BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 16 czerwca 2025, 01:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Trzęsie podczas postaju na benzynie a na gazie przeryw
PostNapisane: 28 maja 2009, 18:37 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam
Jestem "nowa" na forum i to jest mój pierwszy założony temat.

Autko mam od 2 lat (BMW 518i e34 m43 1995r touring; założona instalacja gazowa sekwencyjna; sprowadzone z Niemiec) i byłam z niego strasznie zadowolona... taki stan trwał i trwał... do pewnego dnia kiedy znalazłam czas aby poprawić stan autka i zainwestować w niego aby i jemu było lepiej :)

Najpierw opiszę wszystkie naprawy jakie zostały zrobione w ciągu miesiąca:
-wymieniony został silnik, bo ciekł olej i nie warto było go uszczelniać
-wymienione klocki
-wymienione świece
-wymienione filtry (gazu-założona jest sekwencja; oleju; powietrza; paliwa)
-wymieniona chłodnica
-wymieniona uszczelka pod głowicą i planowanie głowicy
-wymieniona pompa wody
-wymieniona pompa wspomagania
-założona nowe poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów
-nowy olej silnikowy (Castrol GTX 15w40) oraz skrzyni biegów
-sprawdzone błędy na kompie

(poza tymi rzeczami rok temu wymienione sprzęgło, koło masowe i zawieszenie)

To chyba na tyle... a teraz opisze to co mnie niepokoi bo mam problem a nikt nie umie mi powiedzieć co jest grane z moją bunią. Chodzi o to, że gdy odpalam ją rano to jest spoko,ale po pewnym czasie pojawia się:

problem nr 1- nie przełącza się na gaz. Wiem, że aby samochód sie przełączył na gaz to musi być odpowiednia temp silnika-to jest. Ale nie jest normalne,że gaz przełącza sie po przejechaniu ok 30 km. :zalamany: Czym to jest spowodowane to nikt z kim rozmawiałam nie jest wstanie wytłumaczyć mi tego.

problem nr 2- gdy stoję np na światłach i jestem na benzynie to bunia się cała trzęsie. Wygląda to tak jakby się miała zaraz rozlecieć na części. A i z rury wydechowej nie leci jednolity pęd spalin, ale tak jakby spaliny wychodziły partiami. Szczerze mówiąc jak to zauważyłam to przypomniały mi się komiksy z narysowanym samochodem i napisem za rurą wydechową "puf, puf, puf...".

problem nr 3- jadąc pod górkę i jadąc na gazie naciskam pedał gazu a tu zaczyna się przerywanie i szarpanie silnika.

Mam nadzieje, że jest mi ktoś wstanie pomóc bo nie chcę sie pozbywać samochodu bo jest mi z nim dobrze. Fakt, że go w pewnym momencie zaniedbałam ale tak bywa gdy sie nie ma czasu na nic. :wstyd:

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na porady

Netka :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, 20:32 
Forumowicz

problem 1 tkwi w ustawieniu sterownika gazu, bo nie chce przełączać na gaz. Powinien zrobić to dużo szybciej. Wizyta do gazownika, ale najpierw trzeba rozwiązać problem 2.

problem 2 i 3: Prawdopodobnie nie zawsze pali na wszystkie cylindry, winę może ponosić przebicia na przewodach WN, cewkach lub problem z układem wtryskowym

Na dobrym kompie powinno wykazać co powoduje problem 2 i 3.

Pozdrawiam

Poczekamy na opinie innych.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1