BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 22:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Jazda po rocznej przerwie.
PostNapisane: 2 października 2015, 14:37 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36, E46
Witam
Mam BMW e36 2.0 na vanosie, sedan, z 1993r.
Kupiłem samochód tydzień temu od drugiego właściciela który posiadał go 12 lat, w Niemczech. Zamierzam nim jechać do Polski za jakieś 2tyg. stąd pojawia się pytanie - czego mogę się spodziewać? Samochód został wyrejestrowany i stał rok w szopie, niby co jakiś czas się nim naokoło szopy przejechał. Zamierzam jedynie wymienić olej i sprawdzić przewody, a wszelakie przeglądy, ew. naprawy, wymiany części, filtrów etc. zrobić w Polsce(strasznie się tutaj cenią). Generalnie samochód był pierwszy samochodem faceta od którego go kupiłem, gość widać że dbał o sprzęt, miał sentyment i nawet do końca nie był pewien jak mi ją sprzedawał, czy aby na pewno chce :-P W jego szopie było również porsche i BMW e90. Samochód w sumie robił pod siebie, bez wiejskiego tuningu, jedynie to kilka przeróbek tj. wielofunkcyjna kierownica etc.
Silnik suchy, że w sumie nigdy suchszego silnika nie widziałem. Wycieków zero, środek czysty, nie pognita. Ostatnimi czasy wymienił pompę wody, uszczelkę pod głowicą jakoś środek ostrożności(na zapas), sprzęgło, hamulce, termostat, pasek napędowy.(btw. ona jest na pasku czy łańcuchu?).
Jako że samochód został wyrejestrowany, jedynie mogłem się nim przejechać naokoło szopy kilka razy - po tym musiałem ocenić jego stan. Chciałem się dłuższy odcinek przejechać ale nie było takiej możliwości bo strasznie surowe są tutaj kary. Samochód ma jeszcze ważny TUV do grudnia. Nie grzeje się, pracuje równo, nie kopci, klima działa, elektryka działa, nie było się czego doczepić(no może ciężko pracuje wajcha z kierunkowskazów). Dodatkowo dostałem kilka fantów i faktycznie samochód długo stał. Na felgach były pajęczyny, na silniku również z dwie-trzy się znalazły i ogólnie samochód zakurzony. Po samochód dopiero będę jechał na dniach bo załatwiam tablice reje. zjazdowe.
Pozdrawiam, ponawiając powyższe pytanie odnośnie wyjazdu nim do polski - 800km.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW e36 - Jazda po rocznej przerwie.
PostNapisane: 2 października 2015, 18:27 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jeśli nie chcesz robić tam pierwszego serwisu to nie pozostaje nic innego jak przepalić tam autko i ruszać w drogę do Polski jeśli będzie wporzo jeździć :)

Co ma być to będzie :hyhy: ;)

PostNapisane: 2 października 2015, 18:29 
Poszukaj zanim zapytasz

hahah ojej... Toś pomógł :-D
A powiedz mi, mogę czymś tę wajchę od kierunkowskazów nasmarować? trochę ciężko chodzi i trzeszczy mi, jak włączam lewy/prawy :P Zdjąc pokrywę, wyjąć to z zatrzasków i jakimś smarem? wd40? powinno pomóc?

PostNapisane: 2 października 2015, 18:34 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Rozgrzej auto tak zeby termostat puscil, zgas i na noc zostaw na takiej powierzchni zebys widzial czy cos leci czy nie. Jak nie leci to obowiazkowo olej zmien i w droge. Mogly tez kable dostac po dupie od czasu, ale to bedziesz czul.

PostNapisane: 2 października 2015, 19:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
Kup filtr oleju, paliwa, powietrza, i olej,wymienisz to sam w 40minut, a będziesz jechał spokojniejszy.
Kolejna rzecz to opony nie wiadomo czy od stania nie są odkształcone, jeśli tak to mogą skutecznie utrudnić jazdę szybszą niż 30km/h, i szybko zniszczyć też łożyska.

Tytuł: Re: [E36] Jazda po rocznej przerwie.
PostNapisane: 2 października 2015, 19:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Nie ma co filozofować. Sprawdź opony czy są całe, wsiadaj i jedź.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 2 października 2015, 20:14 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzięki panowie :-)
Dostaję komplet opon letnich, bo na zimówkach stoi, więc w razie czego zmienię :-) Jeżeli są odkształcone to na pewno wyczuje bicie, czy coś tego rodzaju. No i wymienię olej.
A odnośnie wajchy kierunkowskazów? Ktoś miał podobny problem, że ciężko chodziło i trzeszczało?

PostNapisane: 3 października 2015, 00:24 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Po prostu wymien, za uzywke do e36 zaplacisz grosze, doslownie.

PostNapisane: 6 października 2015, 20:15 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
kolego jak auto stało rok to naprawde nie ma dramatu.....posprawdzac płyny ,hamulce czy czasem nie trzymaja,dla pewnosci przed wyruszeniem w trase kondycje akumulatora i ładowanie.....ewentualne wycieki po rozgrzaniu silnika,cisnienie w ogumieniu,zapodac dobra nute-mysle ze audio jest na pokładzie i w trase!!!powodzenia!!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1