yeahman,
za bardzo nie chce mi sie wdawac w dyskusje z toba : ale jesli juz koniecznie chcesz matematycznego wytlumaczena :
kolo 15" - 15 x 2,54 = 38,1
kolo 18" - 18 x 2,54 = 45,72
co do opon : zanim zaczniesz obliczac to dowiedz sie co to jest profil opony !!
opona - przy 15" jest to 205/60 (dane producenta a nie twoje wyssane z palca) - czyli 123 mm x2 = 246
opona przy 18" - 225/40 (jako ze producent nie przeiwdywal tego rozmiaru kol do e36 jest to zamiennik) - 90mm x2 = 180
38,1 + 24,6 = 62,7
45,7 + 18 = 63,7
czyli roznica jest 1cm !! warto zauwazyc ze roznica pomeidzy kolem a nadkolem bedzie 5mm !! czyli tyle ile pomiedzy opona dobra a juz przechodzona
poza tym trzeba wziasc pod uwage to ze przewaznie 18" dajemy na szerszej oponie niz 15" - a co za tym idzie rob sie mniejszy balon, opona jest bardziej rozicganieta i jakies mm roznice robi ..
zeby byc scislym dodam jeszcze ze sam mam 18" i 60 i wiem ze moglbym spokojnie jeszcze o 20 mm obnizyc bez zadnych problemow (mam znajomego z 18" i -80 i on jakos problemow nie ma)
yeahman napisał(a):
Lolejko na pytanie czy wystarczy wymienić tylko sprężyny przy obniżeniu -60/-40 ciężko będzie Ci dostać jednoznaczną odpowiedź bo jedni mówią że im "dobijało na amortyzatorach" a inni że "jest OK". Więc nie wiadomo komu wierzyć. Pozdro.
- nie masz swoich wlasnych doswiadczen ?? po co sie wypowiadasz, przytaczajac slowa osob ktorych nie znasz ani nie widziales jak bylo faktycznie ..
yeahman napisał(a):
Wogóle to masz śmieszna ksywe
yeahman napisał(a):
Cofnij się do podstawówki czytać naucz.
masz jakis problem do mnie ??