BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Spadek mocy gaz\benzyna jakby zaduszona...
PostNapisane: 11 września 2010, 07:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i touring
Kod silnika: M52B20
Witam wszystkich. Od razu powiem że to mój pierwszy post na łamach forum (mimo że jestem użytkownikiem już długo). Tym razem jednak sam sobie nie poradzę. Sprawa wygląda następjąco:
Wczoraj byłem na wyjeździe ok 50 km od domu. W "tamtą" stronę bunia {320i 1995 VANOS} jechała normalnie. W pewnym momencie wjeżdżając w uliczkę delikatnie zarysowałem podwoziem o kostkę (takie doły)... W drodze powrotnej autko zaczęło coraz głośniej chodzić i zaczęła spadać moc... Po ok 20 km buni zostało ok 50KM - normalnie muł. Nie chciała się wkręcić na obroty podczas jazdy... Na postoju słychać że nie ma siły przy dawaniu gazu ale jakoś idzie w górę a jak jadę to do ok 3000 i basta :(:( Pojechałem na kanał i zdemontowałem cały tłumik. Przejechałem kawałek i to chyba jeszcze nie to co było... Z tłumika wysypałem ok 2 garści srebrnego proszku - chyba z katalizatora (coś w nim gruchocze jak nim potrząsam)... Na dodatek dzisiaj rano jak odpaliłem to nie chodzi na wszystkich cylindrach :( Wydaje mi się że chodzi na ok 3 może 4 :( Pomóżcie panowie bo nie wiem za co się złapać... :wstyd:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Spadek mocy gaz\benzyna jakby zaduszona...
PostNapisane: 11 września 2010, 07:32 
Pierwsze kroki

Jeżeli chodzi o nierówną pracę to myślałem o świecach ale są ładne... Co do cewek to nie wiem jak sprawdzić... :wstyd:

PostNapisane: 13 września 2010, 23:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
sprawdż iskre najlepiej w nocy i dluzej swieca moze dzialac prawidlowo przez kilka sekund a później moze uciekać iskra ewentualnie dorwij od mechanioea przyrząd do mierzenia sprężenia i zobacz to chociaz dziwne by było gdyby nagle straciła

PostNapisane: 13 września 2010, 23:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318i
Raczej nie będzie to spowodowane tym, że wjechałeś w dziurę... Coś po prostu nie trybi. Może być też wina przepustnicy, która źle się otwiera, sprawdź silniczek krokowy.

PostNapisane: 14 września 2010, 12:19 
Pierwsze kroki

Dzięki panowie za zainteresowanie :) Tu jednak biega o katalizator... Poprostu już ze starości skruszał i jak puknąłem to się posypał co za tym idzie wkład "przytkał" mi tłumik środkowy... Wiem stąd że zdjąłem wydech zaraz za kolektorami i jeździ jak nowy tylko głośniej :hyhy: Do tego z tłumika wysypał się srebrny proszek z katalizatora :)
Pozdrawiam.

PostNapisane: 14 września 2010, 12:20 
Pierwsze kroki

Temat uważam za zamknięty :)

PostNapisane: 15 września 2010, 00:17 
Forumowicz

Moje BMW: x5 e70
Kod silnika: m57n2
wiesz ile ten proszek jest wart :P wysypales okolo 00.1 g platyny :P

PostNapisane: 15 września 2010, 07:19 
Pierwsze kroki

bam87 czyli ile w zł ??? :D Bo chyba jeszcze coś zostało :D Jutro będzie wspawana jakaś tam strumienica... Mam nadzieję że efekt końcowy będzie ok (słyszałem że strumienica może czasem trochę obniżyć moc... :/ ) No ale zobaczymy.
Pozdrawiam

PostNapisane: 15 września 2010, 11:29 
WITAM WSZYSTKICH...JESTEM NOWY NA FORUM I MAM NASTEPUJACY PROBLEM W MOJEJ BMW ( E-36 320I SEDAN 1992) MIALEM SPARCIAŁA RURE OD UKLADU DOLOTOWEGO,WYMIENIŁEM JA PONIEWAZ PRZEZ DZIURY ZACIAGALA MI ZA DUZO LEWEGO POWIETRZA I SIE KRZTUSILA PRZY RUSZANIU ALE PO OK 3 SEKUNDACH WKRECAŁA SIE NORMALNIE NA OBROTY ... PO WYMIANIE GUMOWEJ RURY CHODZI JESZCZE GORZEJ!!!! CO MAM Z TYM FANTEM ZROBIC ?? KOLEDZY CZEKAM NA ODZEW.POZDRO

PostNapisane: 15 września 2010, 11:35 
Forumowicz

Moje BMW: x5 e70
Kod silnika: m57n2
samej platyny jest bardzo malo z racji tego ze potrzebna jest jej niewielka ilosc do "uzdatniania" spalin , wiem ze uzywane ale nie puste katy sa skupowane po mniej wiecej 200 zl , nowe kosztuja po 500 - 1000 zl :) , sam proszek niewiele jest wart :P

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1