kwansterp napisał(a):
Cytuj:
Ja bym chciał wyłączyć ABS, bo mnie irytuje
Ty wiesz co mówisz? ABS to po pasach najbardziej przełomowy system bezpieczeństwa. Nie jeden użytkownik starszych aut chciałby go mieć.
Śmieszna wypowiedź.
Ja go nie chce. Jest to system stworzony w Niemczech dla starych ludzi - jak bym był w podeszłym wieku to też bym chciał ABS, ale nie teraz.
ABS powoduje tylko, że koła się nie blokują, jednak droga hamowania wydłuża się na lodzie, śniegu, mokrym i szutrze, czyli wtedy gdy jest najbardziej potrzebna. Tylko na suchym "asfalcie" droga hamowania jest krótsza od pojazdu bez ABS. Sam mam 2 samochody i widze różnice w hamowaniu na śniegu. To co miałem w zimie z BMW, to mnie przeraża. Zresztą w żadnym sporcie samochodowym nie używają ABS, a kontrole trakcji tak, więc wcale nie jest to jakiś cudowny system.
Piordekk napisał(a):
Panowie! ABS i układ hamulcowy bez ABS-u nie różnią się tylko tym że przy jednym jest pompa ABS a przy drugim nie. Uśmiercając ABS tracimy rozdział siły hamowania przód-tył. W autach wyposażonych w ABS nie występuje korektor siły hamowania w układzie hamulcowym, za siłe odpowiadaja pompa która zbiera dane z czujników. Po odpięciu i awaryjnym hamowaniu na śliskiej nawierzchni, lub w zakręcie może być nie za wesoło jak zblokuje tylne koła.
Jednak jeżeli mam mieć samochód nadsterowny, lub jakieś jazdy z elektryką to wole nie kąbinować. Chyba, że ktos zna dobry sposób na odłączenie ABS w modelu e36.