BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 01:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Cabrio zawias - przód M tech + tył seria
PostNapisane: 24 listopada 2014, 23:27 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M54B25
Czołgiem załoga

Muszę wymienić amory z przodu (zwykły zawias), więc przy okazji można coś pomodzić.

Zastanawiam się nad porządnym gwintem, używką z regulacją twardości i caberami lub pakietem m pasztetowym zawiasem.

I tutaj moje pytanie

1. Gwint można ustawić na prawie seryjną twardość, ale nie wiem czy chce to auto obniżać jakoś mocno - szczególnie, że sztywność nadwozia pozostawia wiele do życzenia (nie jest to auto do zapierdzielania)

2. M pakiet - tutaj kolejne pytanie. Moim zdaniem tył stoi idealnie (2cm między światłem rantu a oponą) a przód sterczy i ma 4 cm. Pakując m paszteta z przodu auto opada o 2 cm, robi się delikatny klin i równe szpary w nadkolach - ale teraz pytanie jak to się będzie miało do prowadzenia. Przód m a tył seryjny. Niby różnica niewielka, auto nie służy do szybkiego jeżdżenia.

Poniżej zdjęcia stanu obecnego.

Amen

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Cabrio zawias - przód M tech + tył seria
PostNapisane: 26 listopada 2014, 23:04 
Częsty bywalec

Moje BMW: przeróżnie
Nie jeździałem jeszcze autem na gwincie (nawet KW var. 3) które było tak komfortowe jak seryjne... ale co gwint to gwint.
Jeśli chodzi o M to różnica w twardości i pracy amortyzatora jest zbliżona do standardowej, do tego amortyzator jest przystosowany do niższej sprężyny więc prowadzenie nie powinno się zmienić jakoś diametralnie, może być delikatnie bardziej nadsterowne. Mam nadzieje, że zdajesz sobie sprawę, że prześwit reguluje się w głównej mierze sprężynami? Może warto kupic komplet M na przód i tył?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1