BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 06:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Silnik zgasł i nie odpala (rozrusznik kręci jak szalon
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 11:15 
Pierwsze kroki

Witam, mam problem z autkiem ! Bmw E36 318i M40 dzis odmówiło jazdy :kwasny: Ruszyłem z pod domu doszedłem do 2 biegu (nie przeciagałem go na obrotach , bo zimny silnik) i nagle silnik zgasł :niepewny: , wszystkie kontrolki sie palą, rozrusznik kreci (odziwo lepiej niz zawsze , nie ma oporu zadnego) ale nie odpala :( Wrzuciłem bieg i próbowałem czy pojedzie na rozruszniku i jedzie ( skacze zabki ale nie zapala), paliwo jest wczoraj tankowałem, sprawdziłem przewody czy żaden nie wypadl (jest ok), obejrzałem silnik nie ma zadnych wycieków i nigdzie nie widac tłoka na zewnątrz :hyhy: Prosze o porade lub wstępną diagnoze co sie mogło stać jest to silnik M40, nie widział nigdy gazu! Zastanawiające jest to, że rozrusznik kręci jak nigdy nabiera obrotów takich jak wiertarka (tak jak by nie miał zadnego oporu). Z Góry dziękuje za jakakolwiek cheć pomocy :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 15:51 
Zacna persona forum

poszedl ci rozrzad :( a jesio jak potem probowales odpalic to z tego silnika juz nic nie zostalo :przestraszony:

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 16:09 
Forumowicz

Cytuj:
rozrusznik kreci (odziwo lepiej niz zawsze , nie ma oporu zadnego) ale nie odpala

Padł Ci pasek rozrządu, niestety M40 jest kolizyjny. Na twoim miejscu rozglądał bym się za nowym silnikiem najlepiej M43. Naprawa rozrządu nie będzie tania.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 22 kwietnia 2009, 18:26 
Forumowicz

ale go straszycie jedz do mechanika zobacz co i jak i ocen koszty nowego od remontu jezeli bedzie potrzebny moze masz farta i koszty nie przerosna nowego silnika

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2009, 08:25 
Pierwsze kroki

Dzięki za porade własnie dzis zobacze co z nim sie stało. Z tego co sie dowiedziałem naprawa może przerastac cene silnika (nowe zawory, popychacze, gniazda zaworów do planowania i inne pierdoły koszt z robocizną około 2000zł) a silnik na allegro 800zł. A co do zmiany silnika to pytanie, czy jak zmienie na M43 to przypadkiem komputera też nie trzeba zmienić, wydaje mi się że tak a to sa juz wieksze koszta? Pozdrawiam. :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2009, 15:15 
Zacna persona forum

Kisiel-BMW napisał(a):
czy jak zmienie na M43 to przypadkiem komputera też nie trzeba zmienić

Musisz założyć cały osprzęt silnika od M43. Poszukaj dobrze na allegro, można znaleźć wiele silników choćby z angoli łącznie z osprzętem.

Tytuł:
PostNapisane: 23 kwietnia 2009, 16:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Zastanawiałeś nad zmianą zamiast m43 na m42b18 czyli IS'a?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1