BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 05:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] IS - zdejmowanie kolektra dolotowego - kto robił?
PostNapisane: 26 grudnia 2013, 12:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318i
Kod silnika: n46b20
Garaż: e36 318TI -> e46 318i
Witam wszystkich!
Za pierwszym podejściem przy próbie wymiany czujnika spalania stukowego nr2 próbowałem zdjąć kolektor dolotowy w m42 ale niestety mi sie nie udało i musiałem oddać auto do mechanika, mechanik z*ebał robote bo poskładał kolektor a czujnika chyba nie ruszył, bo bład dalej istnieje.
Problemem dla mnie jest instalacja elektryczna przechodząca przez kolektor ( część kabli idzie chyba do rozrusznika. Czy ktoś już demontował ten kolektor i jest w stanie mi udzielić rad, jak to zrobić, zeby czegoś nie zepsuć?
Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] IS - zdejmowanie kolektra dolotowego - kto robił?
PostNapisane: 26 grudnia 2013, 12:56 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Tu masz pokazane jak zdjąć górę kolektora. Jest to proste. Dół jest na 5 śrubach i 8 przy głowicy.

http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... -clean-DIY

PostNapisane: 26 grudnia 2013, 13:05 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131331
czujnik może wywalać błąd nie tylko z powodu jego uszkodzenia, słabe paliwo tez ma na to wpływ. A zdjęcie kolektora jest banalnie proste odkręcasz śrubki nic więcej, troche wiary w siebie a na pewno sie uda :)

PostNapisane: 26 grudnia 2013, 14:25 
Pierwsze kroki

Dzieki za pierwsze odpowiedzi ;) Zdjęcie góry kolektora nie stanowi dla mnie problemu, robiłem to wczoraj zeby zobaczyć
czy kable nie są gdzieś zgnite i dlatego wywala bład i zajęło mi to 30 minut na rozłożenie i złożenie.
Problem dopiero pojawia sie przy wyciąganiu tej jego większej części tj. jak odkręce 8 śrub przy głowicy, kolektor odchodzi, zdejme przewody paliwowe, i blokuje mnie tylko wiązka która przechodzi przez kolektor... część wtyczek da sie zdjąć bez problemu ale wiązka idzie jeszcze gdzieś chyba do rozrusznika i tak dalej i tutaj sie zaczynają dopiero schody.
Myśle że jeszcze mógłbym zdemontować rozpórke, kilka dodatkowych centymetrów sie znajdzie.

Obrazek

Taki widok jest u mnie. Zamówie uszczelke pod kolektor i sie moze zabiore za to raz jeszcze, narazie zbieram informacje na ten temat.

PostNapisane: 26 grudnia 2013, 18:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Trzeba odkręcić kable od rozrusznika i alternatora, poodpinać wszystkie wtyczki i dopiero wiązka da się odgiąć i umożliwi zdjęcie dolnej części kolektora ssącego :)

PostNapisane: 26 grudnia 2013, 21:44 
Pierwsze kroki

4veril napisał(a):
Trzeba odkręcić kable od rozrusznika i alternatora, poodpinać wszystkie wtyczki i dopiero wiązka da się odgiąć i umożliwi zdjęcie dolnej części kolektora ssącego :)

I to jest chyba odpowiedź na którą tak czekałem :D Od rozrusznika kable odkręce z kanału czy nie bawić się i próbować odkręcić je z góry?

PostNapisane: 26 grudnia 2013, 22:52 
Pierwsze kroki

Kanał był by użyteczny ale bez problemu można to zrobić z góry, ja dałem rade a najmniejszych łapek nie mam, gimnastyki też troche sie przyda jak zimno w garażu :p Przy podłączaniu wszystkiego spowrotem cięzko się pomylić bo wszystkie koncówki mają inną średnicę oczek także operacja w miare łatwa ale czasochłonna. No i nie zapomnij dokręcić obejmy od powrotnego przewodu paliwowego ;)

PostNapisane: 27 grudnia 2013, 14:10 
Pierwsze kroki

Dzieki wielkie raz jeszcze, dziś uszczeleczka pod kolektor zamówiona. U mnie jeszcze przeszkadza parownik i wtryski od gazu ale zobacze jak to bedzie przy demontażu i dam znać jak coś jeszcze wyjdzie ;)

PostNapisane: 27 grudnia 2013, 17:02 
Pierwsze kroki

Wtryski bedziesz musiał zdemontowntować pewnie, tylko trzeba sobie pooznaczać kolejność przewodów zasilających co by nie było później niespodzianek, a parownik dostrzegam na zdjęciu jakoś pod przepływomierzem także nie powinien przeszkadzać w zdjęciu samego kolektora, jak już to w odkręceniu śrubek.

PostNapisane: 28 grudnia 2013, 01:06 
Pierwsze kroki

Parownik troche przeszkadza przy odkręcaniu kabli od alternatora, robiłem to już raz także wiem czym to trąci ;), wtrysków za bardzo demontować nie musze bo mam to tak pseudo-sprytnie wykombinowane że są one w miejscu tej czarnej plastikowej puszki z wtyczkami od spalania stukowego i położenia wału i wałka, upchane jest wszystko razem z krokowcem. Trudno to opisać :D Zrobie zdjęcia jak sie tym zajme to może sie ulepi jakis tutorial ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1