Masco1 napisał(a):
bmw e34 2.4 td klimatyzacja dwustrefowa
witam, rozładowuje mi sie akumulator (po około 12 H), akumulator jest dobry wszytskie cele sa ok. Z problemem tym byłem u elektryka, połaczyl kawalkiem kabla bezpiecznik spod maski nr 19 (Heizunggeblase) i 20(Bordcomputer, Klimaanlage, Standheizung, Standlufting). Problem rozładowywanego akumulatora zniknał, ale nie działał zegarek (analogowy), mały licznik po kazdym wyłaczeniu samochodu sie zerował, oraz nie działało oswietlenie kabiny po otwarciu drzwi. Jak twierdzi elektryk jest to sterownik klimy. Sterownika klimy nie wymieniłem poniewaz nie wiem, czy rzeczywiscie jest to przyczyna, dlatego tez chciałem sie kogos kompetentnego poradzic zanim to zrobie. Pobor pradu badałem amperomierzem, cos pobiera 1,23 A. Dopatrzyłem sie rowniez ze przekaznik swiateł kabiny pobiera 0,1 A, oraz radio około 0,04 A. zauwzyłem rowniez ze po zakonczeniu jazdy, po wyjeciu kluczyka chodzi wentylatorek klimy okolo 3-4 minuty. Klimatyzacja była nabita i odgrzybiona 18.07.07, MOJE PYTANIE JEST NASTEPUJACE CZY W/W ELEMENTY WSKAZUJA RECZYWISCIE NA ZEPSUTY STEROWNIK KLIMATYZACJI, JESLI TAK TO JAK W OGOLE TEN STEROWNIK WYGLADA LUB JAKIE JEST JEGO OZNACZENIE
To nie musi być problem sterownika wystarczy ze jakis kabel ma delikatne podpięty pod potencjał bezpiecznika sterownika ma małe przebicie do macy i juz masz prąd ktory może rozładować akumulator. trzeba odłączyć sterownik od wiązki i sprawdzić jai prąd płynie z odłączonym sterownikiem klimy później podłączyć i znowu zmierzyć.