BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] CZY tak ma byc ????
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 16:56 
Pierwsze kroki

witam zdjołem plastikowa obudowe z silnika tam gdzie sa swiece i tam siedza 4 wtyki kabli zaplonowych i wyciagnolem jeden i byl caly w oleju a swiecy nawet nie widzialem bo na wtyka ma z 8cm to swiece sa az tak gleboko w bmw ?????? ten olej to tam ma byc ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 16:57 
Forumowicz

Moje BMW: E34 i E36
Kod silnika: M60 i M50
nie!!! uszczelka padla pod pokrywa. wymien ja

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 16:57 
Zacna persona forum

nie absolutnie uszczelki pod swiece masz do wymiany bo beda przebicia .. przy okazji sobie wymien uszczelke pod pokrywa zaworow robi sie to za jednym zamachem :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 17:32 
Pierwsze kroki

hm... a ile to kosztuje dopiero zmienialem olej czy trzeba bedZie go jakos wylewac do zmiany tej uszczelki ????? mam pytanie jeszcze co do problemu zmiany takiej uszczelki to wymagajace czasu czy wmiare szybko sie takie cos robi a jak sie wogole nazywa taka uszczelka ????

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 17:55 
Pierwsze kroki

wlasnie dokladniej to sprawdzilem i od strony grila pierwsza wtyka jest cala w oleju druga ma sladowe ilosci a 3i4 jest czysta i sucha ale ta pierwsza to tragicznie cala mokra nie wiem czy swieca bedzie dzialac przy tak zalanym kablu ile to kosztuje i ta uszczelka jak sie nazywa ????pomocyyyyyyy :( :( :( :( :( :( :( :(

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:00 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Garaż: Focus '16 1.5 TDCI
bmwcompact19 napisał(a):
hm... a ile to kosztuje dopiero zmienialem olej czy trzeba bedZie go jakos wylewac do zmiany tej uszczelki ????? mam pytanie jeszcze co do problemu zmiany takiej uszczelki to wymagajace czasu czy wmiare szybko sie takie cos robi a jak sie wogole nazywa taka uszczelka ????

Oleju nie trzeba zmieniać.
Uszczelka nazywa się Uszczelką pod pokrywę zaworów.
Kosztuje ok 40 zł - ewentualnie możesz kupić tzw. zestaw naprawczy do pokrywy zaworów (koszt ok 70 zł) zawierający uszczelkę i małe uszczelki do śrub mocującej pokrywę.
Pokrywa zaworów to jak sama nazwa wskazuje pokrywa zaworów.
Ten element gdzie masz wygrawerowane logo, napis BMW.
(Przynajmniej w silnikach 4 cylindrowych, nie wiem jak w 6cylindrach, ale podejrzewam że tak samo)

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:01 
Forumowicz

...kliknąłem 2 razy. Proszę o usunięcie tego postu...

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:06 
Pierwsze kroki

Uszczelką pod pokrywę zaworów wpisalem na allegro i nic takiego nie wyskoczylo bo chcialem zobaczyc dokladnie ile to kosztuje ale to trzeba ta cala pokrywe zdejmowac to troche krecenia bedzie bo tam jeszcze ciasno jest bo wtyki od gazu itp jutro podjade do mechennika :) zeby cos z tym zrobil bo nie wiem czy ona walsnie przez to nie straciła troche mocy moze na 3 cylindrach chodzila juz od jakiegos czasu bo w sumie moc ma 140km to nawet na 3 ale bedzie jechac

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:09 
Zacna persona forum

normalna uszczelka pod swiece na allegro zapytaj kogos kto sprzedaje uszczelki pod pokrywe zaworow do twojego auta musi miec automatycznie uszczelki pod swiece i juz

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:13 
Pierwsze kroki

ok juz znalazlem na allegro ta uszczelke faktycznie koszt 42zł ciekawe ile mechanik krzyknie za wymiane takiej uszczelki bo to wymaga czasu zeby to wymienic ????????? jak sadzicie zrobi to przymnie czy bede musial zostawic auto

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:14 
Zacna persona forum

sam to zrobisz w max godzine z czysczeniem dekla itd...

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:18 
Pierwsze kroki

tzn no wlasnie sie zdziwilem ze tam jest olej ale sam to watpie bo jest tam napchane roznosci z instalacji gazowej zreszta mam takiego goscia co ma klucze itp i jest mechanik wiec sam lepiej nie bede tego ruszal :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:23 
Forumowicz

Mechanik może zawołać max 50 zł.
Przynajmniej w moich okolicach tyle chcieli.
Tak czy inaczej jeżeli masz wolną sobotę to bez większych problemów możesz sam się za to zabrać. Nie ma tam żadnych niespodzianek. To tylko kawałem odlewu. Te elementy od instalacji gazowej wystarczy zapewne odgiąć, bo na 99% nie są zainstalowane w pokrywie.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 18:40 
Pierwsze kroki

no nie sa ale tam wlasnie jest napchane sporo obok tego dekla i trzeba dlugie klucze grzechotki zeby to szybko i sprawnie odkrecic a ja takich nie posiadam to wole zaplacic mechanikowi niz szukac kluczy i sie aby wk.... he :zdziwko: :zdziwko: jutro mam nadzieje ze beda mieli na stanie taka uszczelke a jak nie to zamowie to sie moze jeszczes jutro uda tro zmienic i wyczyscic te kable bo sa w srodku zalane olejem i chyba przy okazju zmienie swiece to przynajmiej bym mogl sam zrobic ale tez nie zrobie bo nie mam az tak dlugioego klucza bo tym bmw strasznie gleboko sa umieszczeone swiece a takiego klucza to napewno bym nie znalazl w garazu :P :P :P

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 19:29 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
na klapie bagażnika masz zestaw kluczy którymi zmienisz i świece i uszczelkę pokrywy zaworów

chyba że nie masz pojęcia i podejścia do mechaniki i masz 100 zł za dużo to lepiej zawieź auto do mechanika zostaw na pół dnia lub cały i po klopocie

choć powiem szczerze że to raczej żadkość by właściciel BMW nie chciał sobie pogrzebać w silniku

pozdrawiam
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 19:44 
Pierwsze kroki

nie no nie jest tak ze nie grzebie grzebie i to sporo co moge i daltego np .. zauwazylem ten olej ale tak jak mowisz nie mam na klapie zadnych kluczy to e36 wiem ze to nie jest jakies umiejetnosciowe wyzwanie odkrecic pare srob i zdjac dekiel ale jak zobaczylem te sroby zacloniete kablami jakimis innymi rzeczami od gazu to tam trzeba miec okragle dlugie klucze ktorych nie mam ale jak mi mechanik krzyknie 100zł to pojade i kupie takie klucze za 20zl i sam to zrobie bo to nie jest problem tak jak mowisz ale jak powie np 40zl bo to taki znajomy w sumie to spoko ma klucze itp to za 40zl nie bede sie z tym szarpal i jezdzil za kluczami przeciez

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 20:55 
Forumowicz

Moje BMW: E46&E90
Kod silnika: M52TUB28&N52B30
Cytuj:
choć powiem szczerze że to raczej żadkość by właściciel BMW nie chciał sobie pogrzebać w silniku
no no cos w tym jest :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 09:19 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Nie no to ja widzę że Ci kolego poprostu brakuje odwagi :)
Powiem tak ja nie jestem mechanikiem i pierwszy raz też miałem obawy ale wymieniłem uszczelki w moich obu sześciocylindrówkach i gwarantuję ci że nie jest to dużo trudniejsze od zmiany koła a zajmuje maksymalnie godzinę z czyszczeniem dekla itp.
A i dodam że w obu też jest gaz i napewno mam duuuzo mniej miejsca niż Ty kolego pod maską ;)
Podpowiem ci jeszcze że jakbyś się w końcu skusił pogrzebać to w mojej E36 z 92r. w lewym zawiasie maski tj po stronie kierowcy jest taka mała śróbka na klucz 10 mm i jak ją odkręcisz to się maska bardziej otwiera i stoi prawie w pionie co ułatwia trochu robotę. :ok:
A i jeszcze jedno zanim się weźmiesz do pracy załatw sobie kawał grubego koca lub cuś podobnego żeby położyć na prawym nadkolu bo można sobie swoim cielskiem nadkole powginać jak się człowiek bez zabespieczenia kładzie na silniku :zawstydzony:
A i jeszcze jedno jak chcesz dodatkowej mobilizacji do pracy to zaproś kolegę do tej roboty i daj mu aparat niech robi zdjęcia a potem to zmontuj i wklej do działu "zrób to sam" :ok: Potem jak się jakiś kolega będzie szczypał z tematem tak jak Ty ;) to sobie zerknie na twój instruktarz i nie będzie juz takiego jak ten postu musiał zakładać :P
A i nie chodzi o to czy mechanik weźmie 40 czy 140 zł ! tu chodzi o samą satysfakcję z bliskości ze swoją pszczółką :P

pozdrawiam
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2009, 10:27 
Pierwsze kroki

no wlasnie postanowilem najpierw sam tam pogrzebac :) bo sasiad ma klucze tylko musze kupic uszczelke mam nadzieje ze nie bedzie niespodzianek w sumie z sasiadem mamy to zrobic bo on troche pojecia ma napewno wiecej niz ja to moze bedzie jezdzic be emcia

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 11:28 
Pierwsze kroki

naprawa zakaczona zostaly wymienione wszystkie uszczelki srob dekla 4 uszczelki pod swiece i glowna uszczelka pokrywy zaworow oraz wymienilem swiece bo tamte byly do niczego mysle ze jakis czas tak jezdzilem i nawet o tym nie wiedzialem bo swiece byly poprzypalane ale odziwo te stare uszczelki nie byly jakies sparciale czy popekane wygladaly normalnie a cieklo do swiec moze sie skurczyly przeciez tam taka temp... panuje ale spodziewalem sie ze uszczelki beda jakies w kiepskim stanie a tu nie zauwazylem na nich zadnych uszkodzen :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: pozdrawiam mozna zamknac temat ...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1