BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 02:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] szpera
PostNapisane: 28 września 2008, 11:53 
Forumowicz

mam takie pytanko czy zakladajac szprese do 18m40 zmienia sie osiagi czy tylko bedzie ciagnela na 2 odrazu kolega ial w 16 i byla okropnie silna ale nie wiem czy to od tego moja 18 nie da rady a silnik rowniez ma m40.dlatego to pytanie czy szpera cos da???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 12:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Zimą zabawy więcej będzie. Nic ponad to bym się nie spodziewał, 1.8 aż tak okropnie silne nie jest żeby non-stop darło gumki na starcie.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 13:04 
Forumowicz

kolega mial 1.6 w e30 i bylem w szoku co to potrafilo musialo miec cos z silnikiem bo zwykla 16 tak sie nie zbiera pomimo szpery darła laczki na 2 biegu

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 13:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: m52b20
luki3648508 napisał(a):
darła laczki na 2 biegu
no chyba zupelnie lyse albo o rozmiaze 175 . zalezy od szpery ale mniej wiecej chodzi o to zeby ciagnely 2 kola

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2008, 15:02 
Forumowicz

może miał jakiegoś przeszczepa bo ja mam m50b20 i na 2biegu ma ciężko więc nie bardzo wierze w te 1.6

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2008, 13:34 
Częsty bywalec

witam tak sie sklada ze bylem posiadaczem tej 316 i kolega ma racje byla bardzo silna oczywiscie jak na 16 teraz mam 18 to zero szans nie jestem super w temacie ale kupil ja ode mnie koleszka ktory jest poszla kolo inowroclawia a dokladnie latkowo tak ze jakby ktos go znal niech smialo pyta bo mysle ze niejedna 2.0 by sie zdziwila a z tego co wiem koleszka smiga czerwona e30 kombi 2.8 pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2008, 17:46 
boban2006 napisał(a):
może miał jakiegoś przeszczepa bo ja mam m50b20 i na 2biegu ma ciężko więc nie bardzo wierze w te 1.6

hehe, jak zwykle, niektóre wypowiedzi w tym temacie, to kwestia wiary lub nie wiary.

Ja swoją na 195, lepsze na przód, gorsze na tył, fakt, że nie nowe, ale nawet na suchym asfalcie, byle nie chropowatym (no i prawie obroty max), udawało mi się zamiatać tyłem, jak lekko popadało, to z 2. biegu z gazu szła w bok, bez strzału ze sprzęgła, nie przekraczając 4.5 tyś się ślizgała.

boban2006 napisał(a):
bo ja mam m50b20

Ty masz po pierwsze ciężkie auto, a 2.0 to nie jest jakiś wielki przeskok od 1.8. m50b20 w e36 też jakoś okropnie bardziej bokiem nie lata, bo choć mocniejsze troszkę, to i cięższe. mongooes w 320i e36 też nie latał, jak było sucho.

Kiedyś kolega też mi truł, że 1.8 nie lata bokiem, a na pewno nie z 2. biegu. wkurzyłem się, zaliczyłem takiego spina, że więcej tematu nie poruszał.

Na pewno ze szperą będzie łatwiej kontrolować poślizg i przyjemniej się ślizgać, do takich zabaw nie polecam szerokich opon, chociaż na 225 z dobrym bieżnikiem, też na mokrym boka złapałem.

Ja bym montował szperę, to ma sens nawet w E36 z M40B18, skoro bez niej też potrafi dać duuużo frajdy, pod warunkiem, że nie ma dużych opon, nie siedzi w niej 5 osób. no i trzeba mieć troszkę umiejętności, by sprowokować 318i :ok:

A Dzikus ile naupalał tym silnikiem w tej budzie, to nic nie mówię. Nie mówię też o upalającej na suchym placu do upalania gumy e30 z M40B18 w mistrzostwach polski.

poza tym, najlepiej może podsumować sprawę bartE36, który ma szperę w 318i E36 M40. Jak pamiętam, mówił, że na prostej nieco się pogorszyły osiągi, no ale jak popada deszcz, albo jakiś piaseczek, kostka, to jest elegancko.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 11:37 
Przyjaciel forum

Kod silnika: N42B18A
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100165
dokładnie jak Czarny mówi, 318 daje sobie bardzo dobrze radę

zobacz moje autko: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=2030

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 14:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
BartE36 napisał(a):
dokładnie jak Czarny mówi, 318 daje sobie bardzo dobrze radę

:niepewny: kurde ma ktos na sprzedaz jakas 318? narobiliscie mi ochoty normalnie

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 14:25 
Częsty bywalec

witam ja chetnie sprzedam hehe ale e30 za cale 2,5 tys zagazowana nie wiem czy to plus ale patrzylem na oszczedniejsza jazde jak co to pisz pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1