BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 23:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] centralny na pilota
PostNapisane: 14 listopada 2007, 19:55 
Pierwsze kroki

witam, zakupiłem coś takiego

http://moto.allegro.pl/item263423442_st ... gacze.html

i mam pytanie czy ktoś kiedyś coś takiego podłączał ?? jeśli chodzi o podłączenie tak aby otwierało i zamykało drzwi to nie ma problemu, ale chciał bym także aby migały kierunki i domykał sie szyby. z tego co wiem podpinam sie pod przekaźniki kierunkowskazów aby migały pod złączę sterujące +. ale co z domykaniem szyb ?? moja bawarka ma taka opcje ze jak zostawię otwarte szyby i wyjem kluczyk ze stacjiki to mogę je potem zamknąć (ale jak sie juz zamkną to już ich nie otworze bez ponownego przekręcenia kluczyka. wiec jak ktoś wie co i jak to niech pisze :)

Jak ktoś już to robił to proszę o dokładne informacje którędy przeciągnął kable gdzie sie wpiął itp :)

[ Dodano: 15 Listopad 2007, 14:53 ]
na pewno nikt nie wie ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2007, 14:28 
Witam.

Znjadz albo sterwonik odpowiedzialny za funkcje konfort (w e36 za schowikiem, za głównym sterownikiem) i tam poszukaj sygnału który sie pojawia przy domykaniu szyb z kluczyka lub opcja z wiązka która wychodzi od drzwi. Moze to być + jak i - takze trzeba tago poszukac bo juz dobrze nie pamietam. Sygnał ten musi mieć odpowiednią długośc tak aby szyby gdy sa otwarte zdązyły sie zamknać do konca. Polecam zastosowanie przekaźnika poniewaz sygnał z alarmu moze okazać sie nie wystarczajacy.

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2007, 17:25 
Forumowicz

Moje BMW: e46Ci
Kod silnika: M52b28
Samo podłączenie masz tutaj (z domykaniem szyb) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=14028 jeśli masz dodatkowe wyjście czasowe w sterowniku to można by go było może podłączyć pod przycisk awaryjnych.

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2007, 18:04 
Pierwsze kroki

nie wiem poco te przekaźniki:P u mnie działa bez tego, bo centralny na pilota to już podłączyłem, chodziło mi tylko gdzie mam podłączyć funkcje domykania ( impuls 30 sekundowy z centralki) i gdzie dokładnie ( w który przewód) wpiąć sie z migaczami. wpinanie sie pod włącznik awaryjnych to chyba nie jest dobry pomysł, ponieważ z centralki jest wysłany duży prąd i może uszkodzić włącznik awaryjnych. w przełączniku awaryjnych są tylko kable z sterującym napięciem do przekaźnika kierunków.

chyba będę musiał sobie sam poradzić bo jak widzę nikt o tym nie ma pojęcia :/ podłącze sie pod guziki zamykania szyb ( jeśli wyjąłem kluczyk ze stacyjki szyby działają póki ich do końca nie zamknę)

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2007, 19:04 
Forumowicz

Przekaźniki są po to że w bmw centralnny sterowany jest (+) a impuls ze sterownika jest czasami (-). domykanie szyb dajesz na na biało/czerwony wtedy masz domykanie z ryglowaniem zamka

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2007, 19:26 
Pierwsze kroki

aha super dzieki :), a sterowanie domykaniem jest + tak ?? bo z centralki mam na - wiec przekaźnik będę musiał założyć.

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 01:20 
Forumowicz

Moje BMW: 318Ci N42 ///
ja posiadam bardzo dobre schematy instalacji pod standardowe sterowniki w uniwersalnych pilotach!oczywiscie do bmw e36 (coupe)!!stworzyłem je wspolnie ze znajomym elektrykiem metoda prób i błędów,u mnie działa i jestem bardzo zadowolony,mam nawet powiadamianie kierunkami o otwarciu i zamnieciu,mysle ż eumieszczenie schematów w dziale zrób to sam bedzi ejak najbardzie na miejscu,postaram sie to jutro zrobić,pozdro

Programowanie ,adaptacja kasowanie błedów INPA DIS Ediabas/Gorzów Wlkp kontakt na PW

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 10:11 
Forumowicz

Wojciech318is napisał(a):
a sterowanie domykaniem jest + tak ?? bo z centralki mam na - wiec przekaźnik będę musiał założyć.
Dokładnie.
martin2305 napisał(a):
ja posiadam bardzo dobre schematy instalacji pod standardowe sterowniki w uniwersalnych pilotach!
Super, przyda się !

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 17:23 
Pierwsze kroki

wczoraj chciałem zrobić to powiadomienie kierunkami ale mi nie wyszło do końca :( zrobiłem tak jak mówiłeś pod przełącznik awaryjnych, wiec mam tam 4 przewody brązowo zielony doprowadza napięcie do przełacznika, czerwono szary odpowiada za podświetlanie gdy włączymy światła, brązowy to masa i zielony jakiś tam 9 na nim pojawia sie napięcie gdy włączymy awaryjne. i to właśnie do niego podłączyłem przewód z centralki, i ku mojemu zaskoczeniu mruga mi tylko jedna strona, a mianowicie lewa (strona kierowcy). przy włączeniu awaryjnych napięcie pojawia sie na tym przewodzie do którego sie wpiąłem a zanika na tym którym jest doprowadzone do przełącznika. tak jak by druga strona była sterowana - minusem !!!! dobrze dedukuje ??? jak ty zrobiłeś ze mrygaja obydwie strony ??

Tytuł:
PostNapisane: 18 listopada 2007, 19:26 
Forumowicz

Ja nie robiłem mrugania kierunkami, akurat mi to nie jest potrzebne ale z chęcią zobaczył bym co i jak więc musisz poczekać aż martin2305 wstawi schematy.

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2007, 11:01 
Pierwsze kroki

ehh już myślałem ze zwycięstwo a tu dupa :/ wszystko działa tylko przy otwartych drzwiach, gdy zamknę drzwi to dzieje sie coś dziwnego i nie działa domykanie :/ sterowanie jest - w guziku jutro sprobuje dostać sie do modułu i może to coś mi wyjaśni.

ps. gdzie ten obiecany schemat ??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1