BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 01:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] 318i jak przerobić wydech na dwururke?
PostNapisane: 9 września 2014, 04:10 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43B19TU
Garaż: Blaszany :]
Proponuję kwasiaka :ok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 grudnia 2014, 10:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43b19TU
witam. panowie mam pytanie do tych ktorzy sa po zabiegu wymiany tlumnika na dwururke, a mianowicie chodzi mi o to czy po wspawaniu kocnowego wydechu z r6 nie dzieje sie nic niepokojacego z silnikiem?? nie muli nie faluja obroty i czy nie jest glosniej niz na ori wydechu? mam do wymiany koncowy tlumnik bo zaczyna mi troche buczec i chce wlasnie tez taka dwururke tyle ze od 323 e46. prosze o odpowiedz. pzdr

PostNapisane: 7 grudnia 2014, 19:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 touring
Kod silnika: N42B20
Ja wstawiłem do mojego tourasa n42b20 dwururkę od 323i i jest bdb. Nic się nie dzieje, dynamika bez zmian, głośniej nie jest na pewno. Dźwięk może i nieco inny, trudno mi stwierdzić bo miałem ori wydech wypalony w środku i dudniło na wolnych więc każdy inny miałby w moim przypadku inny dźwięk.
Jedynie róznica średnic jest od strony wlotu. W 323 jest większa o 5mm wię albo redukcja albo sprawny spaw i po kłopocie.
BTW jakby to kogoś interesowało to przepisy zabraniają zakładania do auta używanych elementów układu wydechowego. Jest to podstawą do zatrzymania dowodu rejestracyjnego!
(tylko informacyjnie jako ciekawostka) :P

Były napędy tylne, przednie i syncro... Były słabe benzyny, słabe diesle, mocne benzyny i mocne diesle... Były manuale i były automaty... Były polskie, były francuskie, były i szwedzkie, były i są niemieckie... Nigdy nie chciałem bmw, jednak przyszedł czas sięgnąć po rozum do głowy i zejść na właściwą drogę... Jedyne czego żałuję, to że uparłem się na r4 a nie r6 (ten obłędny gang i znakomita kultura) ale to r4 zaskakuje mnie niskimi kosztami i bezawaryjnością więc niech mu będzie ;)

PostNapisane: 12 grudnia 2014, 19:08 
Pierwsze kroki

dzieki za odpowiedz o to mi wlasnie chodzilo. hmm ale jak oni moga sprawdzic czy ktos zalozyl uzywany tlumnik czy nie?

PostNapisane: 13 grudnia 2014, 22:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 touring
Kod silnika: N42B20
Przepisy przepisami...
No jakby się uparł, to widać... Ale który się bedzie kładł pod auto.
Z drugiej strony jest taki przepis, to jedziesz an przegląd gdzieś gdzie nigdy wcześniej nie byłeś, diagnosta fatyguje się pod auto i stwierdza, że nie podbija dowodu...
Ale też pisałem tylko informacyjnie że takowy przepis istnieje. Nie wiem komu trzeba by zaleźć za skórę żeby o takie coś się czepiać...
BTW organizuj tłumik i zakładaj!! Zaraz lepiej robi się na sercu choć nic poza wyglądem się nie zmienia :/

Były napędy tylne, przednie i syncro... Były słabe benzyny, słabe diesle, mocne benzyny i mocne diesle... Były manuale i były automaty... Były polskie, były francuskie, były i szwedzkie, były i są niemieckie... Nigdy nie chciałem bmw, jednak przyszedł czas sięgnąć po rozum do głowy i zejść na właściwą drogę... Jedyne czego żałuję, to że uparłem się na r4 a nie r6 (ten obłędny gang i znakomita kultura) ale to r4 zaskakuje mnie niskimi kosztami i bezawaryjnością więc niech mu będzie ;)

PostNapisane: 15 grudnia 2014, 17:58 
Pierwsze kroki

tlumik juz mam tylko sie obawialem czy nic zlego nie bedzie sie dziac po zmianie. ale skoro mowisz ze wszystko jest ok to niedlugo sie za to wezme. wiem ze poza wygladem nic sie nie zmienia ale dwie rurki z tylu duzo lepiej wygladaja.

PostNapisane: 15 grudnia 2014, 22:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
Ja mam taki tłumnik u siebie i tak jak mówicie,oprócz wygladu nic sie nie zmieniło.A na przeglądzie gościu sie nie czepia,bynajmniej u mnie w okolicy tak jest.

PostNapisane: 16 grudnia 2014, 16:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318
Kod silnika: M43
Wybadałem temat :) Mam już wydech od B20. Potrzebna jest tylko redukcja z 50mm(taka jest w R4) na 65mm(taka jest w R6). I cieszymy się ładnym wyglądem dwururki a nie tej okropnej pojedyńczej :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1