BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 21:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] BMW 316i Układ hamulcowy
PostNapisane: 6 września 2008, 20:53 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich fascynatów BMW. Mam pytanie, podczas przeglądu technicznego w trakcie sprawdzania chamulców pękł przewód chamulcowy w tylnym prawym (od strony kierowcy) kole, czego wynikiem był wyciek płynu chamulcowego i zarazem nie podbito mi przeglądu. Dojechałem jakoś do domu naciskając delikatnie chamulca podczas chamowania. Na drugi dzień zaglądnełem pod maskę i po otwarciu zbiorniczka od płynu chamulcowego okazało się że nie ma w nim płynu. Pytanie - na co mam teraz uważać, chcę podjechać na warsztat w celu naprawy znajdujący się 300m dalej, co mam kupić i jakie koszty zarówno materiałów jak i usługi mam się spodziewać, czy to jest trudna naprawa i ile przeciętnie zajmuje czasu i na co zwracać uwagę po naprawie oraz jak mam dojechać na ten warsztat ? Proszę o poważne odpowiedzi na forum, gg- 4689938 lub jaca4286@wp.pl

Ostatnio edytowano 6 września 2008, 21:46 przez jaca4286, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, 20:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
musisz kupić płyn hamulcowy DOT 4 i przewód elastyczny, ten który pękł. Na wszelki wypadek możesz kupić przewód metalowy, który łączy się z elastycznym, ponieważ nie zawsze da się je rozkręcić bez zniszczenia przewodu metalowego. Jeśli chodzi o dojazd nie pozostaje nic innego jak toczyć się na jedynce i hamować ręcznym, bo hamulce masz zapowietrzone, także nawet dolanie płynu nic nie da.

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, 21:08 
Pierwsze kroki

Ok, ale czy (nie znam się dobrze na mechanice) sprzęgło będzie pracować prawidłowo ? czy ono nie jest wspomagane też przez płyn chamulcowy ? Czy wymiana tych przewodów jest kosztowna, i czy w takim przypadku skoro pękł ten jeden, a reszta też jest skorodowana, to powinienem wymienić wszystkie ? jakie są koszty ? czy te przewody kupuje się na metry ? mieszkam w małym mieście i sklepy jakie tu są nie bardzo pomagają kupującym

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, 21:21 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
przewody są sztywne (metalowe) i elastyczne. Metalowe możesz kupić z metra (z odpowiednimi końcowkami, gwintami), elastyczne muszą być dedykowane do Twojego modelu. W zależności gdzie masz wyciek, warto wymienić wszystkie przewody metalowe lub elastyczne. Przewód elastyczny kosztuje około 30-40 zł, metalowe około 15 zł / 1 metr. Płyn hamulcowy DOT 4 około 20-30 zł. Reszta wydatków to robocizna..

Sprzęgło powinno działać, ale niech się wypowie ktoś kto ma manuala bo nie jestem pewny.

Ostatnio edytowano 7 września 2008, 09:38 przez stones1, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 września 2008, 21:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
Hydrauliczne sterowanie sprzęgła i hamulce mają wspólny obwód... niestety...

300m można przepchać auto, w takim wypadku chyba bym nie wybrzydzał i zrobił to w tamtym warsztacie... jeśli nie - to laweta, która też tania nie jest...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1