BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Po wymianie zawieszenia przestały grać tylne głośniki
PostNapisane: 8 września 2013, 23:48 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523i
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=137004
Jak w temacie, zakładałem z kolegami dziś gwint i po złożeniu kanapy tylne głośniki praktycznie nie grają ,prawy tylny bardzo cicho a lewy głośniej,lecz po podgłośnieniu bardzo trzeszczy , czy to możliwe że padły od razu 2 ?

Wymontowaliśmy kanapę 2 raz ale wszsytko jest ok, kable nie uszkodzone, dobrze wszystko podpięte, jakieś pomysły ?

Co najdziwniejsze, po zmontowaniu wszystkiego nie grały WCALE, rozmontowaliśmy kanapę, szukaliśmy przyczyny i nagle zaczęły grać ale tak jak opisałem wyżej hmmm

Gdy grają oba cicho tak aby nic nie trzeszczało,i jak dotknę membranę tylnego prawego głośnika chociaż delikatnie to od razu trzeszczy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Po wymianie zawieszenia przestały grać tylne głośniki
PostNapisane: 9 września 2013, 09:52 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Spotkałem się już z uszkodzoną końcówką mocy w radiu.
Problem dotyczy przede wszystkich radii firmy Becker nowszego typu. Tych z nową kostką(płaskie a nie okrągłe piny);

Na początek poszukałbym czy nie przygnietliście gdzieś przewodu lub coś nie zwiera ze sobą

PostNapisane: 9 września 2013, 10:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Zrób podmiankę radia i zobacz czy na innym śmiga jak trzeba.

Pewny jesteś że nigdzie nie przetarły wam się kable ?

PostNapisane: 9 września 2013, 10:13 
Forumowicz

cursor napisał(a):
Problem dotyczy przede wszystkich radii firmy Becker nowszego typu. Tych z nową kostką(płaskie a nie okrągłe piny);

No ja mam przed lifta i okrągłe piny

cursor napisał(a):
Na początek poszukałbym czy nie przygnietliście gdzieś przewodu lub coś nie zwiera ze sobą

Tak jak pisałem, mieliśmy rozebrane kanapę 2 raz i wszsytko wygląda na nie naruszone

Szczurek1986 napisał(a):
Zrób podmiankę radia i zobacz czy na innym śmiga jak trzeba.

Pewny jesteś że nigdzie nie przetarły wam się kable ?

Na szczęście nie sprzedawałem starego radia :super: to zrobię podmiankę

co do kabli to przecież widać je tylko na górze po kilkanaście cm od głośnika, głębiej nic nie da się uszkodzić

PostNapisane: 9 września 2013, 19:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Skoro mówisz że jesteś pewny iż kable całe to podmień radyjko i może się sprawdzi upalona końcówka mocy o jakiej wspomniał cursor :)

PostNapisane: 9 września 2013, 19:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Nie wiem jak się ściąga/zakłada oparcie kanapy w e39 (bo mam kombi), ale bierzesz pod uwagę, że przy tej operacji przesuwając oparcie mogłeś pociągnąć za kable i zerwać/naruszyć ich mocowania do głośników?
Jeśli kable są bardzo stare lub były długo wygięte w jednej pozycji, to nawet ruszanie nimi mogło je uszkodzić. Tym bardziej gdy były na wierzchu i przez szybę waliło po nich słońce.

Uszkodzenie radia (końcówka mocy) mogło by być możliwe, gdybyś całą operację wykonywał przy włączonym radiu i szarpiąc przypadkowo kablem doprowadził do zwarcia.

Jak podmiana radia nic nie da, a głośniki podpięte na ostro do jakiegoś innego sprzętu grającego będą czysto grać, to szukaj uszkodzenia kabli w kierunku radia - fabryczne lecą chyba lewym bokiem.
Kombinatorzy puszczają często pod tapicerką tunelu środkowego bo krócej.

PostNapisane: 9 września 2013, 21:44 
Forumowicz

ULLISSES napisał(a):
Nie wiem jak się ściąga/zakłada oparcie kanapy w e39 (bo mam kombi), ale bierzesz pod uwagę, że przy tej operacji przesuwając oparcie mogłeś pociągnąć za kable i zerwać/naruszyć ich mocowania do głośników?

W sedanie raczej jest to nie możliwe , a bynajmniej u mnie, ponieważ mam nie składaną kanapę i jak sciągam oparcie to za nią jest metalowa nie usuwalna "ściana" i zza niej wystaje po kilkanaście cm przewodów do każdego z głosników

ULLISSES napisał(a):
Jeśli kable są bardzo stare lub były długo wygięte w jednej pozycji, to nawet ruszanie nimi mogło je uszkodzić. Tym bardziej gdy były na wierzchu i przez szybę waliło po nich słońce.

Ma to sens co piszesz, musze to sprawdzić, kiedyś już wyjmowałem kanapę i głośniki, nic wtedy się nie stało,ale mogły się juz "nadłamać"
Auto bez kanapy stało 2 dni na dworzu

ULLISSES napisał(a):
szkodzenie radia (końcówka mocy) mogło by być możliwe, gdybyś całą operację wykonywał przy włączonym radiu i szarpiąc przypadkowo kablem doprowadził do zwarcia.

Z tego co się dowiedziałem to te końcówki mocy przepalają się głównie w poliftach, nawet cursor kilka postów wyżej o tym wspomina, Ja mam przed lifta z radiem na okrągłe piny,radio było wyłączone jak głośniki były odpianane

PostNapisane: 9 września 2013, 23:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
1. Domyśliłem się że kanapa się nie składa - tak samo (razem z blachą) miałem w E34. Pisałeś że kable wystają, wiec brałem pod uwagę, że jakiś fan muzyki puścił kable między tą blachą i oparciem.

2/3. Dlatego nadal obstawiam winę kabli.

Tytuł: Re: [E39] Po wymianie zawieszenia przestały grać tylne głośniki
PostNapisane: 25 września 2013, 19:58 
Forumowicz

Problem rozwiązany, przewody były zniszczone i robiło się zwarcie, co dziwne uszkodzenie było we fabrycznie zwiniętej wiązce :orany: gdzie montaż/demontaż kanapy nie ma na to wpływu

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1