Witam
nigdzie nie moge znalezc jakiejs konkretniej odpowiedzi na moj problem, wiec pisze. BMW 325i 92r. bez vanosa, wczoraj wymieniałem tłumik drgań na łączeniu wału ze skrzynią. Dzisiaj jak polatałem troche autem, odczułem dosyc drastyczne schodzenie z obrotów po puszczeniou gazu, nie wspominam o 1-szym biegu, bo tam wiadomo najwieksze przeciazenia i ma prawo nim bujnac/szarpnac etc.
Drugi, trzeci bieg w momencie puszczenia gazu jest najpierw odczuwalne lekkie "zejście", a po chwili wrecz szarpniecie i stukniecie. Zauwazylem rowniez, cos takiego, ze jak puszcze calkowicie gaz na 3-cim i 4-tym biegu to wskazowka ekonomizera nie zawsze poleci na "0" tylko trzyma sie na mniej wiecej połowie, ale bliżej 10l i dopiero po chwili schodzi na zero, pomijajac dwojke, ale wiadomo, ze na dwojce potrafi sie utrzymac na obrotach wiec i ekonomizer pokaze 10 i nizej nie zejdzie.godnie
Dodam, że wymieniłem również czujnik położenia wałka rozrządu, a 2 tygodnie temu napinacze i rolke, wiem, ze jeszcze pompa od wspomy jest do wymiany bo rolka juz dosyc konkretnie "lata". Czy mocno zajechana pompa od wspomagania moz etak drastycznie hamowac silnik, zeby na wolnych obrotach w trakcie "swierszczenia" pod maską lekko obroty spadały?
Mam nadzieje, że w miare logicznie to wyjasnilem