taziff napisał(a):
Witam,
jakieś dwa miesiące temu musiałem wymienić łańcuch rozrządu z ślizgami i napinaczem, jedno koło też zostało wymienione na nowe oryginalne. Wymienione zostały uszczelki pod pokrywą rozrządu, pod pokrywami łańcucha, pod misą i pod podstawą filtra oleju. W końcu silnik jest suchy i człowiek był by szczęśliwy gdyby nie nowe objawy niedomagania silnika.
Od momentu naprawy przy porannym odpalaniu kontrolka ciśnienia oleju nie znika od razu jak to było wcześniej ale po 2-5 sekundach. Czasami robi to migając. Mechanik powiedział mi że to wina prawdopodobnie nie trzymania ciśnienia na panewkach i słabej pompy. Nie chce mi się jakoś w to wierzyć bo wcześniej kontrolka gasła od razu po zapłonie.
Teraz doszedł drugi problem. Po dłuższej jeździe (około 30km) jak zatrzymam auto i wyjdę z niego to słychać głośny stukot z pod maski. Ze środka auta tego nie słychać. Stukot ten po minucie postoju znika lecz myślę, że nie jest to coś z czym można swobodnie sobie jeździć.
Co może być przyczyną powyższych objawów?
może mechanik coś spaprał? Czy łańcuch rozrządu kopiłeś oryginalny lub ewentualnie jakiś dobry zamiennik np. Febi?