BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 00:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stożek KN - caly zestaw --czy warto ?
PostNapisane: 24 kwietnia 2011, 00:34 
Przyjaciel forum

kosiniak napisał(a):
wiecej powietrza=wiecej spalin i z tego bierze sie moc. Jezlei te spaliny nie beda mialy ktoredy sie wydobywac, to sam sobie odpowiedz, czy jest sens robienia samego dolotu? Vermilion duzo sie naczytal ale tak naprawde malo wie, proponuje wlasnie potestowac, zbudowac pare aut, pare dolotow i wydechow i wtedy sie wypowiadac. Teraz to brzmi jak z ust tych co bronia magnetyzerow, przeciez tez dzialaja?! Zacznij od wydechu, dolot mozesz zrobic pozniej :)

Tak, tak :padam:

Wybacz, wykresu dla K&N i M54B30 z podanym AFR nie mam, ale mysle, ze to dobrze zobrazuje to o czym pisalem

Obrazek

przeanalizuj sobie AFR przed i po (zobacz, ktore jest bardziej idealne), tutaj masz caly temat gdybys mial watpliwosci co do tego z czego wynika przyrost http://www.m5board.com/vbulletin/e60-m5 ... sults.html . Mozna znalezc cala mase takich wykresow.

O ile bedziesz mial wiecej tych spalin, zastanawiales sie nad tym? To nadal silnik wolnossacy ;) Wybacz, ale wydaje mi sie, ze to co napisalem, jest dalekie od teorii dotyczacych magnetyzerow, powiedzialbym, ze blizej im do Twoich teorii na temat "odtykania dolotu i wydechu".

Tuning to jak najbardziej klocki lego, trzeba tylko wiedziec co ze soba zlozyc, albo co jak zaprojektowac i wykonac aby poprawnie ze soba dzialalo. Niestety wbrew ogolnej teorii przyrosty z montazu dolotu i wydechu sie ze soba nie sumuja w tak banalny sposob, ze dolot daje +11KM, a wydech powiedzmy +15 KM, wiec lacznie mamy +26 KM ;)

Inna sprawa, ze 330Ci to nie Honda, nie bedziesz mial w niej gigantycznych przyrostow mocy, ani dokladajace dolot, ani wydech, jedno i drugie ma sens, ale nie ma co sie napalac na potezne zmiany, jezeli sumarycznie moc maksymalna wzrosnie po tych modyfikacjach o 5-7% to juz bedzie dobrze.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 kwietnia 2011, 00:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
mam taki stożek... :hyhy: się dogadamy :luka:

PostNapisane: 24 kwietnia 2011, 06:36 
Forumowicz

Moje BMW: M3E46 SC
Kod silnika: S54B32
Vermilion, marketing maja dobry, nic poza tym. ESS tez podaje mocne dla swoich zestawow srednio o jakies +-20% wieksze. Wykresy pokazuja sliczne, przebiegi idealne, szkoda tylko ze nic poza tym. Szkoda ze nie pisza biorac te 13t$ ze 99% aut po zalozeniu zestawu nie ma 550Ps a 450-470Ps, szkoda że nie pisza ze ich soft jest chujowo zrobiony i że wysrywa sie motor w co czwartym M3. Wiesz czemu tak jest? Bo to jest kasa! Bo taki zestaw kosztuje ich 5t$ dol a biora 13t$. Myslisz ze K&N robi inaczej? Koszt wyprodukowania tego ich zestawu w Chinach nie przekracza pewnie 50zł a biora sam widzisz ile! Dlugo pracowali na swoja marke, teraz to wykorzystuja reklamujac swoje produkty wlasnie w taki sposob. Reklamacji pozniej oczywiscie nikt nie uwzgledni, bo napisza ze jednostka ktora oni hamowali miała takie przyrosty a nie inne, podepra sie wykresem i tyle a szara masa bedzie sobie tlumaczyc ze pewnie maja racje i ze moje auto pewnie w gorszym stanie niz te nad ktorym oni pracowali. Tak samo jak z felgami, kazdy jedzie na "chinole" a tak naprawde 90% felg to zapewne "chinole". Kazdy reklamuje swoje, pokazuje testy i ich wyniki, jestem tylko ciekaw ilu z nich kupilo to o czym tak zle sie wypowiadaja i udowodnila ze konkurencja to naprawde takie gowno? Testow zadnych znalezc w necie nie mozna, za to wypowiedzi sprzedajacych inne "chinole" owszem!! Wiesz czemu takich wypowiedzi w sieci jest wiecej niz tych o markowych felgach? Bo markowych felg w porownaniu do "chinoli" sprzedaje sie bardzo maly procent. Kogo teraz stac na dajmy na to BBS LM za 20kola, jak za 2kola kupi Dare LM? i co tu sie dziwic ludizom ze kupuja tansze?
Pokaz mi taki wykres z hamowni w PL a nie wklejasz cos z sieci z amerykanskimi konmi, ktore przeciez dla kazdego siedzacego w temacie sa w dziwny sposob zawsze 2 razy wieksze. Jedyne auto jakie znam, w ktorym kibel rura i stozek obojetnie jakiej marki dawal nawet 11-14Ps to Civic 1.4, jednak jak widac nie kazdemu silnikowi usuniecie "zwezki" w dolocie da tyle ile bysmy oczekiwali i moim zdaniem, nie warto sie w to bawic. Jak robic to kompleksowo, wydech, dolot, remap i jakies tak roznice, poza dzwiekiem oczywiscie i dupohamownia bedzie widac tez na wykresie.

PostNapisane: 24 kwietnia 2011, 07:29 
Przyjaciel forum

kosiniak napisał(a):
Vermilion, marketing maja dobry, nic poza tym. ESS tez podaje mocne dla swoich zestawow srednio o jakies +-20% wieksze. Wykresy pokazuja sliczne, przebiegi idealne, szkoda tylko ze nic poza tym. Szkoda ze nie pisza biorac te 13t$ ze 99% aut po zalozeniu zestawu nie ma 550Ps a 450-470Ps, szkoda że nie pisza ze ich soft jest chujowo zrobiony i że wysrywa sie motor w co czwartym M3. Wiesz czemu tak jest? Bo to jest kasa! Bo taki zestaw kosztuje ich 5t$ dol a biora 13t$. Myslisz ze K&N robi inaczej? Koszt wyprodukowania tego ich zestawu w Chinach nie przekracza pewnie 50zł a biora sam widzisz ile! Dlugo pracowali na swoja marke, teraz to wykorzystuja reklamujac swoje produkty wlasnie w taki sposob. Reklamacji pozniej oczywiscie nikt nie uwzgledni, bo napisza ze jednostka ktora oni hamowali miała takie przyrosty a nie inne, podepra sie wykresem i tyle a szara masa bedzie sobie tlumaczyc ze pewnie maja racje i ze moje auto pewnie w gorszym stanie niz te nad ktorym oni pracowali.

Ale to o czym piszesz kompletnie odbiega od tego co mi zarzucales, pokazalem Ci, ze myk z przyrostem mocy dolotu wynika glownia z poprawienia AFR, a to juz jaka historia zostanie dopisana do konkretnego produktu to inna sprawa i kompletnie mnie tutaj nie interesowala.

kosiniak napisał(a):
Tak samo jak z felgami, kazdy jedzie na "chinole" a tak naprawde 90% felg to zapewne "chinole". Kazdy reklamuje swoje, pokazuje testy i ich wyniki, jestem tylko ciekaw ilu z nich kupilo to o czym tak zle sie wypowiadaja i udowodnila ze konkurencja to naprawde takie gowno? Testow zadnych znalezc w necie nie mozna, za to wypowiedzi sprzedajacych inne "chinole" owszem!!

Wiesz tylko, ze w wiekszosci krajow reklama porownawcza jest zakazana?

Widziales ten filmik?

Weds wie kto jest producentem replik, ja tez to wiem, a jednak nazwa firmy z powodow prawnych nie pada :/

Swoja droga nie zapominaj tez, ze gdyby zrobic takie testy oryginal vs. replika, to zaraz pojawilyby sie glosy, ze pewnie cos jest ustawione w tym tescie :rotfl:

kosiniak napisał(a):
Wiesz czemu takich wypowiedzi w sieci jest wiecej niz tych o markowych felgach? Bo markowych felg w porownaniu do "chinoli" sprzedaje sie bardzo maly procent.

Nie zapominasz czasami o prostym fakcie wynikajacym z natury ludzkiej? Ludzie sa duzo bardziej sklonii do umieszczania negatywnych opinii dotyczacych zakupionego produktu niz pozytywnych, w kazdej branzy.

kosiniak napisał(a):
Kogo teraz stac na dajmy na to BBS LM za 20kola, jak za 2kola kupi Dare LM? i co tu sie dziwic ludizom ze kupuja tansze?

W Polsce czy na swiecie? W Polsce nadal istnieje mentalna bariera blokujaca zakup tak drogich felg nawet do samochodu wartego 300-400 tys. zl. W USA, Japonii czy Niemczech istnieje bardzo prosta zasada, klient jest sklonny przeznaczyc 10% wartosci samochodu na komplet felg i tam, tak drogie felgi sprzedaja sie naprawde w rozsadnych ilosciach.

kosiniak napisał(a):
Pokaz mi taki wykres z hamowni w PL a nie wklejasz cos z sieci z amerykanskimi konmi, ktore przeciez dla kazdego siedzacego w temacie sa w dziwny sposob zawsze 2 razy wieksze. Jedyne auto jakie znam, w ktorym kibel rura i stozek obojetnie jakiej marki dawal nawet 11-14Ps to Civic 1.4, jednak jak widac nie kazdemu silnikowi usuniecie "zwezki" w dolocie da tyle ile bysmy oczekiwali i moim zdaniem, nie warto sie w to bawic. Jak robic to kompleksowo, wydech, dolot, remap i jakies tak roznice, poza dzwiekiem oczywiscie i dupohamownia bedzie widac tez na wykresie.

Wiesz w ciagu 15 min nie wygeneruje Ci takiego wykresu z hamowni w PL, to moglem znalezc na sieci szybko, wiec pokazalem, chodzi o generalna zasade.

PostNapisane: 24 kwietnia 2011, 07:43 
Forumowicz

Moje BMW: M3E46 SC
Kod silnika: S54B32
Vermilion napisał(a):
Wiesz w ciagu 15 min nie wygeneruje Ci takiego wykresu z hamowni w PL, to moglem znalezc na sieci szybko, wiec pokazalem, chodzi o generalna zasade.
tak ziom, ale jest mala roznica, miedzy nami a USA, poczytaj to co napisalem o ESS, taka firma w Polsce nie mialaby racji bytu!

PostNapisane: 24 kwietnia 2011, 07:48 
Przyjaciel forum

kosiniak napisał(a):
Vermilion napisał(a):
tak ziom, ale jest mala roznica, miedzy nami a USA, poczytaj to co napisalem o ESS, taka firma w Polsce nie mialaby racji bytu!

Dobrze, to ja z wlasnego doswiadczenia i obserwacji powiem Ci tylko, ze w Polsce cuda sie dzieja na przyblizeniach, zaokragleniach mocy na silniku, w USA przynajmniej dla wiekszosci ludzi wazna jest tylko i wylacznie moc na kolach. Problemu z ESS nie znam, wiec nie chce sie o tym wypowiadac.

PostNapisane: 24 kwietnia 2011, 17:21 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Co do dolotu to proszę przykład home made. Pucha zrobiona ze stali nierdzewnej tak żeby pomieścić jakiś badziewny stożek Jacky Auto Sport który łączy się z przepływką gumową zweżką i nie sądzę że coś tu liczone było.

Efekt w Kazika 328i który latał na identycznym dolocie, ja też zhamuje ten dolot na czystym seryjnym filtrze a potem z tą puchą to dorzucę mój wykres.

Obrazek

PostNapisane: 24 kwietnia 2011, 17:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92 335i, Z3 2,8 FL
Kod silnika: N54B30, M52TUB28
A ja polecę układ dolotowy AFE Magnum force Intake Sytem. Miałem K&N w 328 podobny zestaw, miałem wkładke K&N w 328 i 330. I po załozeniu AFE naprawdę czuć róznicę. Nie mam wykresu bo nie hamowałem auta i nie zachwalam tego z racji że do siebie to załozyłem, ale z moich doswiadczeń. Cena podobna, no może AFE trochę droższe ale i poziom wykonania dużo leprzy.

- E46 328i coupe
- E46 330i FL coupe
Jest:
- E92 335i
- Z3 2,8i FL

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 03:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
kosiniak a masz moze jakis wykres potwierdzajacy ze K&N to strata kasy?
eminencja jones jak zamawiac to od nich - http://performance-filters.co.uk/kn-57i ... 513008.htm
Chyba ze masz kogos znajomego w Irlandii, aby Ci to odebral i wyslal. Tu na miejscu 230€ .

PostNapisane: 25 kwietnia 2011, 23:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92 335i, Z3 2,8 FL
Kod silnika: N54B30, M52TUB28
Poszukaj czegos tutaj, naprawdę nie bedziesz zawiedziony:
http://afepower.com/

- E46 328i coupe
- E46 330i FL coupe
Jest:
- E92 335i
- Z3 2,8i FL

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 10:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b25
Nie nie warto - bzdura i pieniądze wywalone....
Przerabiane,walkowane.

A te wykresy i wzrosty mocy - bajki na neodzieci...

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 12:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Jesli chodzi o ten konkretny kit to moim zdaniem nie warto wydawac takich pieniedzy, jesli chodzi o dolot to ciezko poprawic fabryke, z wymiernym efektem. dla dzwieku warto, ale powiedzmy zestaw ITG na gabkowym filtrze, z dobra oslona termiczna, i powiekszonym chwytem powietrza od nerek, całosc sie zamknie w mniej niz polowe kwoty, i przyrosty mocy bede najlepsze tak jak było testowane u nas na forum w innym temacie, a w te obiecane +11KM od K&N nie ma co wierzyć. +4 to może jeszcze, ale to kazdy musi sobie sam odpowiedziec czy warto wydac na to poltora klocka :)

PostNapisane: 27 kwietnia 2011, 23:50 
Forumowicz

Moje BMW: e90
Kod silnika: N52B30
Też nie sądzę żeby taki zestaw k&n dał 11koni cieszyłbym się jakby dał 5, takie same obietnice na temat dolotu robiła amerykańska firma injen chodziło o dedykowany układ dolotowy do e90 też był wykres z hamowni też przyrost rzędu nastu koni i co się okazało ktoś na e90post testował ten wykres i zamiast przyrostu była zwyczajnie strata, dlatego moim zdaniem jak kupowac stożek czy też dedykowany układ, to raczej dla dźwięku nie dla mocy jak coś koni przybędzie to fajnie, ale trzeba się też liczyc, że i strata może byc :wstyd:

Nowe zdjęcia w galerii strona 3 viewtopic.php?f=6&t=95828&p=1133382#p1133382

Tytuł: Re: [E46] Stożek KN - caly zestaw --czy warto ?
PostNapisane: 28 kwietnia 2011, 08:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
-grzechu- napisał(a):
dlatego moim zdaniem jak kupowac stożek czy też dedykowany układ, to raczej dla dźwięku nie dla mocy jak coś koni przybędzie to fajnie, ale trzeba się też liczyc, że i strata może byc

modyfikacjie dolotu daja najwieksze efekty w połaczeniu z modyfikacja wydechu + remap

PostNapisane: 28 kwietnia 2011, 09:33 
Forumowicz

Ale i tak są to moim zdaniem, przyrosty niewspółmierne do ceny, sam przymierzam się teraz do wykonania dolotu dla siebie coś na kształt tego:
http://www.enthusiastauto.com/catalog/p ... ts_id=1706
ale robię to z myślą bardziej o ładnym dźwięku niż o osiągach, w przyszłości mam zamiar zrobic program i może dopiero wtedy ten dolot coś da.

PostNapisane: 28 kwietnia 2011, 20:44 
Częsty bywalec

Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=95071&start=0
Santino napisał(a):
modyfikacjie dolotu dają najwieksze efekty w połaczeniu z modyfikacja wydechu + remap

Popieram.. Na chłopski rozum to jasne że jeżeli jest większy pobór powietrza trzeba zadbać o odpowiednio dobry "wyfuk" też nie za duży...
No i dawka paliwa musi być większa poprzez remap....
Na własne oczy widziałem Jak do Subaru imprezy zamontowali dedykowany wydech i dedykowaną wkładkę filtra K&N i moc spadła poniżej serii o 19 KM,
a po mapowaniu wzrosła ponad serie o ponad 20 Koni....

Ps. Nie wypowiadał bym się na ten temat gdybym sam nie kombinował ze stożkami i w ogóle...Mnóstwo kasy na to wydawałem a ciągle z takim samym, mizernym efektem....

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 12:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 316i
Kod silnika: m54
Testował ktoś filtr gąbkowy ITG w m54b30 ?

Obrazek

Zastanawiam się jaki dolot założyć w e30 z tym silnikiem, org puszka nie wejdzie ta od M3 również, na tą chwilę widzę dwie opcje: BMC CDA i ten gąbkowy.

Cały wydech od b28 bez katów, remap.

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 19:40 
Forumowicz

W m52b28 niewielki przyrost był.

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 20:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 316i
Kod silnika: m54
Najważniejsze aby przebiegi wykresów oraz moc i moment nie były gorsze niż przy oryginalnym dolocie. Bo świadomość że mam 7 koni więcej a pokrzywione wykresy mnie nie zadowala, znam takich co nie patrzą na wykres tylko na ilość koni i nm.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1