BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 04:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46 320d] wzmocnienie układu napędowego? WAŁ.
PostNapisane: 21 listopada 2011, 21:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 320td/ e46 330i
Kod silnika: M47TU / M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 02&start=0
Cześć,
Odkąd pamiętam mam w aucie problemy z przeniesieniem napędu. e46 compact 2002 (150 seryjnie). Teraz nie wiem ile, w każdym razie napewno ponad 400 nm.
W compakcie z 2002 występuje 3 częsciowy wał, jest on przyłączony do 5b skrzyni. Wygląda to tak

Obrazek

Niestety, non stop jest problem z podporami wału, sam wał również 2 razy się ukręcił. Znalazłem info, że w poliftach zaczęły występować wały 2 częsciowe, które lepiej się sprawdzały. Znam mnóstwo ludzi, którzy mają mocne auta z 2 częsciowymi wałami i nie mają tego typu problemów.
Chciałbym raczej uniknąć wymiany całego zestawu skrzynia + wał, na 6 biegową z 2 częsciowym, bo chyba nie do końca o to chodzi.
Z kolei sam wał od 6b skrzyni jest krótszy, więc trzeba by go przedłużać...? Sam nie wiem, co zrobić. Ma ktoś jakiś pomysł, co mogę zrobić, nie wydając na to worka pieniędzy? Wały od 3,0d są podobne konstrukcyjnie do tych od 2,0d po 2003 (6b).
Proszę o pomoc w przestudiowaniu tematu.

ps. Mocowanie do skrzyni też się różni, ale podobno jest to element wymienny, czy to prawda?

Może wystarczy dać jakieś lepsze podpory? Lepsze od ori bmw - bo takie kupuje..
Produkuje to ktoś z poliuretanu?
Nie mam juz pomysłów.

Obrazek

Like it?

Zapraszam! www.facebook.com/Compi.Drifting

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46 320d] wzmocnienie układu napędowego? WAŁ.
PostNapisane: 21 listopada 2011, 22:12 
raadman napisał(a):
Z kolei sam wał od 6b skrzyni jest krótszy, więc trzeba by go przedłużać...?

Nigdy nie spotkalem sie z przedluzaniem walu (moze jest taka mozliwosc), zazwczaj mozna skrocic i robia to chwila moment na miejscu.

Moze da sie zostawic pierwsza czesc waly do pierwszej podpory a pozniej dac jakis dluzysz od innego auta i skrocic na odpowiednia dlugosc, ale nie wiem jak jest z mocowaniem do dyfra czy jest takie samo jak w innych bmw czy kompaktach jest inne. Dac po prostu taka dlugi jednoczesciowy.

Tak sobie tylko gdybam bo nie widzialem no oczy nigdy.

PostNapisane: 22 listopada 2011, 12:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
zamiast zmiany na wał + skrzynia >03.2003 masz jeszcze opcję na zmianę wał + dyfer 09.2002-03.2003

pytanie tylko jak mocny jest ten wał, bo to też jest wał na przegubie homokinetycznym (tylko nie wał trzyczęściowy z dwoma przegubami a wał dwuczęściowy z jednym przegubem)

wg bmwfans.info wał ten jest krótszy o 15mm od twojego obecnego - być może dałoby radę dorobić jakąś flanszę w to miejsce z przejściem z 4 na 6 śrub... nie trzeba by wtedy wymieniać dyfra

PostNapisane: 22 listopada 2011, 13:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 320td/ e46 330i
Kod silnika: M47TU / M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 02&start=0
marcin87k, mówisz o tym roziwiązaniu? http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=26&fg=05

Obrazek - ten ma 1533mm

ten który mam teraz ma L=1548MM
i wygląda tak Obrazek

Czyli by się zgadzało 15mm krótszy. I przy skrzyni będzie miał to samo mocowanie, bo to jest również do 5b dobrze rozumiem?

Mocowanie do dyfra jest inne, ale gdzieś słyszałem, że ta flansza mocująca jest wymienna. Może gdyby wymienić mocowanie i wał, to właśnie te 15mm dochodzi?
Bo według realoem właśnie między 09.2002-03.2003 wał w sedanie i compakcie był dokładnie ten sam. Z obrazka pierwszego w tym poście..

marcin87k napisał(a):
pytanie tylko jak mocny jest ten wał, bo to też jest wał na przegubie homokinetycznym (tylko nie wał trzyczęściowy z dwoma przegubami a wał dwuczęściowy z jednym przegubem)

Największy problem jest jednak z podporami, a problem jest taki, że jak jedna się końcy, to zanim ją zrobie, szlag trafia drugą - tu by chociaż tego problemu nie było...

Obrazek

Like it?

Zapraszam! www.facebook.com/Compi.Drifting

PostNapisane: 22 listopada 2011, 18:28 
15mm to nie duzo, czy ten wielowypust czy jak to tam sie zwie nie ma jakiegos zakresu regulacji, wydaje mi sie ze chyba nawet wiecej niz 70mm wiec jak 15mm by sie go wysunelo to chyba nic by sie nie stalo, dalej 55mm zostalo by w srodku na laczeniu obu czesci walu tam na wysokosci podpory?

PostNapisane: 23 listopada 2011, 08:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
raadman, tak ,pisałem właśnie o tym wale

raadman napisał(a):
Mocowanie do dyfra jest inne, ale gdzieś słyszałem, że ta flansza mocująca jest wymienna. Może gdyby wymienić mocowanie i wał, to właśnie te 15mm dochodzi?

myślę że właśnie tak może być, ale niestety nie występuje na realoem jako oddzielny element

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1