Moim zdaniem jeśli stać Ciebie na założenie instalacji gazowej z najwyższej czy też wysokiej półki przy małej ilości pokonywanych km to zrób to, chociaż głównym celem założenia instalacji gazowej jest minimalizowanie kosztów paliwa przy minimalizacji negatywnych skutków użytkowania LPG. Operacja typu droga instalacja - mało km pokonywanych mija się z celem.
Jeśli chodzi o wady:
- dla mnie spadek mocy minimalny na klimatyzacji włączonej.
- przy niedgorzanym silniku minimalnie obroty nie są idealne - trzeba co jakiś czas wyregulować instalację - może w wyższej półki instalacja tego by nie miała.
Jesli chodzi o jakieś takie objawy typu szarpanie, gasnięcie nic takiego nie występuje - możesz być pewien że jeśli założysz instalację gazową dobrej jakości i wybierzesz odpowiedniego mechanika - będziesz zadowolony z tańszej jazdy - tylko jeszcze raz zaznaczam czy to odczujesz w swoim budżecie wystarczająco szybko
Zalety:
- przede wszystkim redukcja kosztów - miesięcznie potrafie zredukować koszty o ok. 50% na paliwie - koszty eksploatacji - szybsza wymiana oleju w silniku - wymiana filtru gazu co 10 tys. km.
Zaznaczam jeśli stać Ciebie założyć taką instalację to zakładaj
Najpierw proszę zrób sobie surową kalkulację, jesli chcesz zrobiłem sobie taką kalkulację w excelu, chetnie pomogę...
Napisz mi jaką przyjąć cenę benzyny i LPG, jakie spalania, cena instalacji gazowej, stan licznika a ja Ci odpisze po ilu km będziesz miał spłaconą instalację - ile jeszcze musisz km zrobić aby instalacja sie spłaciła, ile będziesz miał km po tym jak wyjdziesz na 0
Pozdrawiam serdecznie