BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 19:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem z zamkiem + elementy eksploatacyjne
PostNapisane: 25 grudnia 2011, 00:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Witam.

Od niedawna jestem posiadaczem e36 w wersji compact silnik 1.6
ale nie w tym problem , zakupiłem auto z defektami , ze względu na cenę.

problem najbardziej odczuwalny :

zamek w drzwiach , nie da się zamknąć auta kluczykiem ;/
kluczyk przekręca się normalnie, ale ten bolec od środka (co służy do zamykania) porusza się tylko troszkę i mam auto nadal otwarte, dodam, że od środka jak nacisnę auto zamyka się normalnie..

nie wiem co jest zepsute , zamek czy ten siłownik - sprawdzając allegro koszta wysokie nie są, ale nie mam pojęcia co kupić w sumie auto i tak zamierzam zaprowadzić do mechanika , ale potrzebuje auta na co dzień, dlatego najlepiej jakbym dał mechanikowi od razu części .. akcje z wd40 nie pomagają ;/

problem 2 nie działające el. szyby - silniczki niby działają, ale nic się nie dzieje, niby uchwyty, ale jak to wygląda?

Więcej jako takich problemów nie zauważyłem...
jestem umówiony z mechanikiem na wymianę oleju i filtrów więc przy okazji mógłby mi zrobić resztę, a na moich częściach wyjdzie po prostu taniej .. Sam się jakoś nie pcham do samodzielnego majsterkowania bo się nie znam a dwa nie mam garażu i dobrych kluczy...

Aaaaa i nie pokazuje mi temp. silnika - wiem trzeba kupić czujnik, ale ponoć są dwa i nie wiem który ...

Przy okazji jaki olej polecacie ? (autko ma 250tys przebiegu, ale silnik naprawdę żwawy! rok 98)
nastawiam się na castrol 10w40

P.S

jeszcze jedno pytanko - pod prędkościomierzem jest wyświetlacz cyfrowy , a wydaje mi się, że pod obrotomierzem też jest , ale nie działa, nie wiem czy to jakaś atrapa czy co ;/ ogólnie w sedanie u kolegi nie ma tego "czegoś" jest tylko normalny obrotomierz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] problem z zamkiem + elementy eksploatacyjne
PostNapisane: 25 grudnia 2011, 01:18 
Uzależniony od forum :)

co do drzwi to ja mam tak - że nie moge zamknąc od kierowcy drzwi - kluczyk kreci sie w lewo - ale w prawo już nie (podobno zrypana wkładka). u ciebie moze być to samo w sumie. Ja też bolcem zamkne w srodku a kluczykiem nie.

pod predkosciomierzem - masz wyswietlacz cyfrowy ale zeby był taki pod obrotomierzem? nie słyszałem ani nie widziałem takich rzeczy! pod obrotomierzem mozesz miec - licznik analogowy pokazujacy chwilowe spalanie lub go nie mieć (tak jak ma twoj kolega).

A jezeli chodzi o oleje! jest pełno wątków o oleju na forum. Wystarczy poszukać.
Zasada jest taka - jaki miałes ostatnio wlewany taki wlej. Jezeli silnik zachowuje sie na obecnym oleju jak najbardziej w porzadku to nie ma co kombinować. Castrol dobry olej - sam na takim od wczoraj smigam.

Tytuł: Re: [E36] problem z zamkiem + elementy eksploatacyjne
PostNapisane: 25 grudnia 2011, 09:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Cytuj:
pod predkosciomierzem - masz wyswietlacz cyfrowy ale zeby był taki pod obrotomierzem? nie słyszałem ani nie widziałem takich rzeczy! pod obrotomierzem mozesz miec - licznik analogowy pokazujacy chwilowe spalanie lub go nie mieć (tak jak ma twoj kolega).

To by się zgadzało, niby miejsce jest a tego analogu jakoś nie widać ;/
w sumie przydałoby się ;p

Cytuj:
co do drzwi to ja mam tak - że nie moge zamknąc od kierowcy drzwi - kluczyk kreci sie w lewo - ale w prawo już nie (podobno zrypana wkładka). u ciebie moze być to samo w sumie. Ja też bolcem zamkne w srodku a kluczykiem nie.

widzisz dalej nie rozwiązałeś mojego problemu , a wręcz go bardziej skomplikowałeś, najlepiej jakby się ktoś wypowiedział kto miał taką usterkę i ją naprawił.

No wiem, że był olej 10w40 - taki też wleje, ale chodziło mi po prostu o markę ;p

dzięki za udział w wypowiedzi ;p

Do tej pory nie byłem fanem marki, ale padło na e36 - bo padło ;p
wyboru nie żałuje i już myślę, nad e46 ;D wiele osób marudzi na spalanie - u mnie ciągnie około 7 litrów , liczone według baku co jak na zime jest wydaje mi się dobrym wynikiem, wcześniejsze clio 1,2 też mi paliło 6-7 l :D ale fakt moje przebiegi to głównie trasy około 50 km , no i nie mam tzw ciężkiej nogi , choć pewnie się to wiąże z tym, że mam tylko rok czasu prawo jazdy , a latem szaleje na dwóch kółkach...
pozdrawiam i wesołych ...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1