BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 18:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] zakup pierwszej BM-ki
PostNapisane: 28 marca 2008, 20:54 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam wszystkich serdecznie.
Mam zamiar kupić pierwsze BMW w moim życiu. Zawsze chciałem być posiadaczem samochodu tej marki i może wreszcie sięuda. Upatrzyłem sobie model 318is MK42. Kumple i znajmi mówią mi nie kupuj BMW, powiedzcie mi dlaczego tak mnie zniechęcają.
Z góry dziękuje za wszystkie wypowiedzi i sugestie oraz porady na co mam zwrócić uwage przy kupnie.
Pozdrawiam Maciej

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:08 
Częsty bywalec

Było setki razy na forum jak kupować BMW, jak sobie już upatrzysz jakiś egzemplarz to podjedź z właścicielem do ASO, jak nie ma nic do ukrycia to pojedzie, a Ty wiesz duuużo o aucie, koszt takiego przeglądu jest dużo mniejszy, od tego co mogło by być techniczną wadą ukrytą.

Pozdrawiam, mi też wszyscy mówili nie kupuj BMW, poczytałem na forum i kupiłem ;) Na razie nie żałuję, ale odpukać zobaczymy co będzie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:12 
Pierwsze kroki

Ja kupiłem i mam same problemy z nią i chce ją jak najszybciej sprzedać, ale wybór należy do ciebie, jak masz kase na beme to będziesz miał i na naprawy.

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:19 
Częsty bywalec

Rroobbeerrtt, samochody strasznie po dupie dostały i starsze 3 można kupić za nie już takie wielki pieniądze

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:25 
Pierwsze kroki

No no ja kupiłem nawet dwa i jedno nie jeździ wcale a drugie ledwo i tym samym utopiłem kupe kasy a mogłem kupić jakiegoś japończyka.

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:26 
Częsty bywalec

Może pecha miałeś, a sprawdziłeś to dobrze zanim kupiłeś?

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:37 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
Rroobbeerrtt napisał(a):
No no ja kupiłem nawet dwa i jedno nie jeździ wcale a drugie ledwo i tym samym utopiłem kupe kasy a mogłem kupić jakiegoś japończyka.

IMO zamiast 2 i to 325 trzeba było kupic jedno młodsze nie zajechane 318 ewentualnie 318is - deczko wieksza moc i był bys zadowolony

co do goldi1978 pytanie podstawowe ile masz pieniędzy?
Polecam jak najbardziej ISa, sam jako moje pierwsze BMW zakupiłem model 318is z silnikiem M42 i jestem bardzo zadowolony. Mysle ze taka moc na początek jest wystarczająca, a pozniej jak sie oswoisz z autem to tez nie jest za mała.

PS. jesli masz troszke wiecej kasy zainteresuj sie ISem ale z silnikiem M44 które są nowsze i bardziej dopracowane

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
Rroobbeerrtt napisał(a):
No no ja kupiłem nawet dwa i jedno nie jeździ wcale a drugie ledwo i tym samym utopiłem kupe kasy a mogłem kupić jakiegoś japończyka
Nooo i to sie nazywa pechhh :kwasny: :kwasny: :kwasny: :/ :/ :/ :dobani: No moje tez juz drugie bmw I jak narazie nie moge zlego slowa powiedziec na ta marke same zalety :] jest duzo zamiennikow a drogie w eksploatacji moim zdaniem sa tylko nowe modele bmw :) ( mowa o autach po gwarancyjnych 3-4 letnich) Bo wiadomo zamiennikow jest malo lub wogle i rozne czesci maja swoja cene.
A w nawiasie mi tez kazdy odradzal ;) :] zakup
goldi1978 napisał(a):
Upatrzyłem sobie model 318is MK42.
Bardzo Fajny silnik tez Is'ke mialem ;) ;) Pomysl tez nad 2.0 Rzedowa 6 :hyhy: :hyhy: Przy kupnie unikaj jakiego kolwiek tuningu kup serie ;) ;) I ciesz sie dluga i bezawaryjna jazda ;)

Ostatnio edytowano 28 marca 2008, 21:45 przez Chmielu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:45 
Pierwsze kroki

wady były tak zakamuflowane że wyszły po kilku dniach od zakupu

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34 ix/e30/e39
Kod silnika: M50B25/M20B20/M57D25
Garaż: e34 525 ix -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=52144
e39 525d -> soon :)
Ja mam juz drugie BMW i nie narzekam. Pierwsze kupiłem bez większej znajomości zagadnień związanych z BMW, drugie już obejrzałem dokładnie i wsadziłem paluchy gdzie tylko sie dało. Dziaj twierdzę, że przy kupnie pierwszego miałem niesamowicie dużo szczęścia. Ty zamiast liczyc na szczęście jedź do serwisu i niech zbadają samochód. Nie napalaj się na konkrety egzemplarz, cierpliwie szukaj zadbanej sztuki. Miej tez świadomość, że za konkrety egzemplarz trzeba konkretnie zapłacić. Nikt za pół darmo "igły" nie sprzedaje.

e34 525 xDrive -> viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> viewtopic.php?t=52144

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:55 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
Aha i jeszcze chcial bym dodac ze wielokrotnie spotkałem sie z takim stwierdzeniem
nie kupuj bmw bo tym to wiesniaki jezdzą
nie kupuj bo czesci drogie
nie kupuj bo duzo pali itd
co do pierwszego - zwykła zazdrość - za BMW kazdy sie ogląda bo ma wygląd i klase a przede wszystkim ma to cos
co do części to koszt ich wynosi tyle samo co do innych samochodów i w tym nie ma prawdy
a o spalaniu to zależy jaką kto ma noge aczkolwiek w rozmowie ze znajomymi i po porownaniu z innymi markami też jest sprawa dyskusyjna
mi przy normalnej jeździe mieszanej spala 10l/100km
sąsiadowi audi a3 1,6 (105 kucy ) pali identycznie tyle samo
znajomy ma golfa 3 1,8 i tez srednio dycha mu wychodzi

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 21:55 
Częsty bywalec

Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z kupna BMW śmigam już ponad rok i narazie jest spoko w przyszłości nie widze innego samochodu jak BMW poprostu to są samochody bardzo dopracowane w szczegółach i dlatego mi się podobają

jedyny zonk w jaki wpadłem to było to że zakupiłem M40 :/ no i jeszcze ma mineralnym no ale jeszcze nie jest tak żle z popychaczami praktycznie sie nie odzywają dlatego będe zmienał na półsyntetyk

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 22:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Czekam jeszcze na jakieś sugestie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2008, 22:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34 ix/e30/e39
Kod silnika: M50B25/M20B20/M57D25
Garaż: e34 525 ix -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=52144
e39 525d -> soon :)
Przeczytaj to http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=1114 ;)

e34 525 xDrive -> viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> viewtopic.php?t=52144

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 14:30 
Forumowicz

ja jestem posiadaczem 320 coupe z 94, i jest to moj pierwszy samochod,kupilem tydzien po zdaniu prawka,nic nie sprawdzalem,i okazalo sie po czasie ze wszystko jest ok,zrobilem 35 000 i jedyna rzecza jaka sie stala to siadla pompa wody,115 zl sam zmienilem i ok,reszte rzeczy wymienilem, bo uwielbiam to auto,jak przekrecasz kluczyk i slyszysz dzwiek rzedowej 6-ki to wracasz do domu po 3 godzinach i przejechaniu 100 km bez sensu po miescie, bmw to jedyny wybor

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2008, 16:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Pierwsza rzecz to nie słuchaj głupich tekstów w stylu "Będziesz Miał Wydatki" - jak kupisz zadbany egzemplarz to nic takiego Ci nie grozi. To nie marka czy model decyduje o pakowaniu kasy w samochód, ale jego stan techniczny. Nawet zarżnięta Toyota będzie się sypać i koniec.

Mi też tak marudzili, że drogie części, że dużo pali. Ja nie słuchałem nikogo i 2.0 w E30 na dzień dobry jako pierwsze auto (wcześniej rok Unem 1.0 rodziców). Różnica między Unem kosmiczna. Lepiej się prowadzi, lepiej hamuje, lepiej przyspiesza. Wygodniejsze i pewniejsze pod każdym względem, a to przecież 10 lat różnicy! Dalej...
10L gazu na 100km to Astra 1.6 wyciąga, więc śmiech mnie bierze jak mi ktoś mówi, że BMW dużo pali. Pali tyle, na ile mu pozwalasz.

Podobnie jak jednemu z przedmówców, mi także pierwsze auto udało się. Gdy tylko zobaczyłem ją na podjeździe, to powiedziałem do kumpla, że nie odjadę stąd bez niej. A gdy się przewiozłem, to tylko pozostała kwestia wyrwania sprzętu audio w cenie auta i tyle.

Z drugiej strony koleżanka szukała auta dla siebie. Znalazła na allegro przepiękne czarne E36 coupe. Jednak zdrowy rozsądek (albo coś w tym stylu) spowodował, że zrezygnowała. W sumie nie naciskałem na nią mocno, bo wiem jak jeździ i normalnie martwiłem się, aby sobie krzywdy w BMW nie zrobiła. Kupiła Astrę 2, ale zdarzyło mi się już usłyszeć od niej, że lubi Astrę, ale żałuje że nie kupiła BMW.

Jaki z tego wniosek? Kup to czego chcesz, bo w życiu chodzi o spełnianie marzeń. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć owocnych poszukiwań zadbanego autka.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2008, 15:54 
Forumowicz

Moje BMW: e 39
ja tez niedawno kupilem bmw e 39 2.5 tds.kupilem pod wplywem chwili i musialem na sam poczatek 3.5 tys wlozyc a teraz to tylko przyjemnosc i nastepny samochod to bedzie napewno bmw tylko bede go szukal nawet i rok az znajde zadbany.a i pamietaj ze jak kupisz 10 - cio letnie auto to nie mysl ze wszystko bedzie jak w zegarku nad kazdym takim autem tzeba troszke popracowac i bedzie git.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 20:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Jeżeli kupisz niezajechany model,nawet już dosyć wiekowy to będzie ci dobrze służyć :) Tylko nie napalaj sie na 1 lepszy kawałek złomu,ale cierpliwie szukaj czegoś konkretnego.Powodzenia w poszukiwaniach :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 20:56 
Forumowicz

Moderator!? ModeratoR!? Nigdy go nie ma gdy jest potrzebny :hyhy:

Zauważyłem że co drugi dzień (tak na oko) powtarza się to pyatnie - a jaki? a na co zwrócić uwagę? sorry jeśli komuś nie chce się poszukać (podejżewam że nic nowego się nie dowie poza tym co napisane zostało wcześniej) to niech żyje w niewiedzy. Temat powinien być blokowany. Oczywiście są wyjątki może ktoś chce kupić i potzrbuje info na temat BMW 850 lub isetta ale o "zwykłych" modelach to już tyle zostało napisane że ho ho.

Może w tym momecie przesadzam ale chyba troche racji w tym co napisałem jest?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1