grruuby napisał(a):
Witam!
1. W mojej 730i przestał działać zagłówek kierowcy, słychać tylko charakterystyczne bzzzzzzz więc silnik pracuje ale nie podnosi zagłówka. Tak jak by coś go blokowało. Proszę o rade czy warto się do tego zabierać samemu, czy lepiej dać do elektryka. Jeżeli to nieduży problem to wolał bym to sam zrobić, tylko napiszcie jak.
kiedys zamiesciłem instrukcje , jak to naprawic:
Jest to typowa awaria w E32 - po naciśnieciu guzika regulacji fotela, zagłowek pozostaje nieruchomy a mimo to wyraznie słyszymy pracujący silniczek. Winowajcą jest zbyt długi pancerz osłaniający linkę napedzającą zagłówek.
Recepta- skracamy pancerz o ok 8 -10 mm.
gadzety - ostry nóż i tasma
1) sciagamy tylnią osłone fotela- podwazamy od dołu i wypychamy do góry
2)nacinamy pancerz , potem nacinamy raz jeszcze 8-10 mm dalej , a kawałeczek , który uzyskalismy posrodku usuwamy
3) obie rozłaczone czesci pancerza sciągamy ku sobie , po czym skrupulatnie owijamy tasmą
( wersja najprostsza i najszybsza- dla bardziej pedantycznych polecam wyciecie ok 7 cm wężyka i 2 metalowe małe opaski )
4) i gotowe ! sprawdzamy zagłówek , w razie potrzeby , gdyby jeszcze nie działał, skracamy pancerz o kolejne 4 mm
czas pracy - ok 10 minut
Powodzenia !
grruuby napisał(a):
2.Szyba od strony kierowcy okropnie piszczy i trze przy opuszczaniu, a przy podnoszeniu na końcu jakby wypadała z prowadnicy (ale się zamyka), czy muszę wymieniać cały mechanizm?
A może można to jakoś nasmarować czy coś?
musisz zdjąc boczek drzwi i zobaczyc co tam sie dzieje. Cos ewidentnie nie jest na swoim miejscu.
grruuby napisał(a):
3. Na niskich obrotach (automat) zaczynają strasznie falować obroty, najgorzej gdy parkuje, zaczyna szarpać całym autem, nie zdarza się to cały czas jednak dosyć często. Faluje tak mocno, że nieraz samochód zgaśnie, jednak gdy dodam więcej gazu na chwile ustaje. Wydaje mi się, że to może być zapchany filtr paliwa, czy może coś innego?
koniecznie jedz na odczytanie błędów na komputerze diagnostycznym. Jesli nie bedzie zadnych, wtedy pomyslimy dalej, bedzie podejrzany układ paliwowy..ale obstawiam elektronikę raczej