mile_end napisał(a):
nie wiem jaki widzicie problem z z toczeniem ET felgi jeśli jest taka możliwość co można powiedzieć po budowie felgi to teoretycznie można to zrobić tak że będzie wyważona i w pełni sprawna
jeśli się mylę to bardzo prosił bym o wyjaśnienie mi w czym jest problem, bo w uprawnieniach mam maszyny CNC i przypał gadać głupoty

Felgi mozesz toczyc tak aby zwiekszyc ET, ale jakies 5mm (nie znajac budowy, materialu, z ktorego sa wykonane), pamietaj, ze dzis felgi sa bardzo zylowane jezeli chodzi o grubosci poszczegolnych elementow, tak aby oszczedzic wage. Czasami stoczenie 10mm spowoduje, ze bardzo zmniejszysz jej wytrzymalosc.
mile_end napisał(a):
jestem ciekawy czy w fabryce mają do każdego et felgi osobną linię produkcji czy tłuką jedna i tą sama a na końcu dorabiają różne ET
To zalezy od producenta, wieksi producenci maja rozne formy (chodzi o felgi odlewane) do wiekszosci produkowanych ET (w niektorych przypadkach dopuszczalne jest zwiekszanie o wlasnie jakies 5mm), wtedy felgi z roznym ET potrafia sie roznic wygladem (np. ramiona sa inaczej wyprofilowane, felgi z niszym ET potrafia miec wieksza wkleslosc czy glebszy rant). Skolei inni producenci projektuja felgi z takim zapasem, ze rzeczywiscie mozna je toczyc, wada tych felg jest ich spora masa. Jeszcze inni, jak np. ATS produkuja felgi z bardzo wysokim ET i dodaja fabrycznie dystanse

Prawde mowiac ciezko okiem laika stwierdzic czy dana felge mozna stoczyc czy niepowinno sie tego robic, dlatego osobiscie to odradzam.