BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 316i 1.9 105KM szukam osoby, która jeździ takim na gaz
PostNapisane: 1 sierpnia 2009, 13:15 
Witam

Szukam osoby, która jeździ na sekwencji gazu z silnikiem w E46 1.9 105KM. Chodzi mi o to czy warto "paprać" silnik dość słaby w instalacje gazu. Warto napewno z uwagi na koszty, ale nie o koszty mi głównie chodzi, jeżeli jest jakikolwiek spadek mocy to wole jeździć na Pb. Spadek mocy lekko czuć przy włączonej kilmatyzacji a jak jeszcze dobije ją gazem to w ogóle katastrofa. Odjeżdżający matiz spod świateł hehe tego nie zniose tylko dla tego żeby wlewać za 1,8zł za litr ;))) proszę o kontakt kogoś kto ma doświadczenie z tym silnikiem na gazie i jest szczery... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2009, 10:52 
Pierwsze kroki

Witam,

Praktycznie odpowiedziałeś na swoje pytanie w poście.
To jest prawda że latem wraz z klimatyzacją włączoną jest odczuwalny spadek mocy silnika, natomiast bez klimatyzacji włączonej spadek mocy praktycznie nie jest zauważalny.

Instalacje gazową zakłada sie głównie tylko wtedy kiedy taniej chce się jeździć robiąc przynajmniej 25 tys km rocznie a jak napisałeś wcześniej nie chodzi Ci o cięcie kosztów - więc reausumując moim zdaniem nie zakładaj LPG - nie będziesz zadowolony ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 12:22 
Jeżeli chodzi o włączoną klime, to faktycznie odczuwa się spadek mocy.

Jednak nie chodziło mi o to żeby ktoś przypominal mi poprzednie posty i robił wcinki.
Ja akurat nie jestem zwolennikiem zakładania instalacji gazu tylko dla ceny.
Nie założę najtańszej instalacji gazowej i nie będę jeździł na najtańszym gazie w okolicy, bo ta taniość się szybko zakończy.

Żeby jeździć tanio, bez spadku mocy, bez awarii i serwisowania instalacji kilkanaście razy w roku trzeba wg mnie podejść do sprawy bardziej profesjonalnie. Przydała by się instalacja z wyższej półki i zakład, który zrobi to fachowo i odpowiedzialnie.

Jak czytam że samochód z sekwencyjną instalacją gazową gaśnie, szarpie, dużo pali i ciągle jakieś problemy to średnio wierze w tanią eksploatacje gazu, chyba tylko żeby się pochwalić przed innymi czego nie rozumiem.

Jeżeli zdecyduje się na założenie instalacji gazu to tylko z wysokiej półki. :rotfl:

Dlatego chodzi mi o obiektywne odczucia kogoś kto jeździ takim bmw jak w temacie...

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 14:21 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
kratek2009, zajmuje się instalacjami gazowymi od 9 lat i takich ludzi wąchających się gazować czy nie, spotykam na co dzień.
Gwarantuje Ci że prawidłowo dobrane elementy instalacji, odpowiedni montaż i regulacja spowodują że zredukujesz koszty jazdy, niepogarszając przy tym komfortu.
Niedawno gazowałem podobne E46 kolegi Qboss, z forum.
Też zadawał sobie takie pytania, teraz chłopak jest mile zaskoczony, a koszt jazdy spadł prawie o 50% ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 09:58 
Pierwsze kroki

Moim zdaniem jeśli stać Ciebie na założenie instalacji gazowej z najwyższej czy też wysokiej półki przy małej ilości pokonywanych km to zrób to, chociaż głównym celem założenia instalacji gazowej jest minimalizowanie kosztów paliwa przy minimalizacji negatywnych skutków użytkowania LPG. Operacja typu droga instalacja - mało km pokonywanych mija się z celem.

Jeśli chodzi o wady:
- dla mnie spadek mocy minimalny na klimatyzacji włączonej.
- przy niedgorzanym silniku minimalnie obroty nie są idealne - trzeba co jakiś czas wyregulować instalację - może w wyższej półki instalacja tego by nie miała.

Jesli chodzi o jakieś takie objawy typu szarpanie, gasnięcie nic takiego nie występuje - możesz być pewien że jeśli założysz instalację gazową dobrej jakości i wybierzesz odpowiedniego mechanika - będziesz zadowolony z tańszej jazdy - tylko jeszcze raz zaznaczam czy to odczujesz w swoim budżecie wystarczająco szybko :niepewny:

Zalety:
- przede wszystkim redukcja kosztów - miesięcznie potrafie zredukować koszty o ok. 50% na paliwie - koszty eksploatacji - szybsza wymiana oleju w silniku - wymiana filtru gazu co 10 tys. km.

Zaznaczam jeśli stać Ciebie założyć taką instalację to zakładaj ;)
Najpierw proszę zrób sobie surową kalkulację, jesli chcesz zrobiłem sobie taką kalkulację w excelu, chetnie pomogę... ;)

Napisz mi jaką przyjąć cenę benzyny i LPG, jakie spalania, cena instalacji gazowej, stan licznika a ja Ci odpisze po ilu km będziesz miał spłaconą instalację - ile jeszcze musisz km zrobić aby instalacja sie spłaciła, ile będziesz miał km po tym jak wyjdziesz na 0 :ok:

Pozdrawiam serdecznie

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2009, 19:27 
No proszę jak miło poczytać mądrego forumowicza i o to mi chodziło ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 12:37 
Pierwsze kroki

Napisz jaka jest Twoja decyzja :ok: Kratek2009 ;)

Galeria ---> cosmosschwarz metallic

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 13:26 
Zostaje na Pb, przynajmniej na razie. ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1