BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 00:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] EWS emulator, problem.
PostNapisane: 10 czerwca 2014, 23:06 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe
Kod silnika: M52B28
Witam

Ze względu na to iż niedawno w aucie odkryłem że w miejscu gdzie jest komputer silnika obok jest włożony EWS oraz pierścień (antena) z przytaśmowaną pastylką.
Odczytałem ISN komputera, zamówiłem już zaprogramowany indywidualnie już emulator EWS.
Podlutowałem go w komputerze, tzn. +12V, GND i linię K pod linię immo czyli PIN18 w moim komputerze MS41.0 M52.
Mostkować pinów od rozrusznika już nie musiałem bo zauważyłem, że kable te już zostały odcięte od EWS i zmostkowane.
Tak więc czas na odpalenie auta ..... auto kręci rozrusznikiem ale nie odpala, emulator dostaje zasilanie jednak nic się nie dzieje.
Zauważyłem, że przy wtyczce od EWS-a są odcięte 4 przewody i zaizolowane, a mianowicie PIN 1 i 3 (ale zapewne dlatego że jest to mostek rozrusznika) i PIN 8 i 14 który według tego schematu:

http://oi51.tinypic.com/vxnrpv.jpg

idzie do jakiegoś ZKE ???
Reszta kabli jest podpięta pod moduł EWS a mianowicie Piny:

2- DATA Link
4- linia IMMO
5- +12V
7 - GND
12 - idzie też do DME ale po co ?
13 - idzie do transmitera od pastylki

Dlaczego to nie chce działać ? Numer ISN jest poprawny w emulatorze gdyż sprawdzałem.
Jak sobie z tym poradzić ? Dlaczego są odcięte te kabelki 8 i 14 od jakiegoś ZKE IV ? Może są zmostkowane a przy emulatorze nie powinny albo na odwrót ?

PS Emulator podlutowałem dokładnie tak:

http://blogg.freding.no/wp-content/uplo ... .14.48.jpg

EDIT: Dodam jeszcze, że Inpa nie chce się połączyć z modułem EWS więc numer ISN odczytałem z zakładki Engine MS41.0 for M52 i tam dalej w jakiejś zakładce ISN for EWS: a76, jak emulator już zaprogramowany do mnie przyszedł aby się upewnić odczytałem jaki jest i był zaprogramowany: 0A76 więc chyba dobrze. Czy ktoś ma jakieś pomysły ?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] EWS emulator, problem.
PostNapisane: 11 czerwca 2014, 14:29 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe
Kod silnika: M52B28
Chyba znalazłem odpowiedź na moje pytanie ale czy ktoś mi powie czy tak to jest możliwe by w komputerze samochodu był inny ISN i w EWS-ie też inny ?
Takie wartości odczytałem:

Obrazek

EDIT: Właśnie wlutowałem emulator z numerem 01e6 i auto odpaliło od razu :D Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1