Witam , moje BMW znowu raczyło mnie nowymi problemami a mianowicie, posiadam BMW 316i Compact z 94 roku silnik M43B16 + gaz 2 gen. a problem polega na odpalaniu auta na benzynie (na gazie nie odpalam).
Na zimnym silniku auto pali od pierwszego strzału na rozgrzanym też nie mam najmniejszego problemu z rozruchem silnika(pali od strzału) wszyskie problemy zaczynają się w momencie kiedy silnik złapie już temperaturę tzn jak wskazówka dojdzie gdzieś do połowy niebieskiego pola zaczyna się cyrk,
przy próbie pierwszego odpalenia silnik zaczyna juz łapać poczym gasnie nie pomaga nawet dodanie gazu, przy następnym podejściu jest gożej trzeba kręcić ponad 10 sek a czasem lepiej (nie ma znaczenia czy dodaje się gazu czy nie idzie z oporami) po odpaleniu przejechaniu niedługiego odcinka ( temperatura jest gdzieś w granicach 1/4 skali) jest to samo, problem znika gdzy silnik zaczyna osiągać swoją temperature pracy mozna normalnie go gasić i odpalać i nie ma żadnego problemu z rozruchem.
Z dodatkowych obserwacji zauważyłem że :
1)czasem jak auto nie chce odpalić i już załapie to nie przełącza sie na gaz nawet jak temperatura sinika pokazywana na desce jest w granicach 50-60 st. a gaz przełączany jest od 30 st. ( aczkolwiek nie jest regułą że nie przełącza na gaz dzisiaj po problematycznym odpaleniu bez problemu przeszedł na gaz).
2) podczas jazdy jak pusci się gaz to obroty spadają do około 400 poczym wracają do normy (dzieje się tak na benzynie i na gazie)
Poszukiwałem podobnych problemów na kilku forach ale nie znalazłem takiej zagadki jak w moim aucie, czy ktoś z was spotkał sie z takim problemem?
Prosze o pomoc, porady i wskazówki (zanim zaczne wymieniać połowe silnika

)