BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] wysokosc auta po wymianie amortyzatorow-przod
PostNapisane: 16 listopada 2012, 22:21 
Pierwsze kroki

Witam, zacznę od małego wstępu... Kiedy kopiłem moje e39 ładnie siedziała z przodu, wiedziałem tylko ze miała zmienione sprężyny na eibachy, amorki chyba były oryginalne jeszcze Bilsteiny albo sachsy. Niestety jeden z nich zaczął lać no i musiałem je wymienić. Pomyślałem ze nie ma co przepłacać i kupiłem tanie krafty, przełożyłem sprężyny wsadziłem amorki i auto stało podobnie nisko jak na starych lecz niestety nie jeździło się na nich za dobrze. dodam ze krafty nie były kupowane jako jakieś amorki sportowe, M3 itd wiec raczej nie były jakieś krótsze czy coś. Po pol roku zdecydowałem się na wymianę na sachsy no i niestety :( po założeniu auto stoi jakoś paskudnie wysoko, przed wymiana kraftow na sachsy zmierzyłem sobie długość tłoczyska i była taka sama praktycznie wiec bylem przekonany ze auto siadzie tak samo a tu dupa zbita !!! Strasznie wkurzony jestem. Sprężyny jakie były wsadzone to Eibach -30, nie wiem co mam zrobić od opony do rantu nadkola mam mniej więcej 5 cm wchodzą 3 palce co mogę zrobić ? i od czego to zależy ?? myślałem nawet nad jamexami -55.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] wysokosc auta po wymianie amortyzatorow-przod
PostNapisane: 17 listopada 2012, 02:02 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Pojeździj trochę i wszystko się ułoży. Miałem to samo a po tygodniu wszystko wróciło do normy.

PostNapisane: 17 listopada 2012, 10:03 
Pierwsze kroki

hmm, nie wiem wiem czy az tyle zejdzie, ile u ciebie zeszło ??? jak by tak z tych 5cm zeszło ze 2 to może by było jeszcze ok, chociaż najlepiej 2,5 ale wątpię... przyszło mi jeszcze na myśl żeby zobaczyć czy amorek wszedł do końca w zwrotnice

PostNapisane: 18 listopada 2012, 15:14 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Nie wiem jak jest w E39 ale podejrzewam że tak jak w E46, czyli na zwrotnicy masz ok 1cm regulacji osadzenia amortyzatora.

Mi amortyzatory siadły ok 2-3 cm , nie mierzyłem tego dokładnie ale na początku miałem szczelinę między nadkolem a teraz już nie. :)

PostNapisane: 20 listopada 2012, 18:03 
Pierwsze kroki

no to fajnie jesli jeszcze zejda troszke, bo okazalo sie że tak jak przypuszczalem, mechanik nie wsadzil ich do konca !! brakowalo dobrych 1,5 cm albo lepiej z obu stron. Teraz juz to wyglada o wiele lepiej ale jeszcze nie tak jak bym chcial wiece mam nadzieje ze amorki zejda jeszcze bo puki co nie zrobilem na nich nawet 50 km od soboty jak je wymienilem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1