BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 12:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Problem ze skrzynią automatyczną w 525 TDS
PostNapisane: 26 maja 2011, 09:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525 TDS
Kod silnika: M51 D25
Problem polega na tym, że:
Auto odpaliło normalnie, przejechało do pracy i z powrotem do domu. Po kilku godzinach pojechałem do sklepu i gdy podjeżdżałem pod górę w połowie zauważyłem, że mimo gazu i obrotów na poziomie 2/ 2,5 tysiąca obrotów na minutę stoję w miejscu i powoli zjeżdżam w dół. Więc wbiłem wsteczny i zjechałem tyłem na dół. Zgasiłem auto i odczekałem trochę. Odpaliłem, wrzuciłem D i nadal nic. Dopiero przy bardzo dużym gazie i obrotach rzędu 4 tysięcy udało mi się dojechać do domu. W pewnych momentach czułem, iż auto przerzuca biegi i jedzie normalnie. Postawiłem auto pod domem i już nie rusza się z miejsca. Do tego paliwo poszło całe. :rozpacz:
Co może być przyczyną tego, że biegi nie wbijają się i nie przerzucają ? Czy to może być wina tego że mógł, gdzieś olej ze skrzyni uciec ?
Proszę jakieś sugestie czego szukać...
I jeżeli zaleje skrzynie Dexronem III to nie będzie błędem ?
Dodam, że auto jest z 1993 roku, 2498 cm.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] Problem ze skrzynią automatyczną w 525 TDS
PostNapisane: 30 maja 2011, 02:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
spalone tarczki w skrzyni. częsty problem z automatem. :/

Tytuł: Re: [E34] Problem ze skrzynią automatyczną w 525 TDS
PostNapisane: 4 czerwca 2011, 13:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525 TDS
Kod silnika: M51 D25
Mechanik filtr + olej + uszczelkę wymienił i wynikła z tego dziwna sprawa... Biegi na D raz działają, a raz nie. Najczęstszym problemem jest ruszenie z miejsca. Gdy wrzucę D to czuje że jest wbite D. Obory powyżej 4 tysięcy, a auto powoli się toczy i czasem załapie 2 i już normalnie przerzuca biegi, a raz w ogóle nie rusza i zaczyna się kombinowanie. :/
Tego samego gdy odebrałem auto stanąłem pd blokiem i się pobawiłem. Kilkadziesiąt razy brałem na R potem na N, na D i na P. I tak przerzucałem biegi. Auto wtedy chodziło bez problemu. Ruszało ok i wszystko było dobrze. Wieczorem chciałem odjechać z miejsca znów problem się pojawił.
Jest też tak że wrzucam 2, auto załapuje, ale gdy przekroczę 1,5 tysiąca obrotów to 2 wybija pomimo, że drążek jest na 2 pozycji. Na R auto działa idealnie, P i N łapie i jest norma.
Żaden wykrzyknik mi się nie pokazuje, więc tryb awaryjny mi się nie załącza.
Nie wiem już co robić.. Miałem nadzieje, że wymiana oleju i całej reszty pomoże. Ale jest połowa sukcesu. :(
A te tarczki to można gdzieś dostać ? Czy lepiej może kupić od razu kompletne sprzęgło ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1