BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e36 2.5 gasnie
PostNapisane: 12 września 2007, 20:10 
Pierwsze kroki

Na poczatek witam wszystkich, jest to mój pierwszy post w tym dziale, a teraz do rzeczy.
Pacjent e36, 2.5l bez vanosa(nie wiem jakie dokładnie oznaczenia), gaz IIgen +blos, silnik przejechane 270tys-kat jeszcze na miejscu
Objawy , kilka razy w czasie jazdy zdarzyło mi się że zaczeła przeywać tzn . jakby na sekunde, dwie odłączyc zapłon(raz na tydzień- codzienie robie po 30-40km). Ogólnie objaw ten mi nie przeszkadzał do dzisiaj kiedy to rano pale auto wyjezdzam do pracy i po przejechaniu ok5km zaczyna znowu przerywać, jakby coś odłanczało zapłonna na dwie, trzy sekundy, po czym 2s dobrze chodzi ale zaraz to samo i tak koło 1.5km, nie ma różnicy gaz czy benzyna. Po pracy wracam do domu, a tu identyczny objaw (taka sama przebyta droga i znowu przerywa), po koniec przerywania zauważyłem że wydech przez chwile głośniej chodzi, check sie nie zapala,
Szukałem na forum podobnych tematów, jeden to radiator w komputerze silnika dotykał obudowy która masowała, drugi czujnik połozenia wału,
Jak ktoś miał podobny problem to zgóry dzięki za odp. Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2007, 20:13 
Pierwsze kroki

Prosba do moderatorów o usunięcie jednego z moich postów, przez przypadek wysłałem podwójnie

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2007, 20:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: saab 93 SC
Kod silnika: Z19DTH
Po pierwsze sprawdz wlasnie czujnik polozenia walu, a konkretnie przygladnij sie jaki jest stan kabla przy czujniku.. w tych modelach czesto peka w tym miejscu. Nie zaszkodzi tez zerknac na czujnik polozenia walka rozrzadu.. Komputer zostawilbym na sam koniec.. ale zanim zaczniesz gdziekolwiek grzebac sprawdz dobrze bialy przekaznik w skrzynce z bezpiecznikami pod maska! jest to przekaznik zasilajacy ECU..czasem lubi platac takie figle.
Oznaczenie Twojego silnika to M50B25.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 13 września 2007, 19:47 
Pierwsze kroki

dzieki kolego ''reserved'' za podpowiedzi, jeszcze nic nie sprawdzałem, nie zabardzo mam kiedy, może coś w sobote.
Dzisiaj rano zrobiła mi to samo w tym samym miejscu prawie że na tym samym odcinku drogi, ale z powrotem już nie
zaczyna przerywać gdy temperatura dochodzi do 90'C,
nie wiem czy katalizator na wykonczeniu nie bedzie sie tak zachowywał, jakby się przytykał, bo w pierwszym momencie jak zaczyna normalnie chodzić strasznie głośno buczy wydech, ze głowa puchnie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1