BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 12:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] m50b20 brak mocy, ciężko odpala, śmierdzi benzyna
PostNapisane: 30 września 2016, 18:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50b20
Witam ponownie, kolejny mój problem polega na braku mocy, spalaniu około 25-30 litrów benzyny, auto posiada gaz, lecz od tego czasu przestalem go uzywac,oczywiście przeglądałem tematy, szukałem co może być, czyscilem przepływomierz, sprawdziłem czy nie łapie nigdzie lewego powietrza , wszystko w normie, trzyma równe obroty. Natomiast stało się to nagle w jednym momencie, ciężko pali gdy się zagrzeje, na zimnym od przysłowiowego "strzala", nie jest to czujnik polozenia walu, sonda lambda również nie, przypuszczam że to zatkany katalizator i teraz chciałbym się dowiedzieć czy te podejrzenia są w jaki kolwiek sposob prawidłowe. Do tego po dłuższej jeździe w kabinie z pod tunelu środkowego potrafi się normalnie dymie, nic się nie pali, śmierdzi jak na mój węch palonymi orzechami :rotfl: , do tego wszystko co leży pod podłokietnikiem po czasie się nagrzewa, drobnymi gdy place w mc donaldzie to pani bądź pan obsługujący płatności niemalże wyrzuca je z ręki :cenzura: ewidentnie grzeje od spodu, do tego czasem auto ma zupełnie inny dźwięk, czasem chwilę potrafi iść jak trzeba, a później muł jak 1.6, jest jakiś sposób na wyczyszczenie katalizatora o ile jest to on, czy tylko zostaje wycięcie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E36 m50b20 brak mocy, ciężko odpala, śmierdzi benzyna
PostNapisane: 30 września 2016, 18:50 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Ja miałem tak jak lambda padła... na zimnym wszystko ok, ale jak już złapał trochę temperatury to działy się cuda , spalanie większe jak w V8 , momentami jak wciskałem gaz to jakby mnie ktoś z tyłu za zderzak trzymał nic auto nie chciało jechać.

PostNapisane: 30 września 2016, 18:58 
Pierwsze kroki

Niby wszystko się zgadza, tylko chyba gdy lambda padnie to na zimnym silniku powinno iść okej, do tego najbardziej dziwny jest ten dym, który zaczął się w tym samym momencie gdy nie było mocy, tak jakby się właśnie tam przepalo coś w tym katalizatorze, ale nie dymie się od spodu auta, dym leci do góry w stronę silnika, sam przypuszczałem że to sonda, ale tata kolegi który robi w Bawarii powiedział mi, że to będzie na jego oko katalizator, lecz on nie ma czasu mi do tego zajrzeć, bo ciągle robi przy innych autach, a mi to stoi, bo przy tym spalaniu nawet jeździć nie idzie, 60 zł gazu, a benzyny to za 30 zł 16 km zrobiłem, więc stoi i nie wiem co z nim robić, mówił żebym próbował trzymać na 4 tys obrotów na luzie i przepalic, do tego jakiś miesiąc temu ponad zdjalem osłonę katalizatora, ponieważ była najniższym punktem samochodu i została zerwana, niestety obniżone mam auto :c później już na prostej drodze potrafiła trzec więc musiałem ją zdjąć, mogło to się przyczynić do zmniejszenia temperatury w katalizatorze i niedopalania przy czym się zwyczajnie zatkal?

PostNapisane: 30 września 2016, 19:12 
Specjalista

Ja bym obstawiał sonde ;) spróbuj z używką od kogoś za pare zł i będzie jasne, chyba że masz kompa to podepnij i sprawdź co to za zonk.

PostNapisane: 30 września 2016, 19:20 
Pierwsze kroki

Czyli najlepiej czekać, aż znajdzie czas kolegi tata i przepnie sondę, bo ma na stanie wszystko, tylko gdy chciałem żeby mi wymienił to mówił, że to nie będzie sonda, jednak doświadczenie ma większe niż ja przy samochodach więc myślałem jechać zwyczajnie wyciąć katalizator, chociaż mówił o czyszczeniu, ale kolega ma również m50b20 wyciąl kąta, odpial sondę i jeździ mu normalnie, spalanie podniosło mu się ew o 2 litry, ale nie o 20 :/ może ktoś jeszcze się wypowie, bo brak sil

Tytuł: Re: [E36] m50b20 brak mocy, ciężko odpala, śmierdzi benzyna
PostNapisane: 30 września 2016, 20:19 
Specjalista

Osobiście to bym zaczął od podpięcia kompa, bo inaczej to będziesz błądzić jak dziecko we mgle.

Tytuł: Re: [E36] m50b20 brak mocy, ciężko odpala, śmierdzi benzyna
PostNapisane: 30 września 2016, 20:42 
Pierwsze kroki

Też racja, musze to uczynić, chociaż z tego co wyczytałem stawiam, że komp wywali błąd czujnika położeniu wału rozrządu, sondy, przepływki i bedzie dalej nic niewiadome, też postaram sie opisać wszystko jak najdokładniej, żeby kiedyś ktoś posiadający taki problem miał wszystko jasne, poczekam może ktoś ma wiecej doświadczenia z tej sytuacji i tak tym autem nie jeżdżę na dzień dzisiejszy, więc mogę poczekać na rozwinięcie tematu, oczywiście jak podepnę pod kompa napisze co pokazał, miłego wieczoru wszystkim :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1