BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 13:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] bmw e46 320d 136km vs calibra 2,0 115km ??
PostNapisane: 3 listopada 2007, 16:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30-CABRIO
ktory samochod jest lepszy w przyspieszeniu do 150km/h ??

Ostatnio edytowano 24 marca 2009, 12:22 przez dymian1, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 18:11 
do 100 320d (136PS) o 0,1s szybsza... a do 150 pewnie ta przewaga większa będzie, bo moment...... w każdym razie porównywalne samochody :) podane przyspieszenia to tylko katalogi, a prawda może się okazać zupełnie inna...

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 18:23 
Forumowicz

Moje BMW: seat
calibra przegra na 100% nie ma innej opcji :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 18:47 
ja swoim 1.8 115KM wyprzedzam ale nieznacznie kalibrę.. więc sądze że e46 320d nie będzie miało żadnego problemu.

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2007, 18:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57d30
hehe niedawno zakladalem podobny temat tyle ze chodzilo o astre gsi 150KM, wiem ze astra wciagnie taka beemke, co do calibry majacej silnik 115KM czyli osmiozaworowa jednostke to powiem ze calibra nie ma szans....

Wiem bo jezdizlem astra GSI, Calibra z takim silnikiem i wiem jaka to jest roznica....

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2007, 12:09 
Forumowicz

Moje BMW: e46Ci
Kod silnika: M52b28
Nie był bym tego taki pewny silniki opla 2.0 8v są jednymi z lepszych i wiele potrafią jesli są zadbane więc ja bym uważał. Dla przykladu audi b4 2,6=vectra 2.0 8v, przekonałem się o tym na własnej skórze, max predkości 220 km/h

Tytuł:
PostNapisane: 11 listopada 2007, 12:21 
Panowie masa się liczy. Miałem kiedyś Kadetta GSi 2.0 8v 115KM i na g-techu kręcił 7,5-8,1 do 96km/h Dla przykładu powiem,że obecne 325i wykręciło min. 6,82 a powtarzalne w okolicy 7,2 więc różnica wcale nie wielka. Kadett ważył 950kg i to jego zaleta.

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2007, 18:25 
Pierwsze kroki

Nie róbmy sobie jaj!! calibra to mozna sie scigac ale z baczkami!! wtedy kozactwo mórowane!! ostatnio koles snanoł zemna lancią jakas tam z turbo!! Zjadłem go jak malutka kanapeczke na kacu :) ale duzo zalezy takze od kierowcy!! Pozdo i zjedz ta kalibre ale oczywiscie nie na zwykłej drodze bo to nie jest normalne!! dzieci tak czesto wybiegaja na ulice ze mozesz narobic sobie kłopotów!! Pozdrawiam
:hurra:

Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2007, 14:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 123d 850 F10
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98534&start=0
ja mialem taki sparrig na zywo, no i moja 320d po malym wirusku zostawila calibre mimo ze startowalem zza niej no i kill prawym pasem....:p

Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2007, 20:55 
Forumowy terrorysta

--==maly==-- napisał(a):
Panowie masa się liczy. Miałem kiedyś Kadetta GSi 2.0 8v 115KM i na g-techu kręcił 7,5-8,1 do 96km/h Dla przykładu powiem,że obecne 325i wykręciło min. 6,82 a powtarzalne w okolicy 7,2 więc różnica wcale nie wielka. Kadett ważył 950kg i to jego zaleta.

stara gwardia kadet gsi, ibiza gti tez 2.0 8v 115 km :super:

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, 20:49 
Poszukaj zanim zapytasz

No witam! jestem tutaj nowy i niechcę się narazić ale muszę troszkę obronić calibrę.
Mianowicie miałem dwie
1. to była najsłabsza 115KM jednostka 2.0 8v
2. to była 2.5V6 170KM

porównanie będę wykonywał w oparciu o moją obecnie posiadaną Bete
Obecnie mam E36 1.8i rok 1996, tak się składa że pierwszą calibrę sprzedałem kuzynowi który do dzisiaj nią jeździ, latem robiliśmy sprinta i dostałem baty aż miło, zresztą spodziewałem się tego ponieważ czułem iż pod względem dynamiki zwłaszcza w górnej partii prędkości tak od 120km/h BMW nie ma szans, nie ten cx BMW ma 0,5 a calibra 0,23 to jest naprawdę piękny wynik, Vmax mojej byłej calibry to 225km/h dodam iż miałem skrzynię F18 która miała krótkie pierwsze biegi i długą 4 i 5, a przy tych wersjach silnikowych cali miała skrzynię również F16 i F21 które miały wszystkie biegi krótkie i w ich oparciu podawane są prędkości w katalogach czyli Vmax 205km/h, przyspieszenie jest to samo bo 1,2,3,4-bieg przełożenia ma we wszystkich skrzyniach takie samo. Calibra jest cięższa od BMW o jakieś 45kg, ale zato moment obrotowy BMW ma 161Nm przy 4250 a Calibra 169Nm przy 2600obr - WIDAĆ RÓŻNICĘ dzięki temu Cali ma przyspieszenie do 100 lepsze od BMW 0,5sekundy czyli różnica w dystansie ok 13m

Co do 320d mogę powiedzieć że z pewnością będą szły łeb w łeb przynajmniej do prędkości 160km/h potem Beta ponownie dostanie baty gdyż ta kat ma Vmax 208km/h i przyspieszenie gorsze od calibry do 100 o 0,4s.

ALE dane katalogowe są danymy średnimi, można natrafić na egzemplarz lepszy i gorszy więc w życiu różnie to bywa, no i oczywiście kierowca może być lepszy i gorszy.

Dane calibry 2.0 8v
dane E36 1.8i
Dane 320d

Jeśli chodzi o mój sprint z kuzynem byl najbardziej wiarygodny ponieważ moja BMW miała przebieg 152tyś a calibra 147tyś, oby dwa silniki znam lepiej niz zaartość portfela więc mogę z duszą na ramieniuu powiedzieć iż są w pełni sił i kondycji.

a tutaj możecie obejrzeć filmik jak śmigałem calibrą po niemieckiej autostradzie za AUDI A4 AVANT 1.8Turbo 150KM, ścigaliśmy się na maksa, kierowcą w AUDI był mój brat, wiadomo że z takim autem mogłem mieć problemy ale jak widać na filmie nie miał szans mnie zostawić.

Calibra vs AUDI

No druga calibra to była 2.5 V6 - ten dzwięk będę jeszcze długo pamiętał
1 bieg do docięcia 70km/h
2 bieg do odcięcia 125km/h
3 bieg do odcięcia 189km/h
4 bieg do odcięca 237km/h
5 bieg Vmax 249km/h i zapas 300obr ale brak powera
setka w 6.4 pomiar na G-techu

No cóż rozstałem się z tą marką bo brakowało mi jednego elementu - tylnego napędu, owszem szukałem calibry turbo z napędem na 4 koła i mocy 204KM bardzo dobrze poddająca się jednostka podkręcaniu, max co da się z silnika wycisnąć przy spadku żywotności o jakieś 40% bez konieczności ingerencji w silnik to 320KM. Ale znaleść taką w miarę dobrą to jest wyczyn, zresztą zawsze marzyłem o M3, ale postanowiłem zacząć od wolniejszej żeby po 6 latach jazdy przednim napędem choć lekko oswoić się z tyłem.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, 21:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
Raazor,

po pierwsze, witamy na forum (widzę, że to pierwszy post)

po drugie - szacun za rzeczowe podejście do tematu i fachowy komentarz.

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, 22:41 
Pierwsze kroki

Raazor naprawdę konkretny post, tylko współczynnik cx w BMW trochę zawyżyłeś w e36 występuje 0.34 max.
A konkretnie w modelu o którym piszesz 0.30.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, 23:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
dyzma napisał(a):
Raazor naprawdę konkretny post, tylko współczynnik cx w BMW trochę zawyżyłeś w e36 występuje 0.34 max.
A konkretnie w modelu o którym piszesz 0.30.
pozdrawiam

fakt :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 grudnia 2007, 23:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Mały Baron napisał(a):
Nie był bym tego taki pewny silniki opla 2.0 8v są jednymi z lepszych i wiele potrafią jesli są zadbane więc ja bym uważał. Dla przykladu audi b4 2,6=vectra 2.0 8v, przekonałem się o tym na własnej skórze, max predkości 220 km/h

W prędkość max to jeszcze może bym uwierzył, ale nie mów, iż V6 przegra z 2.0 8-zaworówką. Ten V6 musiał być albo lekko zjechany już, albo kierowca źle zmieniał biegi. Vectra to przecież nie jest mały samochód. Może na starcie wystawić nos, ale V6 ma swoją moc i co ważniejsze swój moment...

Tytuł:
PostNapisane: 8 grudnia 2007, 10:56 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzięki za informację na temat cx. nie wszystkie dane w katalogach są poprawne.

I tak z życia wzięte.
można startować z kimś z przed świateł i wydaje się nam iż mamy sprinta, ale kierowca obok zbliżając się do swojej ulubionej prędkości zaczyna zwalniać i wtedy słabszą furką wygrywamy.

Dołączając się do kolegi odnośnie Audi v6. Nigdy nie miałem przyjemności nim jeździć więc trudno mi powiedzieć.
Dodam tylko na podstawie porównania calibry 2.0 8v i 2.5 V6 24V którymi jeździłem.
Jadąc 70km/h na 5 biegu oby dwiema nagle wciskając do deski V6 przegrywała do ok 110km/h dlatego iż ma wyżej dostępny moment 225Nm dopiero od 3500 obrotów, porównałem wykresy momentu i mocy i faktycznie doznałem zdziwienia v6 miała tyle samo mocy i momentu w zakresie od 2,5 do 3,2 obr co zwykła 2.0 dopiero od 3200 doznawała nagłego strzału
ale v6 waży 1350kg zwykła 1195 a wiadomo np każdemu iż każde dodatkowe 100kg daje o 1s gorszy wynik czyli jeśli w tym samym zakresie obrotów mamy podony przebieg mocy i momentu dwuch aut masa zdecydowała że v6 w pierwszych kilometrach prędkości przegrywała o dobrą długośc auta. Ale potem v6 wystrzeliła jak z katapulty. Każdy kierowca który miał przyjemność bryknąć się moją v6 miał to samo subiektywne odczucie do 3200 muł potem pocisk a to wszystko poto by wydusić to Vmax.

przepraszam wiem iż jest to forum BMW ale o oplach wiem bardzo dużo.
No cóż czas pozać markę BMW!!!

[ Dodano: 8 Grudzień 2007, 11:15 ]
zapomniałem o najważniejszym
calibra v6 ma skrzynię F25
w calibrach wszystkie skrzynie maję takie samo przełożenie na 5 biegu, tylko skrzynia F28 z wersji turbo ma dodatkowo 6 bieg
tak dla ciekawostki

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2008, 11:17 
Forumowicz

Panie Razor cos pan tu chyba popir$%#$
Raazor napisał(a):
Calibra jest cięższa od BMW o jakieś 45kg

Mam Calibre 16v 136KM i ma moment 188 Nm przy 3200
to chyba z tym silnikiem z porshe bede sie mógł brac według twoich porównań 8v do innych silnikow :wstyd: :wstyd: .
Boże 0.5 cx w BMW no fajnie :hyhy: :hyhy: :hyhy: chyba z 1970 rocznika
Mam też 320d z 150KM i calibra nie ma szans a mam mocniejszy silnik niż twoje 8v i w naprawde dobrym stanie.
Nie ma szans w całym zakresie predkości aż do max.

8v to silnik starej generacji i napewno nie wysoko obrotowy ma dory dół a góry wogóle nie ma .( jak to w 8 zaworówach)
Calibra 16v ecotec jest porównywalna z najmniejsza 6 w serii 3 w modelu e36 bo już z 2.2 to szans najmniejszych nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2008, 17:25 
Poszukaj zanim zapytasz

No widzę że tematy wracają jak bumerang, udało mi się odszukać filmik z moją ex calibrą gdzie ścigaliśmy się z bratem w niemczech, jego auto to AUDI AVANT 1.8i 150KM, filmik mówi sam za siebie! więcej już nie odpowiadam

http://video.google.pl/videosearch?q=ca ... itesearch=

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2008, 21:46 
Forumowicz

powie tak, posiadalem Calibre 2.0 8V, e36 sedan 1.8 M40 i obecnie e36 coupe 1.8IS M42....,
Calibra do czasu zmiany walka na walek od 1.8E, wyżucenia odcinki, zwiekszenia dawki paliwa, zamontowania tloków i wtrysków od 2.0 16V 150KM dostawal lomot od bmw 1.8I ale po tych wszystkich zmianach e36 1.8I moglo tylko przeczytac moja podkladke pod tablica i to nie zadlugo :P a zdazalo sie tez ze calibra 16V 150KM dostawala jak sie trafila jakas juz podumarla, bo nawet żeśka 16V ECO 136KM nie dawa rady, jej predkość maxymalna jak na 8V to byla oszalamiajaca 242KM/h (licznik przekroczony...wynik z NAVI)
...co do 1.8IS to nie wiem jak to wygladaloby bo nie mialem okazji sie scignac a teraz juz jest za poźno bo koleszka zakatowal silnik jak kupil ode mnie Calibre...
ale seryjne 8V juz zostalo kilka wciagniętych na 3 zlotach.
A sprawdzajac 150Konnego diesla z calibra 8V to raczej wydaje mi sie ze e46 coupe 2.0D spokojnie zrobi Calibre na ćwiare a w trasie to juz nie ma co mowic.

Tytuł: bmw vs calibra
PostNapisane: 23 marca 2009, 10:59 
Poszukaj zanim zapytasz

calibra 2.0 115km przegra z betą 32.0d.z wieloma calibrami się scigałem na cwierc mili i dawałem rade bez problemu ale własnie z taką bmka przegrałem..fakt że już od 70km/h nic mi nie odjeżdżała ale i ja sie nie przyblizałem.już ciekawszy wyscig mysle że byłby między 318is a własnie e46 320d 136ps..,teraz diesle smigają,np 330d podobno daje rade sobie z e36 2.5 192kM,a przecież e 46 chyba jest cięższa i ma mniej kucy.pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1