No witam! jestem tutaj nowy i niechcę się narazić ale muszę troszkę obronić calibrę.
Mianowicie miałem dwie
1. to była najsłabsza 115KM jednostka 2.0 8v
2. to była 2.5V6 170KM
porównanie będę wykonywał w oparciu o moją obecnie posiadaną Bete
Obecnie mam E36 1.8i rok 1996, tak się składa że pierwszą calibrę sprzedałem kuzynowi który do dzisiaj nią jeździ, latem robiliśmy sprinta i dostałem baty aż miło, zresztą spodziewałem się tego ponieważ czułem iż pod względem dynamiki zwłaszcza w górnej partii prędkości tak od 120km/h BMW nie ma szans, nie ten cx BMW ma 0,5 a calibra 0,23 to jest naprawdę piękny wynik, Vmax mojej byłej calibry to 225km/h dodam iż miałem skrzynię F18 która miała krótkie pierwsze biegi i długą 4 i 5, a przy tych wersjach silnikowych cali miała skrzynię również F16 i F21 które miały wszystkie biegi krótkie i w ich oparciu podawane są prędkości w katalogach czyli Vmax 205km/h, przyspieszenie jest to samo bo 1,2,3,4-bieg przełożenia ma we wszystkich skrzyniach takie samo. Calibra jest cięższa od BMW o jakieś 45kg, ale zato moment obrotowy BMW ma 161Nm przy 4250 a Calibra 169Nm przy 2600obr - WIDAĆ RÓŻNICĘ dzięki temu Cali ma przyspieszenie do 100 lepsze od BMW 0,5sekundy czyli różnica w dystansie ok 13m
Co do 320d mogę powiedzieć że z pewnością będą szły łeb w łeb przynajmniej do prędkości 160km/h potem Beta ponownie dostanie baty gdyż ta kat ma Vmax 208km/h i przyspieszenie gorsze od calibry do 100 o 0,4s.
ALE dane katalogowe są danymy średnimi, można natrafić na egzemplarz lepszy i gorszy więc w życiu różnie to bywa, no i oczywiście kierowca może być lepszy i gorszy.
Dane calibry 2.0 8v
dane E36 1.8i
Dane 320d
Jeśli chodzi o mój sprint z kuzynem byl najbardziej wiarygodny ponieważ moja BMW miała przebieg 152tyś a calibra 147tyś, oby dwa silniki znam lepiej niz zaartość portfela więc mogę z duszą na ramieniuu powiedzieć iż są w pełni sił i kondycji.
a tutaj możecie obejrzeć filmik jak śmigałem calibrą po niemieckiej autostradzie za AUDI A4 AVANT 1.8Turbo 150KM, ścigaliśmy się na maksa, kierowcą w AUDI był mój brat, wiadomo że z takim autem mogłem mieć problemy ale jak widać na filmie nie miał szans mnie zostawić.
Calibra vs AUDI
No druga calibra to była 2.5 V6 - ten dzwięk będę jeszcze długo pamiętał
1 bieg do docięcia 70km/h
2 bieg do odcięcia 125km/h
3 bieg do odcięcia 189km/h
4 bieg do odcięca 237km/h
5 bieg Vmax 249km/h i zapas 300obr ale brak powera
setka w 6.4 pomiar na G-techu
No cóż rozstałem się z tą marką bo brakowało mi jednego elementu - tylnego napędu, owszem szukałem calibry turbo z napędem na 4 koła i mocy 204KM bardzo dobrze poddająca się jednostka podkręcaniu, max co da się z silnika wycisnąć przy spadku żywotności o jakieś 40% bez konieczności ingerencji w silnik to 320KM. Ale znaleść taką w miarę dobrą to jest wyczyn, zresztą zawsze marzyłem o M3, ale postanowiłem zacząć od wolniejszej żeby po 6 latach jazdy przednim napędem choć lekko oswoić się z tyłem.
Pozdrawiam