BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36]Lewe powierze z odmy
PostNapisane: 19 lutego 2016, 23:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem tu nowy i borykam się z problemem falujących obrotów. Po otwarciu maski usłyszałem zasysane powietrze w okolicach odmy, po przyjrzeniu się jej dostrzegłem dziurkę, znajduję się ona w zaznaczonym miejscu http://zapodaj.net/a08038fed3336.jpg.html I teraz pytanie do Was , czy ta dziura powinna tam być?
silnik to m43b16

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36]Lewe powierze z odmy
PostNapisane: 20 lutego 2016, 00:11 
Forumowicz

Moje BMW: E36 compact
Kod silnika: m41b18
Co do tego otworu to nie wiem czy powinien tam być, a dźwięk zasysanego powietrza to mogą być szmery ssania. Ciężko tak na odległość ocenić. Przyczyn falujących obrotów może być wiele: nieszczelności dolotu, silnik krokowy, potencjometr położenia przepustnicy. Na początek kup samostart i na wolnych obrotach psikaj w miejsca gdzie podejrzewasz nieszczelność. Jeśli obroty się zmienią to znaczy że trafiłeś. Potem możesz wyczyścić krokowca a jeśli to nie pomoże to śmigaj na diagnostykę kompem.

PostNapisane: 20 lutego 2016, 00:17 
Pierwsze kroki

Jestem pewien że ten dźwięk spowodowany jest właśnie tą dziurą ponieważ gdy zatykam ją palcem to dźwięk ucicha, wydaje mi się że nie powinno jej być bo na moją logikę jedynym miejscem przez które dochodzi powietrze z zewnątrz jest filtr powietrza ale wolę się Was poradzić. :)
P.S zapomniałem dodać że przepustnica i silnik krokowy wyczyszczony w benzynie ekstrakcyjnej, ponadto dolot uszczelniony oraz wszystkie węże sprawdzone pod względem szczelności. Pozdrawiam

PostNapisane: 20 lutego 2016, 07:37 
Forumowicz

No dobra a gdy zatkasz ten otwór palcem to obroty nadal falują? Sprawdzałeś, czy krokowiec działa?

PostNapisane: 20 lutego 2016, 08:55 
Pierwsze kroki

Gdy ją zatkam to silnik sprawia wrażenie jakby się przez chwilę dusił a później obroty w miarę się stabilizuja, krokowego nie testowałem w innym aucie

PostNapisane: 20 lutego 2016, 09:03 
Forumowicz

Możliwe więc, że to wina tego otworu w odmie ale niech się może wypowie ktoś to wie jak ta odma powinna wyglądać. Na odpalonym silniku złap krokowca w dłoń. Powinieneś czuć jak drga jeśli jest sprawny.

PostNapisane: 20 lutego 2016, 09:08 
Pierwsze kroki

Z wyczuciem krokowca może być problem bo w m43 jest pod kolektorem ssacym i ręką nie ma tam dostępu.

PostNapisane: 20 lutego 2016, 09:36 
Forumowicz

U mnie w m50 też jest pod kolektorem a jednak dałem radę. Możesz zdjąć przepustnice i na samym zapłonie już powinien drgać. Albo jedź na diagnostykę komputerową to będziesz wiedział jak pracuje krokowiec.

PostNapisane: 20 lutego 2016, 20:53 
Pierwsze kroki

Silniczek krokowy sprawdzę w drugiej kolejności ale nadal ciekawi mnie ta dziura, gdyby mógł się wypowiedzieć ktoś kto ma taką odme w swojej rakiecie to byłbym wdzięczny :)

PostNapisane: 21 lutego 2016, 13:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Ta dziurka ma byc w odmie, jest to odpowietrzenie membranki w srodku, jezeli tedy zasysa ci powietrze to znaczy ze membrana w odmie pekla i odma nadaje sie do wymiany.

A to ze zatkasz ten otwor i zaczyna gorzej pracowac to normalne, bo sterownik wprowadzil sobie pewne korekty i wzbogacil dawke aby wyrownac te lewe powietrze, po naprawie odepnij aku zeby skasowaly sie adaptacje ;)

W m43 krokowiec jest dwupinowy i nie drga tak jak 3 pinowe w innych silnikach, takze ta tego nie sprawdzisz.

Jezeli masz m43 do wrzesnia 95 to krokowiec jest pod kolektorem ssacym, z tylu przy odmie jest do niego wtyczka, zeby go wyjac polecam odkrecic przepustnice, jest tam gumowa uszczelka i po ponownym zlozeniu wszystko jest szczelne w przeciwienstwie do sciagania gornego kolektora gdzie sa 2 jednorazowe metalowe uszczelki z przetloczeniem gdzie jedna kosztuje 20zl, polecam to zlozyc sylikon. Choc w twoim wypadku jezeli bedziesz wymienial odme to i tak musisz sciagnac gore kolektora.

A jezeli masz m43 po wrzesniu 95 to krokowca masz na przepustnicy.

PostNapisane: 21 lutego 2016, 16:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Pękła membrana zaworu wyrównującego podciśnienie.

Membrana z jednej strony ma podciśnienie a z drugiej ciśnienie atmosferyczne .
Jak pęknie to podciśnienie zapieprza otworkiem.

PostNapisane: 21 lutego 2016, 20:05 
Pierwsze kroki

Bardzo Wam dziękuję chłopaki bo bardzo mi pomogliście, górny kolektor ssący oczywiście uszczelniłem sylikonem wysokotemperaturowym, silnik mam przed 95 i silniczek mam pod kolektorem, zostało mi więc zamówić nową odmę i zabrać się za wymianę. Jeszcze raz wielkie dzięki :hurra:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1