BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 02:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Rozładowywanie Akumulatora Sterownik Klimatyzacji
PostNapisane: 23 września 2008, 22:03 
Pierwsze kroki

bmw e34 2.4 td klimatyzacja dwustrefowa
witam, rozładowuje mi sie akumulator (po około 12 H), akumulator jest dobry wszytskie cele sa ok. Z problemem tym byłem u elektryka, połaczyl kawalkiem kabla bezpiecznik spod maski nr 19 (Heizunggeblase) i 20(Bordcomputer, Klimaanlage, Standheizung, Standlufting). Problem rozładowywanego akumulatora zniknał, ale nie działał zegarek (analogowy), mały licznik po kazdym wyłaczeniu samochodu sie zerował, oraz nie działało oswietlenie kabiny po otwarciu drzwi. Jak twierdzi elektryk jest to sterownik klimy. Sterownika klimy nie wymieniłem poniewaz nie wiem, czy rzeczywiscie jest to przyczyna, dlatego tez chciałem sie kogos kompetentnego poradzic zanim to zrobie. Pobor pradu badałem amperomierzem, cos pobiera 1,23 A. Dopatrzyłem sie rowniez ze przekaznik swiateł kabiny pobiera 0,1 A, oraz radio około 0,04 A. zauwzyłem rowniez ze po zakonczeniu jazdy, po wyjeciu kluczyka chodzi wentylatorek klimy okolo 3-4 minuty. Klimatyzacja była nabita i odgrzybiona 18.07.07, MOJE PYTANIE JEST NASTEPUJACE CZY W/W ELEMENTY WSKAZUJA RECZYWISCIE NA ZEPSUTY STEROWNIK KLIMATYZACJI, JESLI TAK TO JAK W OGOLE TEN STEROWNIK WYGLADA LUB JAKIE JEST JEGO OZNACZENIE

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Rozładowywanie Akumulatora Sterownik Klimatyzacji
PostNapisane: 24 września 2008, 10:16 
Forumowicz

Masco1 napisał(a):
bmw e34 2.4 td klimatyzacja dwustrefowa
witam, rozładowuje mi sie akumulator (po około 12 H), akumulator jest dobry wszytskie cele sa ok. Z problemem tym byłem u elektryka, połaczyl kawalkiem kabla bezpiecznik spod maski nr 19 (Heizunggeblase) i 20(Bordcomputer, Klimaanlage, Standheizung, Standlufting). Problem rozładowywanego akumulatora zniknał, ale nie działał zegarek (analogowy), mały licznik po kazdym wyłaczeniu samochodu sie zerował, oraz nie działało oswietlenie kabiny po otwarciu drzwi. Jak twierdzi elektryk jest to sterownik klimy. Sterownika klimy nie wymieniłem poniewaz nie wiem, czy rzeczywiscie jest to przyczyna, dlatego tez chciałem sie kogos kompetentnego poradzic zanim to zrobie. Pobor pradu badałem amperomierzem, cos pobiera 1,23 A. Dopatrzyłem sie rowniez ze przekaznik swiateł kabiny pobiera 0,1 A, oraz radio około 0,04 A. zauwzyłem rowniez ze po zakonczeniu jazdy, po wyjeciu kluczyka chodzi wentylatorek klimy okolo 3-4 minuty. Klimatyzacja była nabita i odgrzybiona 18.07.07, MOJE PYTANIE JEST NASTEPUJACE CZY W/W ELEMENTY WSKAZUJA RECZYWISCIE NA ZEPSUTY STEROWNIK KLIMATYZACJI, JESLI TAK TO JAK W OGOLE TEN STEROWNIK WYGLADA LUB JAKIE JEST JEGO OZNACZENIE
To nie musi być problem sterownika wystarczy ze jakis kabel ma delikatne podpięty pod potencjał bezpiecznika sterownika ma małe przebicie do macy i juz masz prąd ktory może rozładować akumulator. trzeba odłączyć sterownik od wiązki i sprawdzić jai prąd płynie z odłączonym sterownikiem klimy później podłączyć i znowu zmierzyć.

PostNapisane: 24 września 2008, 12:53 
Pierwsze kroki

problem tylko ze nie wiem gdzie mam szukac tego sterownika i nie wiem jak wyglada

http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... p?t=143393

??? chodzi o to?

nie wiem czy to ma znaczenie ale zapomniałem dodac ze klimatyzacja nie działa, ale sama sprezarka sie włacza

PostNapisane: 25 września 2008, 09:57 
Forumowicz

Masco1 napisał(a):
problem tylko ze nie wiem gdzie mam szukac tego sterownika i nie wiem jak wyglada

http://www.bimmerfest.com/forums/showth ... p?t=143393

??? chodzi o to?

nie wiem czy to ma znaczenie ale zapomniałem dodac ze klimatyzacja nie działa, ale sama sprezarka sie włacza
nie działa bo jest nie nabita czy panel nie steruje?? Mi sie wydaje ze to jest czunik sterownik klimatyzacji to masz przy wyświetlaczu klimy.

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 16:11 
Specjalista

Sterownik klimy znajduje się między nagrzewnicą a ścianą grodziową. Zamontowany jest na tylnej ściance nagrzewnicy i idą do niego 3 wtyczki. Wygląd jego może się różnic w zależności jaką masz klimatyzacje zwykłą czy może system IHKA. Ale kształtem przypomina kasetę VHS.

STEROWNIK:

Obrazek

Nie pamiętam czy trzeba wykręcać schowek żeby się dostać do sterownika. Najpierw wykręć boczek z drugiego zdjęcia i zobacz czy uda się go wysunąć sterownik. Jak nie to postępujemy jak przy wymianie filtra przeciwpyłkowego. No powiedzmy do połowy czynności do jego wymiany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 18:32 
Pierwsze kroki

Cytuj:
nie działa bo jest nie nabita czy panel nie steruje??

nie wiem czy nie działa ze wzgledu na sterownik czy ze jest nie nabita, nabijana była 18.07.07, jak kupiłem samochod w kwietniu to działała, pozniej mimo tego ze nie działa starałem sie przynajmniej raz w miesiacu ja uruchamiac

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2008, 18:34 
Pierwsze kroki

Pinczer dzieki za pomoc, jutro postaram sie dostac do tego sterownika, i napisze co i jak

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2008, 11:45 
Pierwsze kroki

Pinczer napisał(a):
Wygląd jego może się różnic w zależności jaką masz klimatyzacje zwykłą czy może system IHKA.
dopiero dzis wydostałem sterownik, nie wiem teraz jak to jest z tym typem bo moj jest IHKR, bo ty napisałes IHKA nie wiem czy wynika to z czystej literowki czy poprostu masz inny rodzaj. chciałem sie teraz jeszcze zapytac czy istnieje jakas metoda, na sprawdzenie tego sterownika czy działa poprwanie, bo raz ze moze ten jest sprawny a dwa jak kupie na allegro zebym miał mozliwosc sprawdzenia czy kupiłem sprawny

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2008, 11:52 
Specjalista

A co Ty chcesz zrobić usunąć złodzieja prądu czy odpalić klimę? Sprawdziłeś czy bez sterownika dalej kradnie prąd?

Jest IHKR i IHKA. Bez zbędnego rozpisywania masz to co ja ręczną regulacje. Czyli prostszy system.

Osuszacz masz z trzema czujnikami czy jednym? Klima kiedykolwiek działała za Twojej kadencji?

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2008, 16:56 
Pierwsze kroki

chce usunac przyczyne rozładowywania akumulatora, sterownik mam ihkr III, wczesniej pisałem klima działała

Obrazek

jak na razie nie ma do dyspozycji sprzetu zeby, zmierzyc pobor pradu przy odłaczonym sterowniku, wiec zostawialem samochod poprostu z podłaczonym alkumulatorem.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 09:33 
Pierwsze kroki

własnie byłem sprawdzic co sie dzieje z akumulatorem. mineło 17,5 h i akumulator działa bez zarzuty wszytsko ładnie działa, wiec przyczyna byl raczej ten sterownik. mam jeszcze pytanie tak zeby sie upewnic. czy jesli akumulator ma 92 Ah a pobor pradu wynosił 3,2 A(bo tyle wynosił z podłaczonym sterownikiem) to czy taki prad w ciagu 17,5 h jest w stanie rozładowac akumulator do zera? jesli nie to dzis juz zamowie ten sterownik
________________________________________________________________________________
nie wiem czy dobrze ale policzyłem ze do całego rozładowania akumulatora potrzeba jakies 29,5 h przy załozeniu ze da rady rozładowac aku do zera

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2008, 22:13 
Specjalista

Teoria jest taka:

92/3.2=28,75 godzin. tyle trwa wyładowanie do zera. Więc akumulator już wcześniej nie będzie miał siły ruszyć Twojego diesla.

Tutaj ktoś zmierzył pobór prądu u siebie.
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=254317
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 809#654809

Zmierz jeszcze raz bez sterownika pobór prądu. Może się okazać, że sterownik nie jest jedynym złodziejem prądu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1