie tu sens w tym co piszesz KILOFIE ?? :rotfl:
Jeśli nie kapujesz tego co napisałem to wytłumaczę: zawias -80mm ładnie wygląda ale przy felgach 18 cali to raczej nierealne. Zrozumiałeś KILOFIE ?? :rotfl: Trochę od rzeczy jak dla mnie ta twoja odpowiedz. Ja napisałem że obniżony zawias trzeba dostosować do felg jakie się ma KILOFIE :rotfl: A ty bredzisz coś czego ja nie napisałem. Podstawówka wita. Elementarz w ręke i jedziesz abecadło :D Wogóle to masz śmieszna ksywe :rotfl:

Mam nadzieję że nie obraziłem cie KILOFIE :rotfl: jedynie sprostowałem moje zdanie. Jeśli się tak poczułeś to przepraszam ale moja wypowiedź napewno nie ma tego na celu ;) Ale postaraj się czytać a potem pisać.

Do tematu:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=3663
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=5166
I mojego autorstwa temat z którego można dużo wywnioskować (dobre foty):
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=4195

Lolejko na pytanie czy wystarczy wymienić tylko sprężyny przy obniżeniu -60/-40 ciężko będzie Ci dostać jednoznaczną odpowiedź bo jedni mówią że im "dobijało na amortyzatorach" a inni że "jest OK". Więc nie wiadomo komu wierzyć. Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2007, 08:27 
Zacna persona forum

Sorry, że się wcinam w kłótnie ale profil opony to nie są milimetry tylko procent z szerokości opony!

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2007, 09:19 
Częsty bywalec

yeahman,

za bardzo nie chce mi sie wdawac w dyskusje z toba : ale jesli juz koniecznie chcesz matematycznego wytlumaczena :

kolo 15" - 15 x 2,54 = 38,1
kolo 18" - 18 x 2,54 = 45,72

co do opon : zanim zaczniesz obliczac to dowiedz sie co to jest profil opony !!

opona - przy 15" jest to 205/60 (dane producenta a nie twoje wyssane z palca) - czyli 123 mm x2 = 246
opona przy 18" - 225/40 (jako ze producent nie przeiwdywal tego rozmiaru kol do e36 jest to zamiennik) - 90mm x2 = 180

38,1 + 24,6 = 62,7
45,7 + 18 = 63,7

czyli roznica jest 1cm !! warto zauwazyc ze roznica pomeidzy kolem a nadkolem bedzie 5mm !! czyli tyle ile pomiedzy opona dobra a juz przechodzona
poza tym trzeba wziasc pod uwage to ze przewaznie 18" dajemy na szerszej oponie niz 15" - a co za tym idzie rob sie mniejszy balon, opona jest bardziej rozicganieta i jakies mm roznice robi ..

zeby byc scislym dodam jeszcze ze sam mam 18" i 60 i wiem ze moglbym spokojnie jeszcze o 20 mm obnizyc bez zadnych problemow (mam znajomego z 18" i -80 i on jakos problemow nie ma)

yeahman napisał(a):
Lolejko na pytanie czy wystarczy wymienić tylko sprężyny przy obniżeniu -60/-40 ciężko będzie Ci dostać jednoznaczną odpowiedź bo jedni mówią że im "dobijało na amortyzatorach" a inni że "jest OK". Więc nie wiadomo komu wierzyć. Pozdro.
- nie masz swoich wlasnych doswiadczen ?? po co sie wypowiadasz, przytaczajac slowa osob ktorych nie znasz ani nie widziales jak bylo faktycznie ..

yeahman napisał(a):
Wogóle to masz śmieszna ksywe

yeahman napisał(a):
Cofnij się do podstawówki czytać naucz.

masz jakis problem do mnie ??

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2007, 14:52 
Pierwsze kroki

Kiloff ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec od Yeahman-a :zdziwko: tylko ze to nie dzial HUMOR :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2007, 21:05 
Uzależniony od forum :)

yeahman napisał(a):
Ukasz napisał/a:

Od kiedy 14" = 18" hmm ?? Mnie w szkole uczyli inaczej
widać do jakiejś dziwnej szkoły chodziłeś skoro tego pojąc nie możesz :rotfl: Tłumaczył nie będę bo kolega kiloff, wystarczająco się tym zajoł.Dodam może że jak to co kiloff, pisał przerasta kogoś zdolności precepcji to tutaj jest kalkulator

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2007, 02:07 
kiloff napisał(a):
kolo 15" - 15 x 2,54 = 38,1
kolo 18" - 18 x 2,54 = 45,72

Po pierwsze to rozmawiamy o kole 14 cali.. więc po co wyskakujesz z 15 calami ??
kiloff napisał(a):
opona - przy 15" jest to 205/60 (dane producenta a nie twoje wyssane z palca)

Po drugie to zalecane opony do E36 to R15 185/65.. =DOWÓD= WIĘC TO TY SOBIE COŚ Z PALCA WYSSAŁEŚ CHŁOPACZYNKO !!! BZDURY PISZESZ GORSZE NIŻ 5 LATEK !!!!!!!!

yeahman napisał(a):
kiloff napisał(a):
nie masz swoich wlasnych doswiadczen ?? po co sie wypowiadasz, przytaczajac slowa osob ktorych nie znasz ani nie widziales jak bylo faktycznie ..

Nie wiem jak ty ale ja mam kumpli i napisałem to co oni mówią. Gdzie jest napisane że na forum można pisać tylko i wyłącznie swoje opinie? Gdyby tak było forum byłoby puste kolego...

kiloff napisał(a):
masz jakis problem do mnie ??

:rotfl: :rotfl: :rotfl: weź mnie nie rozsmieszaj swoimi textami :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Dobra ja zniżać do waszego poziomu się już nie mam zamiaru. Niepozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2007, 13:57 
Częsty bywalec

yeahman napisał(a):
Dobra ja zniżać do waszego poziomu się już nie mam zamiaru. Niepozdrawiam.
:zdziwko:

yeahman napisał(a):
Po drugie to zalecane opony do E36 to R15 185/65..
chyba do 318i jakim jezdzisz .. poza tym gdybys chociaz troszeczke pomyslal i wytezyl swoje szare komorki - o ile jakies masz - to wiedzialbys ze 185/65 ma taka sama wysokosc jak 205/60 ... dlatego wystepuja jako zamienniki ..

yeahman napisał(a):
Po pierwsze to rozmawiamy o kole 14 cali.. więc po co wyskakujesz z 15 calami ??
od kiedy do E36 (o ktorym tutaj mowa) byly montowane 14" ??

dobra koncze ta dyskusje - z tak "inteligentnymi" jak ty, jest ona bez sensu ..

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2007, 14:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
Ok . Już widzę że czas zakończyć te rozmówki towarzyskie , jak coś jeszcze macie sobie do wyjaśnienia to piszcie na PW. Temat zamykam .

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2007, 14:39 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja jedynie dodam, że polecam zajrzeć do przelicznika rozmiarów w dziale linki na forum.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1