BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 22:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Jak PODNIEŚĆ zawieszenie?
PostNapisane: 30 grudnia 2010, 23:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
Mam taki dość dziwny problem, że pomimo wypróbowania trzech zestawów sprężyn dupa siedzi mi stanowczo za nisko. Chciałbym tył auta podnieść o ok. 20-30mm. Jest to E38 bez nivo. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Znajomy ze stacji diagnostycznej zaczął coś mówić o elastomerze wepchniętym między sprężyny ale pachnie mi to rasowym druciarstwem i rozwiązaniem które może skutkować złamaniem sprężyn. Wolałbym tego uniknąć tym bardziej, że od prawie roku sobie to auto systematycznie ogarniam a takie rozwiązanie cofnęłoby całość do epoki kamienia łupanego.

Nie wiem co jest powodem tego, że zawias z tyłu tak siedzi. Na pewno nie jest to reaktor, 3/4 E38 w benzynie z tego okresu jeździ na paliwie jądrowym i auta mimo to wyglądają całkiem normalnie. Zamiast kombinować z wymienianiem sprężyn na zasadzie "a nóż się podniesie" co do tej pory przyniosło mizerne rezultaty i pochłonęło ładnych 20 godzin pracy, wolałbym znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie które na pewno zadziała.

Przerabiał ktoś taki problem u siebie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] Jak PODNIEŚĆ zawieszenie?
PostNapisane: 31 grudnia 2010, 11:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E39 1999r. 523i
Kod silnika: M52TUB25
W e36 kolega podnosił tylne zawieszenie poprzez podłożenie gum pod sprężyny
Są takie na Allegro ok. 20-30zł. za parę.

PostNapisane: 31 grudnia 2010, 13:35 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
dotocz sobie podkładki najlepiej z aluminium i możesz je zastosować między springiem a amorkiem.można też dać spręzynki na rozciągnięcie do dobrego kowala.

PostNapisane: 31 grudnia 2010, 13:36 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m51d25 Red&box
jaro5 napisał(a):
dotocz sobie podkładki najlepiej z aluminium i możesz je zastosować między springiem a amorkiem.można też dać spręzynki na rozciągnięcie do dobrego kowala

:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:

i weź jeżdzij wśród takich.....

PostNapisane: 31 grudnia 2010, 13:46 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
to lepiej podłożyć gumy :super: :super: ja jestem zwolennikiem twardej gleby i taką mam.ale jak kolega sie uparł na terenowe e38 to nic innego nie przychodi mi do głowy. :ok:

PostNapisane: 31 grudnia 2010, 14:51 
Zacna persona forum

może ci siedzi bo masz sparciałe odbojniki lub za któtkie sprawdzałeś je?

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 12:10 
Uzależniony od forum :)

jaro5 napisał(a):
nic innego nie przychodi mi do głowy.

Szkoda komentować.

Inur, skoro już zmieniłeś 3 komplety sprężyn, i wszystkie są jak ORI i były nowe, to zainteresuj się stabilizatorem. Jeśli ktoś go przestawił, to auto mogło trochę opaść. Chyba, że 7-er mają taką linie, gdzie wydaje się, że tył jest niżej.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 14:45 
Częsty bywalec

E38 nie mają stabilizatora z tyłu. Była to opcja która występowała niezwykle rzadko.

Odbojniki są w średnim stanie ale z tego co się orientuję to one odpowiedzialne są ochronę przed dobiciem zawieszenia a nie za jego wysokość? Chyba że się mylę to mnie popraw.

Na Bimmerforums ktoś mi wrzucił rozpiskę wysokości zawieszenia i okazuje się że z tyłu mam dokładnie tyle ile powinno być. Okazuje się jednak, że w E38 występowała opcja o nazwie "bad road package" dla samochodów sprzedawanych w Europie wschodniej, która podwyższała przód i tył o 20mm. I tu jest ciekawy myk, bo na RealOEM co prawda BRP ma inne amortyzatory, odbojniki i poduszki, ale ma też część #13 co na moje wygląda jak dystans. Niestety sam dystans nic nie da bo szpilki w poduszce są za krótkie. W każdym razie jest to jakiś punkt zaczepienia.

Obrazek

Nie chcę robić z E38 auta terenowego, przód ma iść w dół a tył w górę, chce żeby prześwit między nowymi kołami które planuję na wiosnę a nadkolem był taki sam z przodu jak i z tyłu. E38 ma ładną linię ale moim zdaniem tapczanowatość tego auta z przodu i niska dupa psują całkowicie wygląd.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 16:52 
Forumowicz

Moje BMW: e60 535d
Kod silnika: M57
mi e39 siedziało nisko z tyłu i dobijało. powodem tego było to, że jak wymieniłem sprężyny to kupiłem zwykłe, a potem się okazało, że mam zawieszenie m. Nie chciałęm inwestować, bo auto szło na sprzedaż więc kupiłem taki gumy (10 zł) i wsadziłem między zwoje sprężyn. Efekt super, zero dobijania. Możliwe, że auto dalej na nich jeździ

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 22:31 
Częsty bywalec

Kolego a możesz mniej więcej opisać jak ta guma wygląda? Na googlu i allegro znalazłem tylko takie które podkłada się pod sprężyny a nie między zwoje. Mam może niesłuszne obawy że sprężyna może się na takim czymś źle ułożyć.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 22:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i
Kod silnika: M40B18
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 29,r:0,s:0

Tu masz link, ja miałem takie coś z tyłu bo miałem felgi 17'' i mi obcierały o nadkola i wkręciłem takie gumy i było ok.

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 23:06 
Częsty bywalec

Hmm szczerze mówiąc to bałbym się czegoś takiego. Może i działa ale usztywnia tylko 2 zwoje sprężyny przez co na pozostałych będą powstawały większe naprężenia. Sprężyna musi działać jako całość. Już bardziej podoba mi się pomysł podłożenia gumowej podkładki pod sprężynę choć i to wpłynie negatywnie na czułość zawieszenia. Ale dzięki za informację, już są 3 opcje a wczoraj nie było jeszcze żadnej :ok:

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 23:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Według mnie dając podkładkę gumową pod sprężynę nie zmieniamy charakterystyki zawieszenia ,a buda się podniesie, a wciskając między zwoje nie podniesiemy tylko usztywnimy i im więcej gumy/elastometru na zwoju tym tył bedzie wyżej podskakiwał na dziurach :kwasny:

PostNapisane: 2 stycznia 2011, 23:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: Twoje?
Kod silnika: 25 6S1
Inur, ja Ci napiszę takie coś, bo wiem jakie masz podejście do swojego e38.
Nie dla Ciebie są wkładki gumowe między sprężyny.

szukaj jakichś sztywniejszych sprężyn na tył lub jest właśnie taki adapter, podkładka nr 33521091859, wspomniany wyżej numer 13 (musisz kupić cały komplet razem z poduszką i osłonką/kapturkiem na śrubę amora) i ona podnosi auto w wersji pakiet na złe drogi.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1