BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 18:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E34] M50 B20 problem z chłodzeniem silnika
PostNapisane: 20 października 2010, 23:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Racja, mój błąd. Owszem, czytałem. Tylko wyglądało to tak:
1. Czytanie.
2. Grzebanie w aucie.
3. Pisanie posta.
4. Grzebanie po Allegro w poszukiwaniu pompy.
5. Dopisanie pytania i wysłanie posta.

Znalazłem HEPU, ale mają cenę zaporową, więc zostanę przy Ruville - znalazłem za 102 PLN + przesyłka, więc taniej chyba nie znajdę, a to chyba ostatnia (poza HEPU) firma z metalowymi łopatkami.

Jeśli po wymianie pompy problem zniknie, to będę tak szczęśliwy jak w dniu zakupu. Tak więc trzymacie kciuki...

No i najważniejsze: Dzięki wszystkim za pomoc i naprowadzanie.

PostNapisane: 21 października 2010, 05:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
ULLISSES napisał(a):
Racja, mój błąd. Owszem, czytałem. Tylko wyglądało to tak:
1. Czytanie.
2. Grzebanie w aucie.
3. Pisanie posta.
4. Grzebanie po Allegro w poszukiwaniu pompy.
5. Dopisanie pytania i wysłanie posta.

Znalazłem HEPU, ale mają cenę zaporową, więc zostanę przy Ruville - znalazłem za 102 PLN + przesyłka, więc taniej chyba nie znajdę, a to chyba ostatnia (poza HEPU) firma z metalowymi łopatkami.

Jeśli po wymianie pompy problem zniknie, to będę tak szczęśliwy jak w dniu zakupu. Tak więc trzymacie kciuki...

No i najważniejsze: Dzięki wszystkim za pomoc i naprowadzanie.

Powodzenia podczas wymiany, i oczywiście informuj czy pomogło :]

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 października 2010, 14:36 
Zacna persona forum

Dzisiaj w końcu dotarłem do warsztatu. 3 postoje po drodze, ale lepiej trochę pomarznąć w samochodzie, niż potem silnika szukać.

Mechanik wyciągnął pompę, jeden obrót w rękach i wszystko jasne - zerwany wirnik. Jak się delikatnie kręciło, to wirnik się obracał, ale przy minimalnym oporze (przytrzymaniu) stał w miejscu.

Założył nową pompę, przy okazji wymienił płyn na nowy i wskazówka przestała uciekać. Wprawdzie po rozgrzaniu, przy wyjeździe z warsztatu przez chwilę wychyliła się milimetr poza połowę, ale potem już przez 14 km do domu stała tam gdzie powinna.

Pewnie trzeba będzie jeszcze na jakimś zboczu zaparkować i upewnić się, że dobrze odpowietrzona, ale generalnie ogrzewanie jest i wskazówka nie ucieka. Auto uratowane.

Dzięki wszystkim za pomoc i słowa otuchy - bałem się najgorszego, ale jednak się udało. ;]

PostNapisane: 26 października 2010, 18:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
ULLISSES napisał(a):
Forumowicz

Moje BMW: E34
Dzisiaj w końcu dotarłem do warsztatu. 3 postoje po drodze, ale lepiej trochę pomarznąć w samochodzie, niż potem silnika szukać.

Mechanik wyciągnął pompę, jeden obrót w rękach i wszystko jasne - zerwany wirnik. Jak się delikatnie kręciło, to wirnik się obracał, ale przy minimalnym oporze (przytrzymaniu) stał w miejscu.

Założył nową pompę, przy okazji wymienił płyn na nowy i wskazówka przestała uciekać. Wprawdzie po rozgrzaniu, przy wyjeździe z warsztatu przez chwilę wychyliła się milimetr poza połowę, ale potem już przez 14 km do domu stała tam gdzie powinna.

Pewnie trzeba będzie jeszcze na jakimś zboczu zaparkować i upewnić się, że dobrze odpowietrzona, ale generalnie ogrzewanie jest i wskazówka nie ucieka. Auto uratowane.

Dzięki wszystkim za pomoc i słowa otuchy - bałem się najgorszego, ale jednak się udało. ;]

W takim razie gratulujemy zlokalizowania usterki oraz, życzymy bezproblemowej jazdy ;)

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

PostNapisane: 28 października 2010, 14:14 
Zacna persona forum

Podsumuję jeszcze koszty, gdyby ktoś był zainteresowany:
Termostat - około 20 PLN (kupiony jakiś czas temu)
Pompa Ruville - 108 PLN
Płyn 10 litrów (Petrygo) - 66 PLN.
Wymiana termostatu - 0 PLN (wymieniałem z bratem)
Wymiana pompy, pasek, wymiana paska, wymiana płynu - 120 PLN.

Pod termostat przychodzi uszczelka, którą można kupić lub wyciąć ze specjalnych uniwersalnych kawałków - ja wycinałem.
10 litrów płynu spokojnie starszy. Wchodzi wprawdzie 10.5, ale zawsze coś w układzie zostaje.

PostNapisane: 6 grudnia 2012, 20:53 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e 34
co do pompy nie wiem jak u was ale w mojej e 34 1994 1.8 pompa wody ma takie łopatki jak cała pompa wymieniałem nie dawno
ja mam inny problem gorszy tzn. prawa strona grzeje w hu.. a lewa chłodzi jakby klima chodziła :( zero reakcji ciepła a zima już jest węże z nagrzewnicy są gorące te 3 si co wychodzą wie ktoś co może jeb.. proszę o pomoc

PostNapisane: 6 grudnia 2012, 23:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
AdI 24 napisał(a):
wie ktoś co może jeb.. proszę o pomoc

Pewnie elektrozawór sfiksował od 1 strony i nie puszcza płynu na 1 sytonę nagrzewnicy, dlatego jedna strona nie grzeje.

PostNapisane: 8 grudnia 2012, 18:51 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e 34
też tak myślę :) rozebrałem dzisiaj elektrozaworek i gumka na jednej stronie jest dziurawa w hu....a ogólnie czysty zawór
rano lecę po inny zobaczymy napisze czy to coś pomoże bo inni piszą że gumki mają duże znaczenie.
jak elektrozawór jest popsuty to nie dam rady odpowietrzyć układu dobrze
? tak ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1