BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] M42 - Stukot po dłuższej jeździe
PostNapisane: 29 maja 2015, 16:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 535iA 1996r
Kod silnika: M62B35
Witam,

jakieś dwa miesiące temu musiałem wymienić łańcuch rozrządu z ślizgami i napinaczem, jedno koło też zostało wymienione na nowe oryginalne. Wymienione zostały uszczelki pod pokrywą rozrządu, pod pokrywami łańcucha, pod misą i pod podstawą filtra oleju. W końcu silnik jest suchy i człowiek był by szczęśliwy gdyby nie nowe objawy niedomagania silnika.

Od momentu naprawy przy porannym odpalaniu kontrolka ciśnienia oleju nie znika od razu jak to było wcześniej ale po 2-5 sekundach. Czasami robi to migając. Mechanik powiedział mi że to wina prawdopodobnie nie trzymania ciśnienia na panewkach i słabej pompy. Nie chce mi się jakoś w to wierzyć bo wcześniej kontrolka gasła od razu po zapłonie.

Teraz doszedł drugi problem. Po dłuższej jeździe (około 30km) jak zatrzymam auto i wyjdę z niego to słychać głośny stukot z pod maski. Ze środka auta tego nie słychać. Stukot ten po minucie postoju znika lecz myślę, że nie jest to coś z czym można swobodnie sobie jeździć.

Co może być przyczyną powyższych objawów?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] M42 - Stukot po dłuższej jeździe
PostNapisane: 2 czerwca 2015, 08:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 318i
Kod silnika: M43 B18
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131903
taziff napisał(a):
Witam,

jakieś dwa miesiące temu musiałem wymienić łańcuch rozrządu z ślizgami i napinaczem, jedno koło też zostało wymienione na nowe oryginalne. Wymienione zostały uszczelki pod pokrywą rozrządu, pod pokrywami łańcucha, pod misą i pod podstawą filtra oleju. W końcu silnik jest suchy i człowiek był by szczęśliwy gdyby nie nowe objawy niedomagania silnika.

Od momentu naprawy przy porannym odpalaniu kontrolka ciśnienia oleju nie znika od razu jak to było wcześniej ale po 2-5 sekundach. Czasami robi to migając. Mechanik powiedział mi że to wina prawdopodobnie nie trzymania ciśnienia na panewkach i słabej pompy. Nie chce mi się jakoś w to wierzyć bo wcześniej kontrolka gasła od razu po zapłonie.

Teraz doszedł drugi problem. Po dłuższej jeździe (około 30km) jak zatrzymam auto i wyjdę z niego to słychać głośny stukot z pod maski. Ze środka auta tego nie słychać. Stukot ten po minucie postoju znika lecz myślę, że nie jest to coś z czym można swobodnie sobie jeździć.

Co może być przyczyną powyższych objawów?

może mechanik coś spaprał? Czy łańcuch rozrządu kopiłeś oryginalny lub ewentualnie jakiś dobry zamiennik np. Febi?

INTERFEJSY BMW MAPA https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=217929254550052471344.0004a4589c86f70991725

Tytuł: Re: [E36] M42 - Stukot po dłuższej jeździe
PostNapisane: 19 czerwca 2015, 22:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 535iA 1996r
Kod silnika: M62B35
Przepraszam że tak późno ale całkowicie zapomniałem o tym temacie, a powiadomienia na meila o odpowiedzi nie przychodzą.

Łańcuch zamontowany jest firmy RUVILLE Germany

Od czasu założenia tego tematu w sprawie ciśnienia oleju po odpaleniu na zimnym nie wiele się zmieniło, kontrolka dalej nie gaśnie od razu po odpaleniu tylko trzeba chwilę poczekać. Aktualnie muszę tak z tym jeździć bo do wymiany mam łożyska z tyłu, tarcze kotwiczne i szczęki ręcznego i na dalsze zabawy z silnikiem zabraknie $$. Jak coś się dowiem co powodowało te wszystkie objawy to je tutaj opiszę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1