BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 22:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Pytanie, Pompa Wtryskowa
PostNapisane: 20 października 2011, 00:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam, niedawno kupiłem 325TD i mam problem gdyż autko na zimnym pali normalnie a na ciepłym kręci z 5-7sec co wskazuje na pompę wtryskową auto nie ma spadku mocy ani nic jest tylko problem z odpaleniem na ciepłym, i mam pytanie czy mogę jeździć z uszkodzoną pompą wtryskową(głowiczką) gdyż na razie brak mi funduszy na regeneracje jej :zalamany: . Miesięcznie będę przejeżdżał około 1tyś KM . Jeśli nie to jaka jest mniej więcej cena regeneracji dzwoniłem do miejscowych serwisów to krzyczeli od 1500-2000tyś zł.

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Pytanie, Pompa Wtryskowa
PostNapisane: 20 października 2011, 10:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 Compact
Kod silnika: M41
Możesz jeździć nic się nie stanie :). Ja miałem tak samu i pewnie każdy tak miał w tds-ie po przekroczeniu 300tys. Ja jeździłem dotąd aż zaczął znaczyć teren szlaczkiem z ON. Okazyjnie kupiłem pompę na allegro za 400zł uszczelniona i ustawioną kompie. Zestaw uszczelek to koszt 40zł na allegro i za wymianę z ustawieniem powinni wziąć nie więcej niż 600zł ktoś chyba z tego forum albo z innego napisał, że za tyle mu wyciągnęli uszczelnili i założyli i ustawili. A nowej pompy czy regenerowanej po prostu nie opłaca się brać. Bo to jest ta sama co ty masz tylko z wymienionymi uszczelkami i przeczyszczonym nastawnikiem. Po prostu szukaj kogoś kto Ci uszczelni pompę i tyle.

PostNapisane: 20 października 2011, 11:26 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Glupoty opowiadasz. Kupujesz pompe z allegro i masz calkiem spora szanse, ze jest gorsza od Twojej. Fajnie ze Tobie sie udalo, ale ja bym tego sposobu raczej nie polecal.

Cytuj:
Okazyjnie kupiłem pompę na allegro za 400zł uszczelniona i ustawioną kompie

Ustawia sie pompe po montazu "na kompie" ;) To co piszesz to mniej wiecej jak kupowanie antenki CB zestrojonej do radia :rotfl:

Za wyjecie i wlozenie mozna zaplacic znacznie mniej, ale tez zalezy to od cen w danym rejonie. Generalnie mechanik powinien dysponowac stosowna wiedza i "kompem", ustawienie na ucho odradzam.

Cytuj:
A nowej pompy czy regenerowanej po prostu nie opłaca się brać. Bo to jest ta sama co ty masz tylko z wymienionymi uszczelkami i przeczyszczonym nastawnikiem.

Jesli chcesz autem jezdzic ponad rok to raczej sie oplaca. Nowa pompa w boschu + montaz to nieco ponad 3 tys. Za regeneracje, tylko taka prawdziwa a nie to co piszez placi sie ok 2 tys. Ja bym regenerowal w zaufanym warsztacie. Koledzy z BMW-diesel podpowiedza u kogo. Ja moge polecic kuzmicza w gdansku. Mam do niego prawie 300km, ale wole przejechac kawal drogi i miec solidnie zrobione.

Ostatnia opcja to zalozyc "chip wspomagajacy rozruch" z allegro i powoli rozgladac sie za innym autem. Przy przebiegu 12 tys w roku to benzynowy silniczek np IS wydaje sie lepsza i tansza alternatywa.

PostNapisane: 20 października 2011, 12:45 
Pierwsze kroki

No tak ustawia się na kompie po włożeniu do auta na ciepłym i na zimnym. A ja kupiłem pompę która była już ustawiona i jeżdżona poł roku w aucie i facetowi rozrząd przeskoczył i pompę mi sprzedał. Ja ja zamontowałem i hula bez ustawiania na kompie czyli jak na jednym ustawią to i w drugim aucie będzie śmigać chyba, że głupoty znowu gadam i znowu miałem szczęście, że u mnie działa :)
A co do kupowania nowych pomp w serwisie. To nie jest moja opinia ale opinia innych ludzi którzy się na tym znają. Ja sobie tylko trochę poczytałem i wyciągnąłem wnioski. Bo z tego co ludzi pisali i do wyglądało dość rzeczowo i fachowo, że te nowe pompy to są po prostu stare pompy po regeneracji. A, że regeneracja tej pompy to czyszczenie ewentualnie wymiana nastawnika i wymiana uszczelek to moim zdaniem nie opłaca się kupować pompy. Można dać dobremu pompiarzowi do ustawienia i uszczelnienia i tyle. I również polecam forum diesel bo tam to na pewno lepiej wytłumaczą :)

PostNapisane: 20 października 2011, 14:12 
Poszukaj zanim zapytasz

A mógł by ktoś podać nazwę tego chipu lub link na allegro, bo i tak myślę na wakacje już kupować E46 320i
wiec do wakacji jakoś na tej pompie pośmigam.

PostNapisane: 21 października 2011, 06:40 
Pierwsze kroki

Tutaj masz link wybierz sobie jaki byś chciał prawdopodobnie wszystkie działają.
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... nge_view=1

PostNapisane: 21 października 2011, 10:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Cytuj:
te nowe pompy to są po prostu stare pompy po regeneracji

Mozna kupic jedne i drugie, ja pisze o nowych.
Cytuj:
regeneracja tej pompy to czyszczenie ewentualnie wymiana nastawnika i wymiana uszczelek to moim zdaniem nie opłaca się kupować pompy

Piszesz takie glupoty ze sie czytac nie chce. To wlasnie o wymiane nastawnika chodzi, sprawdz sobie ile on kosztuje, podpowiem ze nie wystepuje w zamienniku. Nastepnym razem zanim zaczniesz cos doradzac uzytkownikom to wypadaloby opierac swoja wiedze na czyms wiecej niz "u mnie dziala".

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1