Przede wszystkim dziękuję za te jakże cenne rady i uwagi.
CiOoS napisał(a):
-brudne filtry lotny i ciekły
Można je czyścić czy lepiej wymienić na nowe? Pewnie nie są drogie tak jak napisałeś, więc raczej je wymienię ale tak z ciekawości pytam.
CiOoS napisał(a):
Ewentualnie warto zrobić czyszczenie wtrysków po większych przebiegach - mowa o wtryskach LPG.
Myślisz, że czyszczenie? Ja po poczytaniu kilku for o tematyce lpg pomyślałem, że warto by wymienić te wtryski na matrixy hd344, albo na magicjety bo podobno Valteki się szybko rozkalibrowują i wogóle że nie są najwyższych lotów. Co o tym sądzisz? W tej konfiguracji, którą mam będą dobrze działały matrixy albo magicjety? Czy przy tej elektronice Vectora będzie coś nie tak. Pytam bo jeśli byłaby konkretna poprawa przy wymianie elektroniki (Stag4) to też rozważam taką możliwość.
CiOoS napisał(a):
Ad.2
Problem przełączania się auta samoczynnie z gazu na PB, poza oczywiście brakiem paliwa

, może być związany albo z samą instalacją i wyjdzie to przeglądzie opisanym powyżej, albo może się okazać prozaiczny.... Żeby cała ta maszyneria działała parownik musi być rozgrzany a rozgrzewany jest płynem chłodniczym.Wobec czego niski stan płynu w zbiorniku wyrównawczym może powodować opisane przez Ciebie objawy czyli niedogrzanie parownika. Sprawdź ile masz płynu chłodzącego, ewentualnie uzupełnij braki i być może problem minie jeśli taka będzie przyczyna.
No to by się zgadzało, bo u mnie z tym płynem właśnie cieniutko, ale dzisiaj będzie wymiana więc zobaczymy jaka będzie różnica. Swoją drogą nie pomyślałem że może to mieć znaczenie dla instalacji gazowej. Parownik to inaczej reduktor?
CiOoS napisał(a):
Na spokojnie podejdź do sprawy i daj Panom gazownikom podać sobie przyczynę awariI a nie wyrywaj się że jesteś laikiem bo równie dobrze możesz wymienić na raz wszystkie elementy instalacji.
Tak też zrobię. Zobaczymy ajpierw co mają do powiedzenia. Dzięki za odpowiedź
upbeat napisał(a):
jimmy86 napisał(a):
a przed wizyta u gazownika chciałbym być trochę mądrzejszy.
od gazownika?
Oczywiście że nie od gazownika, ale od samego siebie z wiedzą sprzed ok 10 dni kiedy to nie wiedziałem prawie nic
upbeat napisał(a):
ile jest kilometrów przejechane na tej instalacji? Ile na filtrach? Ile od ostatniego przeglądu? Jeśli Valteki juz nie cykają a stukają to znaczy że prawdopodobnie mówią papa i trzeba je zregenerować.
na instalacji jest przejechane ok 38 tys km. Na filtrach nie mam pojęcia. Być może tyle samo

bo za bardzo nie wiem na czym polegała eksploatacja przez poprzedniego właściciela. Czy coś się wogóle dotykał do tego. I tak samo nie wiem kiedy były robione przeglądy. A Valteki albo bardzo głośno cykają, albo stukają. Nie wiem które określenie lepsze ale napewno pracują według mnie zdecydowanie za głośno i stąd moje zamiary wymiany listwy z wtryskami.
upbeat napisał(a):
czujnik to czujnik... ze zdjęć Ci nie powiemy czy jest sprawny.
Ok. Narazie go nie ruszam.
Dzisiaj czeka mnie wymiana płynu chłodniczego więc oczekuję jakiejs poprawy. A po wizycie u gazownika dużej poprawy. Obym się nie przeliczył. Pozdro